Geluid

Slanke Sound Wing-luidsprekers van Pioneer

Pioneer licht het doek van een opvallende reeks ‘Sound Wing’-luidsprekers. De vlakke speakers beloven een klank die de luisteraar volledig omhult. Daarmee presenteren de nieuwe luidsprekers zich als een ideale oplossing voor homecinema’s waarin het plaatsaanbod beperkt is.

Pioneer is duidelijk trots op de nieuwe reeks Sound Wing-luidsprekers, die het als ‘revolutionair’ en ‘baanbrekend’ omschrijft.

De Sound Wing-speakers zijn dan ook niet vergelijkbaar met een klassieke speaker, omwille van het specifieke afstraalpatroon. De Sound Wings zorgen immers voor een tweezijdig klankpanorama van 360 graden.

Unieke technologie
Dat doen ze met behulp van HVT-technologie (kort voor Horizontal Vertical Transforming), een technologie waarbij de magneten in de luidsprekers het diafragma onder een hoek van 90 graden aandrijven.

Deze afwijkende plaatsing van de magneten is een van de hoofdfactoren waardoor de luidsprekerbehuizing compact en dun gehouden kan worden. Een tweede factor is het gebruik van een vlak diafragma, wat plaatsbesparend werkt zonder dat de uitslag van het diafragma eronder lijdt.

Die beperkte afmetingen maken het voor Pioneer mogelijk om tweezijdige drivers onder te brengen in een dunne behuizing, meteen ook de reden waarom deze speakers geluid 360 graden rondom de ruimte in kunnen stralen.

Ideaal voor homecinema
Met die eigenschappen lijken de Sound Wing-speakers natuurlijk bij uitstek geschikt voor homecinemadoeleinden. En dat zijn ze ook, belooft Pioneer.

Door de specifieke opbouw zouden de speakers ook weinig kritisch zijn voor hun exacte opstelling, zowel in de breedte als hoogte. Het brede afstraalpatroon zorgt er dan weer voor dat er een ruime sweetspot ontstaat, een ander verschil met klassieke luidsprekers.

,

Twee varianten
De nieuwe speakers komen op de markt in twee vormen: een balkvormige speaker (S-HV600B) en een satelliet (S-HV500-LR), allebei bedoeld voor gebruik naast of rond een tv-toestel als onderdeel van een homecinemasysteem.

De balkvormige variant is ontworpen voor plaatsing onder een tv-toestel, op een kast of bevestigd tegen de muur. Hij is amper 25,5 millimeter dik, en zelfs op het bijhorend statief meet hij niet meer dan 900 bij 66 bij 93 millimeter. In de balk gaan twee dubbelzijdige drivers schuil met HVT-technologie, terwijl aan beide zijkanten nog twee softdometweeters zitten. Een set tweeters wijst naar voor, een set naar achter.

Ook de satellieten zijn slanke verschijningen: ze zijn 37 millimeter dik en meten 207 bij 91 bij 37 millimeter, exclusief voet. De interne opbouw is vergelijkbaar met die van de S-HV600B. Ze maken gebruik van dubbelzijdige drivers met HVT-technologie en een enkele softdometweeter aan beide zijden. En aangezien het oog ook wat wil, is de onderkant verchroomd.

Beschikbaarheid
De nieuwe Sound WIng-luidsprekers worden vanaf juli in de winkels verwacht, en worden samen aangeboden met de slim line receiver VSX-S300-K en subwoofer S-SLW500. Adviesprijzen voor beide speakers werden nog niet bekend gemaakt.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.