Geluid

Review: PrimaLuna Prologue Premium versterker

De ProLogue Premium is een loeizware en bloedmooie buizenversterker, die er in levende lijve nog een stuk fraaier uitziet dan op de foto’s. Onder een afneembare afdekking – nieuwsgierige kinderhandjes en gloeiende buizen gaan nu eenmaal niet goed samen – zitten vier grote EL34-buizen en vier kleinere 12AU7-exemplaren.

De aan/uit-schakelaar zit aan de linkerkant van het toestel verborgen. Rechts zit een tweede schakelaar, waarmee de optimale biasstroom kan worden gekozen voor de EL34- of KT-88-eindbuizen. Je kan de versterker namelijk ook laten uitrusten met KT88-buizen in plaats van EL34’s.

Achterop zitten vier lijningangen plus een home-theateringang die de volumeregelaar omzeilt en twee luidsprekeruitgangen, met aparte terminals voor 4 ohm en 8 ohm. De remote is een knap, metalen exemplaar met slechts zes toetsen erop.

,

Voor de luistertest sluiten we aan de bronkant een Ah! Njoe Tjoeb 4000 cd-speler aan en aan de luidsprekerkant een koppel Klipsch PF-39’s.

Het klankkarakter van de PrimaLuna zouden we omschrijven als lekker warm, smeuïg, vloeiend en heerlijk muzikaal. Verder speelt het toestel opvallend relaxed. Daarmee samenhangend maakt de versterker ook een prima indruk bij gemiddelde tot lage volumes, wat uitnodigt tot langdurig luisteren. Ook het kamerbrede stereobeeld valt positief op.

Het laag is vaak de achilleshiel van buizenversterkers, maar daar is in dit geval niet zoveel van te merken. De orkestrale timpani’s uit de soundtrack van The Village (‘Those we don’t speak of’) worden voluit weergegeven. In de track ‘The girl with the sun in her head’ van Orbital is minder fundament en fysiek voelbare geluidsdruk aanwezig dan met de betere transistorenversterkers mogelijk is. Maar met een actieve subwoofer erbij is dat snel verholpen.

Het uitgangsvermogen is op papier nogal slapjes, maar in de praktijk levert dat geen problemen op. Tenzij je ongevoelige speakers hebt en graag rock of pop op orkaankracht draait.

De muziek wordt gepresenteerd op een warm bedje en dat gaat enigszins ten koste van de detailweergave. De ProLogue Premium is dus wat minder geschikt voor wie graag uitgesproken analytisch luistert. En zoals gezegd ook voor aanhangers van een gespierde wall of sound.

,

De geluidskwaliteit die PrimaLuna etaleert met deze Prologue Premium Integrated Amplfier is tamelijk indrukwekkend in deze prijsklasse.

Als je jouw hifiset wil injecteren met meer muzikaliteit en een aangename, ontspannen sound, is een luisterbeurt bij de hifispeciaalzaak dan ook ten zeerste aanbevolen.

De fraaie looks en de heerlijke sfeer van gloeiende buizen krijg je er gratis bij.

,

Vermogen
2×35 watt (met EL34 buizen) / 2×40 watt (met KT88 buizen)
Frequentieverloop
20 Hz – 30 kHz (+/- 0,5 dB)
THD
< 1%
S/R-verhouding
89 dB
Stroomverbruik
300 watt
Afmetingen (BxHxD)
370 x 200 x 400 mm
Gewicht
21 kg

Voor een volledig overzicht van alle technische gegevens kan je terecht op de website van Primaluna.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.