Redactie

Romanzo Criminale

Hoe het komt dat de Amerikaanse film- en tv-industrie zo’n beetje het patent lijkt te hebben op gangsterfictie, terwijl zowel de Sopranos als de Corleone’s uit The Godfather eigenlijk importcriminelen zijn? De duivel weet het. Maar soms maken Italiaanse cineasten een forse inhaalbeweging, met een product dat duidelijk toont dat de echte criminelen nog altijd in het thuisland zitten.

In de jaren ’80 zag je dat al aan de misdaadserie La Piovra, en een van de hoofdrolspelers uit die reeks – Michele Placido – maakte daar enkele jaren geleden de geestelijke opvolger van. Romanzo Criminale schetst de opkomst en neergang van de Maglianabende tussen de jaren ’70 en de vroege jaren ’90, en laat daarbij geen enkele schabouwelijkheid onbenut.

Soms doet de reeks een beetje Amerikaanserig aan, maar ook dat is relatief waarheidsgetrouw: net als hun naar de VS geëmigreerde companen jagen de Magliana’s ook in eigen land een soort American Dream na, en leven ze als Amerikaanse filmsterren. Die op doorreis in Italië zijn.

Donderdag 15 september, Acht, 21u45

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.