Geluid

B&W presenteert PM1 speaker

Met de PM1 stelt B&W een ambitieuze kleine stereoluidspreker voor, die de kloof moet overbruggen tussen de CM- en 800-serie.

De markt van kleine, hoogwaardige luidsprekers voor stereogebruik is met de nieuwe PM1 van Bowers & Wilkins alweer een telg rijker.

En niet zomaar een speaker, als we B&W mogen geloven. De fabrikant claimt immers dat de PM1 "waarschijnlijk de meest geavanceerde kleine luidspreker is" die het Britse merk tot nu toe ontwikkelde.

Opvallend is dat de PM1 zich niet alleen prijstechnisch pal tussen de aanzienlijk duurdere 800-serie en de goedkopere CM-serie nestelt, maar ook heel wat visuele kenmerken deelt met die twee klassieke reeksen.

Look-a-like
De 13 centimeter grote laag/mideenheid vertoont op het eerste zicht heel wat overeenkomsten met de Kevlar driver die in de CM1 monitor van de Britse fabrikant zit, maar het gaat wel degelijk om een nieuw ontwerp met een gewijzigde antiresonantieplug.

Die moet ervoor zorgen dat de bewegingen van de spreekspoel beter gedempt worden, wat op zijn beurt voor minder opbreekverschijnselen moet zorgen en tot een beter gedefinieerde weergave moet leiden.

Nautilus-buis en carbon
De echte blikvanger is echter de ‘Carbon Braced Tweeter’, die in een echte Nautilus-buis zit bovenop de speaker. De tweeter zelf is vervaardigd uit aluminium, maar de constructie omvat een strategisch geplaatste carbon ring – iets waarnaar B&W verwijst met de ronkende benaming ‘ultra-high modulus pitch-based carbon fiber’.

Dankzij deze constructie verschuift het opbreekpunt naar een frequentie van maar liefst 40 kHz. Die frequenties zijn weliswaar onhoorbaar voor het menselijke gehoor, maar B&W claimt dat ze een grote invloed hebben op de frequenties onder de 20 kHz, en die vangt het menselijke gehoor wel gewoon op.

Matrix
De binnenkant van de luidsprekerkast is opgebouwd rond Bowers & Wilkins’ bekende Matrix-systeem, wat garant moet staan voor een grootse sound en een minimale kastkleuring van het geluid. De vormgeving van het front- en toppaneel is gebasserd op dat van de Diamond 800 en Diamond 802, met het oog op een ideale plaatsing van stemmen en instrumenten in het geluidsbeeld.

De PM1 is overigens een luidspreker die zuiver op stereogebruik mikt. Met andere woorden: er zit niet meteen een center, back-surround of subwoofer in de pijplijn die onder hetzelfde reekslabel zal verschijnen.

Niet goedkoop
Ook het prijskaartje is geen geheim meer: voor een stel PM1’s verwacht B&W de lieve som van 2.500 euro. De bijpassende stands gaan over de toonbank voor 500 euro per paar.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.