Beeld

Review: Toshiba 55WL768 LED-tv

In FWD Magazine 36 – in de kiosk vanaf dinsdag 10 mei – organiseren we een vergelijkende test van XXL-tv’s, schermen met een bovengemiddelde schermdiagonaal en een bovengemiddeld aantal features.

In dat dossier is deze Toshiba 55WL768 een van de kandidaten voor de titel van ‘Beste Koop’ en ‘Beste Keus’.

Hoe hij het ervan af brengt lees je hier alvast, om te weten hoe hij zich verhoudt tot de concurrentie uit de topklasse kan je terecht in het nieuwe nummer van FWD Magazine.

,

Deze Toshiba gaat door het leven in een prachtig kleedje van de hand van Jacob Jensen Design.

De afwerking is absoluut perfect en straalt gewoon klasse uit. De glasplaat bedekt de volledige voorzijde zodat die helemaal glad is.

De zwarte rand rond het scherm is nauwelijks meer dan twee centimeter breed en stoort absoluut niet rond dit grote scherm. Het geheel ziet er zelfs opvallend elegant uit; zelfs de voet heeft de nodige aandacht gekregen.

Voorzie wel genoeg plaats voor die laatste, want hij is maar liefst 36 centimeter diep. Het toestel zou echter ook perfect tegen de muur passen met zijn uiterst dunne profiel.
 

Bij muurmontage is de doordacht ontworpen achterzijde een troef. Twee HDMI-aansluitingen staan naar de onderzijde van het toestel gericht, de twee overige naar de zijkant.

Aangezien ze ver genoeg van de rand staan, vermijd je door die verdeelde oriëntatie dat de kabels elkaar hinderen als er drie of vier HDMI-aansluitingen in gebruik zijn.

Er is ook een ingebouwde draadloze netwerkaansluiting aanwezig, zodat alle belangrijkste aansluitingen present zijn.

De installatie verloopt overigens probleemloos; ook Toshiba gebruikt voor dit design inbusschroeven met een bijgeleverde inbussleutel.

,

De afstandsbediening is een flinke reep met grote, duidelijk gemarkeerde toetsen en een prima indeling. Enkel de D-pad is met zijn vierkante vorm en de smalle toetsen die errond staan een nogal ongelukkige keuze, al valt het in de praktijk wel mee. De erg uitgebreide menu’s zijn doordacht opgebouwd en laten een vlotte navigatie toe.

De geavanceerde functies zijn gegroepeerd zodat het geheel overzichtelijk blijft. Jammer genoeg moet je voor meer uitleg over al die mogelijkheden wel in de handleiding duiken – een lijntje uitleg op het scherm was handig geweest. Op een vlak gaat deze Toshiba wel in de fout.

Voor de instelling van het geluid zijn er geen makkelijk toegankelijke presets aanwezig. De equalizer biedt wel degelijk twee presets, maar die zitten drie niveaus diep verstopt in het menu. Ben je iemand die graag de klank aanpast naargelang de content op het scherm, dan zal je dat al snel als bijzonder vervelend ervaren.

,

De Toshiba 55WL768 kan uitpakken met een degelijke beeldverwerking. Zowel met Blu-ray als dvd is de deinterlacing feilloos. Enkel bij de ruisonderdrukking zien we iets zwakkere prestaties. In de automatische stand gaat hij erg voorzichtig te werk, en zelfs wanneer we hem manueel in de hoogste stand zetten is het resultaat nog niet perfect.

In onze testscène uit House of Flying Daggers blijft er steeds behoorlijk wat ruis zichtbaar. De bewegingsscherpte is uitstekend, met een minimale hoeveelheid beeldartefacten die alleen in de meest complexe achtergronden zichtbaar zijn. Het scherm vertoont wel wat uniformiteitsproblemen: in het midden zijn er bovenaan vier heldere vlekken zichtbaar, die in sommige donkere scènes opvallen wanneer je in een verduisterde ruimte kijkt.

Toshiba besteedt veel aandacht aan een correcte kleurweergave. Het biedt daarvoor twee filminstellingen: ‘Hollywood 1’ en ‘Hollywood 2’. In Hollywood 1 is de maximale lichtopbrengst erg laag, wat deze instelling enkel geschikt maakt voor kijken bij quasi volledige verduistering.

Hollywood 2 is een betere keuze voor normale woonkameromstandigheden, maar benadrukt zwart en wit iets te sterk. Je kan dat bijstellen door in de geavanceerde beeldinstellingen het ‘Zwart-Wit niveau’ naar ‘1’ terug te brengen. Afgezien van die opmerking zorgen deze twee presets voor een bijna perfect resultaat.

De kleuren zijn behoorlijk, alleen is rood iets te flets en blauw wat donker. Op het eindresultaat valt echter bitter weinig aan te merken: we krijgen uitstekende, natuurlijke beelden te zien. Het enige minder sterke punt van dit toestel zit ‘m in de zwartwaarde, die niet supergoed scoort. Daardoor lijkt het beeld iets vlakker en minder levendig dan dat van de concurrentie.

Het toestel kan ook 3D-content weergeven, en met goed resultaat. We zien maar een minimale hoeveelheid crosstalk. Maar opgelet, met 3D-beelden is de Hollywood 1-preset echt te donker en verliest de kleurweergave ook wat van z’n pluimen. Hollywood 2 en zeker ‘Standaard’ lijken ons veel beter geschikt om van 3D te genieten.

Helaas is de klank niet van dezelfde kwaliteit als het beeld. Het geluid is vlak en levenloos, en ondanks de vrij ruime regelmogelijkheden valt daar weinig verbetering in te brengen. We moeten de ‘Bass boost’ op hoog zetten en in de equalizer de laagste frequenties extra benadrukken om iets van de laagweergave te horen.

Het geluid is oké voor televisiekijken, maar voor films zal je al snel naar de winkel hollen voor een goede soundbar, homecinemaset of av-receiver.

,

Naast alle nodige digitale tuners, is de lijst met extra functies niet erg lang bij deze Toshiba. De enige internetfunctie is een YouTube-client. Wanneer je tijdens het opstellen België selecteert bij de landkeuze, verschijnt YouTube overigens niet als bron.

Stel daarom Nederland of Duitsland in, dat lost het probleem op. De interface is YouTube XL (www.youtube.com/xl), een speciaal voor televisie ontworpen versie. Desondanks is ze toch iets te traag om er aangenaam doorheen te bladeren.

Toshiba levert een uitstekende usb-mediaspeler die bijna al onze testbestanden weergeven. Enkel vobbestanden werden geweigerd. En hoewel ondertitels wel werken, worden ze bijzonder klein weergegeven. Nu zijn we er voorstander van om ondertitels niet te prominent in beeld te zetten, maar in dit geval was een groter lettertype wel nuttig geweest.

Wie mkv-bestanden met ondertitels gebruikt, zal overigens merken dat de ondertiteling de eerste vijftien seconden niet in beeld verschijnt. Een schoonheidsfoutje dat Toshiba hopelijk rechtzet met een firmware-upgrade.

Veel minder succesvol is de DLNA-mediaspeler, die wel foto’s en muziek ondersteunt maar tijdens het weergeven van video dienst weigerde. Voor een toestel in deze categorie is dat toch een tegenvaller.

,

Het prijskaartje van ruim 3.000 euro zal veel potentiële kopers van deze strak gelijnde Toshiba even doen slikken, maar als je het in de juiste context plaatst valt het al bij al wel mee – tegenover z’n rechtstreekse concurrenten uit het topsegment belandt het qua prijs ergens in de middenmoot.

Dat vinden we best verrassend, gezien het prestigieuze design en de prima beeldkwaliteit.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.