Geluid

Review: Wharfedale Diamond 10.2 luidspreker

Wharfedale is van origine een Engelse luidsprekerfabrikant, maar is inmiddels overgegaan in Chinese handen. Maar laat je daardoor vooral niet afleiden, want dat zegt helemaal niets over de kwaliteit. Wel over de arbeidskost, die zoals bekend lager ligt in China dan in het Westen.

Met wat geluk is de prijs-kwaliteitverhouding van deze luidsprekers dus beter dan in het Engelse tijdperk.

,

Zoals we al even aanhaalden, is de Diamond-reeks al dertig jaar een vaste waarde bij Wharfedale. Ze is intussen toe aan haar tiende reïncarnatie toe, wat meteen het achtervoegsel in de naam verklaart. Deze Diamond 10.2 is de grootste boekenplankluidspreker uit de reeks.

Kenmerkend voor deze speaker is de gebogen kastvorm, en die brengt een aantal voordelen met zich mee. De 10.2 heeft daardoor bijvoorbeeld geen last van staande golven, terwijl de kastvorm fraaier en interessanter oogt dan die van een klassieke ‘luidsprekerbox’.

Op de achterzijde valt op dat men geopteerd heeft voor twee kleinere basreflexpoorten in plaats van één grotere. Verder is de aanwezigheid van voor bi-wiring geschikte luisprekerpoorten nogal ongebruikelijk in deze prijsklasse.

,

De Diamond 10.2 is een klassiek tweeweg ontwerp, opgebouwd uit een enkele tweeter en een woofer. Samen produceren die twee frequenties van 40 Hz tot 24 kHz volgens de fabrikant.

Het laagbereik is op papier erg indrukwekkend, maar bij gebrek aan een opgegeven dB-afwijking kan alleen een luistertest aan het licht brengen of die 40 Hz er ook echt goed doorkomt.

De Diamond toont zich eerder ongevoelig (86 dB), dus je versterker zal aardig wat vermogen moeten ophoesten om deze speakers écht aan het werk te zetten.

In principe zijn de Diamonds leverbaar in niet minder dan zeven verschillende houttinten (zie technische tabel onderaan), maar of de invoerder die ook allemaal op voorraad heeft is weer een andere vraag.

De luidsprekers zien er alleszins erg chique uit – en al helemaal als je het prijskaartje in het achterhoofd houdt – maar de blinkende voorzijde kan voor hinderlijke reflecties zorgen in een donkere homecinema.

Dat probleem kan allicht heel makkelijk worden opgelost door de meegeleverde grilles te bevestigen, maar aangezien onze testset zonder grilles geleverd werd, hebben we dat niet kunnen nagaan.


De Wharfedale Diamond 10.2 is ook geschikt voor gebruik in een home cinema, al kan de blinkende voorzijde daar voor hinderlijke reflecties zorgen wanneer je de grille achterwege laat.

,

De hoogweergave van de Diamond 10.2 is aan de ingehouden, droge kant. Vaak heeft zoiets ook zijn weerslag op het middengebied – waar onder meer de stemmen zich bevinden – maar dat is hier geenszins het geval. Het mid is integendeel het sterkste punt van deze luidspreker, omdat het simpelweg heerlijk realistisch is.

Als we ‘Karmacoma’ van Massive Attack spelen, komt er flinke dot laag uit de Wharfedales. Teveel zelfs, als de luidsprekers tegen de achtermuur staan. Door ze een centimeter of vijftig naar voor te plaatsen – dus niet in een boekenkast, maar wel op een luidsprekerstand – krijgen we het laag goed in balans.

Enkele tracks uit The Trentemöller Chronicles later, is het duidelijk dat deze luidsprekers een flink volume kunnen neerzetten en dat ze kunnen swingen als de beesten. Het laag is echt opmerkelijk goed, zodat we intussen alweer onze twijfels hebben over de uitspraak dat het mid het sterkste punt is van deze Engelse Chinezen.

Met zwaar symfonisch werk en complexe, drukbezette popnummers zoals sommige tracks uit Urk van de Nits, hebben de Wharfedales de neiging om te ‘overstromen’, maar moderne, minimalistische dansmuziek komt er als gesneden koek uit.

,

De Diamond 10.2’s zijn dan misschien niet de meest verfijnde luidsprekers ter wereld, maar het verschil met soundbars en melkpakluidsprekers is dermate groot dat je ze een keer gehoord moet hebben om het te geloven.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de Diamonds 10.2’s een betaalbaar toegangsticket zijn tot de wereld van het ‘echte’ hifigeluid, met een prijs van 320 euro per paar (exclusief stands). Dat maakt deze Wharfedales maar moeilijk te overklassen in deze budgetklasse…

,

KASTTYPE EN PRINCIPE
Basreflex en 2-weg
TWEETER EN WOOFER
25 mm en 165 mm
FREQUENTIEBEREIK
40 Hz-24 kHz
GEVOELIGHEID
86 dB
BELASTBAARHEID
100 watt
AFMETINGEN
hoogte: 364 mm
breedte: 223 mm
diepte: 301 mm

Voor gedetailleerde specificaties kan je terecht op de officiële productpagina van de Wharfedale Diamond 10.2.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.