Geluid

Teufel vernieuwt top-of-the-line stereospeaker

Teufel geniet nog steeds de meeste bekendheid om zijn uitgebreide lijn surroundluidsprekers, maar voor de firma uit Berlijn startte het verhaal ooit met stereoluidsprekers. In 2009 pikte de fabrikant de draad weer op met een ambitieuze stereoluidspreker voor de kritische muziekliefhebbers, de Ultima 800. Die speaker krijgt nu een upgrade, in de vorm van de nieuwe Ultima 800 MK2.

De originele Ultima 800 oogstte heel wat lof bij bij pers en klanten, maar Teufel niet hangen in de tijd en sleutelde achter de schermen aan een verbeterde variant.

Wat vooral in het oog springt bij de nieuwe versie, zijn de optische aanpassingen. Zo zit de Ultima voortaan gehuld in een jasje van puur witte pianolak, terwijl ook de voetstukken moderner voor de dag komen. Net als bij de eerste Ultima blijven ze functioneel, maar ze zien er nu ook mooi uit – een kritiekpunt bij de vorige versie. Een leuk detail is dat de stoffen speakercovers voortaan met onzichtbare magneetjes op de luidsprekers zitten, zodat de luidspreker er een stuk verzorgder uitziet wanneer je hem liefst zonder de grilles beluistert.

Ook akoestische verbeteringen
Veel interessanter dan de cosmetische wijzigingen zijn natuurlijk de akoestische verbeteringen. Alle gebruikte drivers, van de 33 millimeter stoffen dometweeter en de 100 millimeter titanium midrangedriver tot en met de zes (jawel, zes) 170 millimeter carbon woofers zijn verbeterd bij dit driewegontwerp.

Met name door het vernieuwde midrangechassis zou de storingsfactor verder verkleind zijn volgens Teufel, terwijl het frequentieverloop nog rechtlijniger geworden is en en het afstralingsvermogen over het gehele spectrum verbeterd werd . Dat alles moet voor een nog fijnere geluidsweergave zorgen.

,

Geen basreflex
Een van de opvallendste trekjes van de Ultima 800 is en blijft de manier waarop Teufel de basweergave in goede banen probeert te leiden. In plaats van de gangbare basreflexopening(en) is de Ultima 800 MK2, net als zijn voorganger, uitgerust met twee actieve en vier passieve elastische woofers. Drie daarvan zijn naar achter gericht. Die afwijkende aanpak moet voor een erg stabiele laagweergave zorgen, zonder resonantie onder invloed van de basreflexpijp.

Daarnaast belooft de fabrikant dat de luidsprekers op deze manier ook eenvoudig op de akoestische wensen of ruimtelijke mogelijkheden van de klant afgesteld kunnen worden. De Teufel ingenieurs hebben in de Ultima 800 MK 2 namelijk een 'Bass Alignment'-functie in gebouwd, die in vier stappen naar wens ingesteld kan worden.

Teufel geeft verder nog mee dat de Ultima 800 MK2 een maximale belastbaarheid van 350 watt heeft, een gevoeligheid van 87 dB, en een frequentiebereik dat doorloopt van 40 Hz tot 27 kHz (bij -3 dB). Liefhebbers van hoogwaardige kabels kunnen zich uitleven op de speakerklemmen die kabels met een diameter van 10 millimeter aanvaarden.

Verkrijgbaarheid en prijs
De nieuwe Teufel Ultima MK2 is per direct verkrijgbaar via de Teufel-webshop en kost 2.999,99 euro per set. Meer informatie, waaronder de technische specificaties, is te vinden op de Ultima MK 2 productpagina.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.