Beeld

Wetenschappers tappen beelden af in hersenen


Je dromen filmen en uploaden naar YouTube of in het hoofd kijken van een comapatiënt? Binnenkort is het misschien mogelijk dankzij wetenschappers van de universiteit van Californië in Berkeley.

Met de MRI-variant functionele MRI (fMRI) en computersimulaties zijn de wetenschappers erin geslaagd om de visuele activiteit van proefpersonen, in dit geval het bekijken van trailers van Hollywoodfilms, in de hersenen te decoderen en de beelden te reconstrueren.

Proefkonijntjes
Drie wetenschappers van het team werden tot proefkonijn benoemd. Zij moesten urenlang stilliggen in een MRI-scanner terwijl ze twee afspeellijsten met trailers van Hollywood-films te zien kregen.

Met de fMRI-techniek registreerde het team de doorbloeding in het deel van de hersenen dat visuele informatie verwerkt. Die data werden in een 3D-model van de hersenen gegoten, dat werd onderverdeeld in kleine kubussen die volumetrische pixels of voxels worden genoemd.

Werking
De hersenactiviteit die geregistreerd werd tijdens het bekijken van de eerste afspeellijst met trailers werd in een computerprogramma ingevoerd. Dat zocht naar overeenkomsten tussen de activiteit in de verschillende voxels en de getoonde beelden.

De hersenactiviteit tijdens de tweede afspeellijst werd gebruikt om het algoritme dat de beelden reconstrueert te testen. Dit deden ze door 18 miljoen seconden aan willekeurige filmpjes op YouTube in het computerprogramma in te voeren, zodat het een voorspelling kon maken van de hersenactiviteit bij elk fimpje.

Ten slotte koos het computerprogramma de honderd YouTube-filmpjes die het best aansloten bij de beelden die de proefpersonen te zien kregen. Die filmpjes werden samengevoegd. Het resultaat was weliswaar wazig, maar je kan er de oorspronkelijke clip duidelijk in herkennen.

Wat brengt de toekomst?
Hoewel de kwaliteit van de beelden nog niet optimaal is, zoals je in onderstaand voorbeeldfilmpje kan zien, opent deze doorbraak een venster naar de films die in ons hoofd worden afgespeeld.

In de toekomst wordt het misschien wel mogelijk om je dromen en fantasieën op te nemen en deze met je vrienden te delen.
 


 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.