Mobile

Sony introduceert nieuw prototype Walkman

Sony stelde op IFA in Berlijn een uiterst fraai Walkman-concept voor. We durven er op wedden dat het ding binnenkort zelfs in productie gaat. Zeker nu Music Unlimited er aankomt…

Met z’n Walkman heeft Sony als eerste een draagbare muziekspeler op de markt gebracht, zoveel is zeker. Volgens de legende heeft de toenmalige CEO van Sony – Masaru Ibuka – destijds aan zijn ingenieurs gevraagd om hem een draagbare cassettespeler te maken – van mp3’s of iets dergelijks was toen nog lang geen sprake – zodat hij van muziek kon genieten tijdens zijn lange, transatlantische vluchten.

Achteraf werd de ‘Walkman’ daadwerkelijk in productie genomen. Op 1 juli 1979 lagen de eerste exemplaren in de winkels.Sony had slechts 5.000 exemplaren gefabriceerd. Ruim voldoende om aan de vraag te voldoen, dachten ze. Niet dus. Op enkele maanden tijd werden maar liefst 50.000 exemplaren van de TPS-L2 Walkman verkocht. En dat was nog maar het begin.
 

Nieuw vlaggenschip
Vandaag stelt Sony op IFA een compleet nieuwe vlaggenschip Walkman voor. Voorlopig gaat het nog om een prototype, maar dat maakt hem niet minder interessant. De Mobile Entertainment Player heeft volgens Sony drie belangrijke eigenschappen: Active Music Experience, Boundless Versatility en Intuitive Connectivity. Ja, dat is marketingtaal, maar we proberen er toch alvast een paar zaken uit te halen die één en ander wat duidelijker maken.

Een knappe feature is het SensMe Channel. Dit is gebaseerd op een soort 12-tonenanalyse van de muziek die je speelt, waarna soortgelijke muziek gesuggereerd wordt. De ‘S-Master MX’ technologie – ook geïntegreerd in de speler – staat voor de best mogelijke geluidskwaliteit. S-Master technologie werd oorspronkelijk trouwens ontwikkeld voor AV-Receivers, maar nu kan je er dus ook mobiel van genieten.

De W.Music App zorgt ervoor dat je op een intuïtieve manier door je muziekcollectie kan navigeren. En dat op heel diverse manieren. Erg origineel is een scherm waarbij het lijkt alsof er wat platenhoezen door elkaar op de grond liggen. Door op een hoes te klikken, begint de bijbehorende muziek meteen te spelen.

De ‘Visualiser’ zorgt ervoor dat het oog ook wat krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld een soort animatie weergeven waar de lyrics van je muziek doorheen zweven.

De W.Button (een knopje aan de zijkant) lanceert een klein scherm bovenop je huidige toepassing – of om het modern te houden, een app – waarmee je meteen je muziekspeler kan bedienen.

,

Android-speler
De nieuweling draait op het Android GingerBread 2.0 OS, wat betekent dat je ook Android-apps kan downloaden en gebruiken. De geheugencapaciteit bedraagt 16 GB. Het apparaat is compatibel met MP3-, AAC-, MPEG4-, AVC- en WMV-bestanden, en heeft daarnaast ook nog een FM-radio aan boord. Hij zal verkrijgbaar zijn in het zwart en in het rood.

Qua connectiviteit mag je rekenen op Wi-Fi en Bluetooth, aangevuld met een WM Port- en HDMI-aansluitig. Een handige drag & drop-applicatie zorgt ervoor dat je op een heel gebruiksvriendelijke manier een verbinding kan maken.

Oh ja, hij beschikt ook over een ingebouwde luidspreker, maar laat het duidelijk zijn dat je daar geen ghettoblasterachtige performance van moet verwachten.
 

Music Unlimited
Last but not least biedt de speler ook toegang tot Music Unlimited. Dat is een muziekdienst van Sony die intussen zo’n tien miljoen songs telt. Tegen eind 2011 zou Music Unlimited beschikbaar zijn op de Belgische markt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.