Redactie

Zwartboek

Paul Verhoeven had het enkele jaren geleden zo’n beetje gehad met Hollywood (omgekeerd overigens ook), en keerde terug naar zijn geboorteland. Maar hij deed dat niet om voortaan kleine filmpjes te maken: zijn Zwartboek, de eerste Nederlandse film die Verhoeven in twintig jaar draaide, had een productiebudget van ongeveer 18 miljoen euro. Toch nog een productie met halve Hollywoodproporties dus.

De film is een geestelijk vervolg op Verhoevens oorlogsprent Soldaat van Oranje uit 1977, maar dan met dat verschil dat de lijnen tussen goed en kwaad hier iets troebeler zijn dan in de eerste. Zwartboek gaat over een Joodse vrouw (gespeeld door Carice Van Houten, die ondertussen al wat kleine Hollywoodfaam raapte met rollen in Valkyrie en Game of Thrones) die haar familie ziet uitgemoord worden door de Nazi’s en dan maar in het Nederlandse verzet gaat.

Maar dan merkt ze dat niet alle Nazi’s beulen zijn, en dat ook sommige collega-verzetsstrijders nogal rekbare idealen nastreven. Dat laatste komt pas goed aan de oppervlakte tijdens de repressie na de oorlog. Want de levens van degenen die het hebben overleefd lopen gewoon verder.

Woensdag 7 september, Canvas, 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.