Redactie

The Prisoner of Zenda

Tijd om eens een échte lassieker in de wachtrij van je digicorder te parkeren. Anthony Hopes roman The Prisoner of Zenda werd liefst zes keer verfilmd (de laatste keer in 1979, met Peter Sellers in de hoofdrol), tv-reeksen en animatiefilmadaptaties niet meegerekend.

Maar de definitieve interpretatie is zonder enige twijfel deze prent uit 1937. Brits gentleman Rudolf Rassendyll gaat op vakantie in een fictioneel Oost-Europees land om eens een lijntje te gooien, maar wordt ontboden door de koning, die zijn perfecte dubbelganger blijkt te zijn.

Er ontstaat een intrigerend en in het begin vooral koddig spel met identiteiten, dat zo ver reikt dat de dubbelganger uit noodzaak de rol van de koning invult tijdens diens kroningsceremonie. Maar dan wordt de echte koning ontvoerd (door een diabolische Douglas Fairbanks Jr.), en moet hij noodgedwongen in zijn rol blijven.

Dan is er nog de verloofde van de vorst, die zonder het te weten op diens dubbelganger is gevallen, en nog een bitterzoet nasmaakje toevoegt aan het geheel.

Zondag 20 maart, Eén, 14u05
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.