Redactie

The XIII Conspiracy

Stripauteur Jean Van Hamme zag ondertussen twee van zijn drie creaties verfilmd. Thorgal bleef voorlopig onaangeroerd, maar Largo Winch kreeg zelfs tweemaal een bewerking (een tv-serie in 2001 en twee bioscoopfilms in respectievelijk 2008 en 2011), en ondertussen kwam ook XIII op het kleine scherm.

In 2008 maakte een consortium van Frans-Canadese productiemaatschappijen, waaronder Canal+, deze tweedelige miniserie over een voormalige CIA-agent (voor deze gelegenheid gespeeld door Stephen Dorff), die halfdood wordt teruggevonden door een ouder koppel, zijn geheugen kwijt blijkt te zijn, en slechts één clou heeft om zijn identiteit terug te vinden: het Romeinse cijfer 13 dat in zijn nek staat getatoeëerd.

De zoektocht brengt hem alleen maar meer miserie op, want hij is mogelijk degene die een moordaanslag heeft gepleegd op de eerste vrouwelijke president van Amerika. Maar heeft hij die zelf gepleegd, of werd hij erin geluisd door topcrimineel Le Langouste (Val Kilmer)?

Na het relatieve succes van deze minireeks besloten de producers een volwaardige tv-serie te maken, die binnenkort aan zijn uitzendingen begint.

Deze tweeakter was dik oké, maar over de kwaliteit van het vervolg valt ernstig te twijfelen: niet alleen werd hoofdacteur Dorff vervangen door de relatief onbekende Stuart Townsend (wat er vooral op wijst dat de budgettaire broeksriem een paar gaatjes verder werd aangespannen), maar de plot laveert ook meer en meer in de richting van de overtollige en veel minder sterke tweede cyclus die tripmaker Van Hamme erbij plakte nadat de originele plot was afgelopen. 

Donderdag 9 juni op Nederland 3 om 22u05

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.