Geluid

Teac & Esoteric: van bescheiden tot onbetaalbaar

Teac en Esoteric lanceren samen een heel pakket nieuwe producten op de IFA. Sommige daarvan zijn heel sympathiek geprijsd, andere eh… niet.

Teac Distinction Series: onderscheid moet er zijn
We beginnen met de nieuwe Teac Distinction-serie. Die omvat drie sets die zich op verschillende vlakken van elkaar onderscheiden. De eerste is de '1000', die is opgebouwd uit een 2 x 85 watt geïntegreerde versterker (de AI-1000, 999 euro), de CD-1000 stereo sa-cd-speler (799 euro) en de TU-1000 FM-tuner (399 euro). De apparaten zien er aan de voorzijde veelbelovend chique uit, maar op de achterzijde valt meteen op dat er geen vergulde aansluitingen gebruikt zijn.

Een stapje hogerop heb je dan de AI-2000 geïntegreerde versterker (1.499 euro) – deze levert 2 x 125 watt – en de CD-2000 stereo sa-cd-speler (999 euro). Het zijn beide mooie, stevig gebouwde apparaten, maar opvallend genoeg moeten we het ook hier stellen met niet-vergulde uitgangen.

De 3000 serie tenslotte, bestaat uit de AI-3000 en de CD-3000. De AI-3000 (2 x 200 watt) is een geïntegreerde versterker van het type bakbeest. Hij weegt een slordige 31 kg en is maar liefst 23 cm hoog en meer dan een halve meter diep. De CD-3000 sa-cd speler is ietsje bescheidener, alhoewel hij ook meer dan tien kilogram op de weegschaal aangeeft. En jawel, vanaf de 3000 serie hebben we eindelijk recht op vergulde cinchpoorten.
 


Vreemde trekjes bij Reference 01 Series
De nieuwe Reference 01 Series, dan. Die bestaat uit de A-H01 stereoversterker (499 euro), de UD-H01 D/A-omzetter (349 euro), de DS-H01 iPod-dock annex D/A-omzetter (249 euro) en de PD-H01 cd-speler (299 euro). Bijpassende luidsprekers zijn er ook, namelijk de LS-P01. Die neem je mee voor 249 euro per paar.

Een heel olijk setje dit, en behoorlijk compleet ook. Maar waar is de FM-tuner gebleven? En denk erom dat je enkel vanaf een pc of mac kan streamen over een USB-interface, wat ook niet altijd even praktisch is. Het vreemdste trekje is echter dat de luidsprekers uit de Reference 01 Series actief zijn – dus met ingebouwde versterking. Op zich best leuk, maar hoe combineer je dat gegeven met een versterker die ook al 2 x 22 watt levert?
 

Betaalbare NS-X1 netwerkspeler annex iPod-dock
Wie muziek wil streamen over een thuisnetwerk, kan bij Teac terecht voor de nieuwe NS-X1. Dat is een alles-in-één muziekspeler die verbonden kan worden met een bedraad en draadloos netwerk. Ook internetradio staat op het programma, en bovenop de speler zit een iOS-docking station. Voor dit alles wil Teac graag 399 euro ontvangen.

,

CD'tjes luisteren met Esoteric… voor 300 euro per kilogram
Over naar Esoteric, een naam als een klok in high-end middens. Wat je hier krijgt is een fenomenaal afwerkingsniveau, een extreem goede weergavekwaliteit – dat gaat zeker op voor de cd-spelers van het merk, met de versterkers hebben we minder ervaring – en stevig gekruide prijskaartjes.

Nieuw zijn de K-01 en de K-03 cd-spelers. Beide toestellen geven cd's en sa-cd's weer op de laatste generatie van het beroemde VDRS-loopwerk. Uiteraard hebben de twee een zeer nauwkeurige klok aan boord – meer bepaald de VCXO-klok, met een nauwkeurigheid van +/- 0.5 PPM.

Maar het kan altijd nog beter. Daarom hebben de twee machines achterop een Word Sync-klokingang, waarop je dan een externe klok kan aansluiten zoals de Esoteric G-ORb Rubidium Master Clock. De K-03 weegt 28 kilogram, de K-01 zelfs 31 kilogram. Om je een idee te geven qua prijs: reken op ruwweg 300 euro per kilogram…
 


Esoteric I-03 versterker: amper 31 kilogram licht
De bijbehorende versterker is de I-03. In het kort: een waanzinnige afwerkingskwaliteit, 31 kg licht en een opgegeven vermogen van 2 x 180 watt. 31 kilogram licht? Jawel, dat is eigenlijk onverwacht weinig voor een apparaat van een dergelijk afwerkingsniveau en met zoveel vermogen.

De verklaring? Er wordt gebruik gemaakt van klasse-D versterkermodules. Die vindt je tegenwoordig heel veel, maar zo goed als nooit in high-end apparatuur.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.