Beeld

Review: Samsung LE40C530 lcd-tv

De Samsung LE40C530 slaagt erin om zich visueel te onderscheiden van de meeste andere toestellen in dit prijssegment.

Het toestel ziet er vrij goed uit en over de afwerking kunnen we niet klagen. Naast een mooi kader krijg je zelfs tiptoetsen vooraan, terwijl je het bij de meeste concurrenten moet stellen met gewone toetsen aan de zijkant.

Bij de aansluitingen vinden we drie HDMI-ingangen terug, eentje minder dan bij de Sony en Toshiba uit dit dossier.

De hoofdtelefoonaansluiting staat jammer genoeg achteraan opgesteld, wat een minder praktisch plaats is met het oog op de bereikbaarheid.

,

We zijn erg tevreden over het gebruiksgemak bij deze Samsung.

De menu’s zijn identiek aan die van de grotere broers, al zijn er uiteraard minder functies. Maar ze blijven wel duidelijk en laten een vlotte navigatie toe, en bovendien krijg je een lijntje uitleg bij elke instelling. 

De menu’s bieden alle noodzakelijke instelmogelijkheden, inclusief goede ‘ecomogelijkheden’. Het toestel beschikt overigens over een lichtsensor om de achtergrondverlichting aan te passen aan de verlichting in de woonkamer.

De afstandsbediening is excellent. Grote, duidelijk gelabelde toetsen vereenvoudigen het gebruik, terwijl aparte toetsen voor een beeldpreset of geluidspreset het mogelijk maken om snel van instelling te veranderen.

,

De algemene beeldverwerking is uitstekend, met slechts één echte fout: bij het opschalen van dvd-materiaal gaat er behoorlijk wat detail verloren omdat het beeld erg zacht wordt gemaakt. Dat is jammer, maar niet onoverkomelijk als je een moderne dvd- of Blu-ray-speler hebt die dvd-beelden kan upscalen naar 1.080p voor hij ze naar het tv-toestel stuurt. Wie over een oude dvd-speler beschikt zonder die mogelijkheid kan echter niet om dat gebrek heen.

Uiteraard is op dit toestel geen 100Hz-mode aanwezig – het tegendeel zou ons verbazen voor deze adviesprijs – wat nefast is voor de beeldscherpte bij snel bewegende beelden. Randen worden licht wollig en soms laat het bewegend voorwerp een heel licht spookachtige spoor na. Donkere objecten op een lichte achtergrond laten dat duidelijk zien.

Het beeld staat iets te donker afgesteld, waardoor je een minimum aan zwartdetail kwijtspeelt. Toch geeft het beeld in zijn geheel een goed resultaat met mooie kleuren. Enkel de grijsschaal kan beter. Alhoewel er geen afwijkende tinten zijn in de verschillende grijsniveaus, heeft de volledige grijsschaal een lichtgroene overtoon. Dat merk je met name bij de weergave van huidskleuren.

De klank kan ons bekoren. Zware tromgeluiden zorgen niet voor een overbelasting van de luidsprekers, dialogen worden helder weergegeven en de klank gaat niet vermoeien.

,

Samsung scoort prima in dit departement. Je krijgt een lichtsensor en iets uitgebreidere ‘eco’-instellingen, een PIP-optie (Picture-in-Picture) en een degelijke mediaspeler.

De Samsung interface oogt ook hier weer erg mooi. Voor audiobestanden beperkt de speler zich tot mp3, maar dat maakt hij goed met een uitgebreide videoondersteuning. Je kan nagenoeg alle belangrijke formaten gebruiken. Alleen ondertitels die ingebakken zitten in een vob- of mkv-bestand krijgen we niet te zien, maar externe ondertitels kan je wel gebruiken. Daarmee is het toestel goed uitgerust.

,

Voor een adviesprijs van 599 euro haal je met deze Samsung LE40C530 een lcd-tv in huis die veel biedt voor relatief weinig geld.

De beeldkwaliteit en geluidskwaliteit kunnen de vergelijking met concurrerende toestellen zeker doorstaan, en het bedieningsgemak scoort zelfs bovengemiddeld goed.

,

Klik door naar de productpagina van de Samsung LE40C530

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.