50 GB op een glasplaatje niet groter dan het scherm van je mobiel? En dat bovendien voor eeuwig meegaat? Als het als science-fiction klinkt zijn wij altijd geïnteresseerd. Maar wetenschappers aan de universiteit van Southampton staan kennelijk al verder dan we dachten.
Met een laser veranderen ze de structuur van glas zodat het zich als geheugen gedraagt. De laser schrijft een ‘voxel’ dat opgebouwd is uit ultradunne laagjes, nauwelijks een paar tientallen nanometers dik in het glas.
Een voxel, de naam is een samentrekking van ‘volumetric pixel’, is een driedimensionaal pixel. De voxel wijzigt de manier waarop het licht door het glas passeert, het polariseert het licht als een kleine draaikolk. Die wijziging kan gelezen worden met een optische detector. Informatie kan geschreven gewist en gewijzigd worden met behulp van een laser.
Ideaal voor archivering
De wetenschappers stellen dat het geheugen dat op die manier ontstaat zo stabiel en robust is dat het duizenden jaren meegaat zonder de informatie te verliezen. Het weerstaat aan temperaturen tot bijna 1.000°C en is totaal ongevoelig voor water. Dat maakt het ideaal voor archivering.
Martynas Beresna, lead researcher: “We ontwikkelden dit geheugen dat data voor eeuwig op glas bewaart. Het kan een erg stabiele en veilige vorm van draagbaar geheugen worden. Voor bedrijven met grote archieven is het bijzonder nuttig. Vandaag moeten die bedrijven hun archieven elke vijf tot tien jaar vernieuwen omdat de levensduur van een harde schijf zo kort is.”
50 gigabyte opslag
Vandaag kunnen ze tot 50GB data, het equivalent van een Blu-ray schijf, op een stukje glas zetten ‘niet groter dan het scherm van een mobiele telefoon’. We hopen alvast dat het niet om een smartphone gaat, die hebben namelijk vrij grote schermen.
De vergelijking met de kristallen uit Superman is ook niet ver weg. Clark Kent’s ruimteschip bevatte één kristal. Het leidt hem naar een ijsveld aan de noordpool waar hij het wegwerpt en het een reusachtig kristallen paleis genereert. In het paleis bevinden zich talrijke ‘geheugen kristallen’ met gegevens en video-opnames van zijn ouders.