Mobile

Review: Sony RDP-X60iP iPod-dock

Ook wie niet over een Apple-toestel beschikt leest dus best even verder. Want hoewel de RDP-X60iP overduidelijk mikt op iPhone- en iPod-bezitters, betekent de Bluetooth-functie dat deze Sony ook interessant is voor mensen met een telefoon of tablet van een ander merk.

Enige voorwaarde: je brontoestel moet beschikken over Bluetooth en ondersteuning bieden voor het doorsturen van stereogeluid via die draadloze technologie (zoek even naar het magische woord ‘A2DP’ op de doos of in de handleiding).

Tegenwoordig voldoen nagenoeg alle mobiele toestellen aan die eis; alleen erg goedkope telefoons vallen mogelijk uit de boot. Maar over het Bluetooth-gedeelte hebben we het straks nog uitgebreid.

,

Bij een speakerdock wordt zelden ingezoomd op de geluidskwaliteit, meestal omdat dit ook niet de eerste prioriteit is van de consument. Aan de X60iP bengelt echter een wat forser prijskaartje, om maar te zwijgen van de stickers die ‘Premium Sound’ beloven. Het is dan ook normaal dat ik voor deze dock wat hogere verwachtingen heb – zonder te vergeten dat een dock van dit formaat sowieso beperkingen heeft.

Sony stelt me niet teleur. De X60iP klinkt voor een dock uit dit segment behoorlijk goed. Oké, de balans is voor verbetering vatbaar: bassen en de hogere tonen zijn zeer aanwezig, terwijl de midrange wat mager overkomt. Persoonlijk zou ik ook de Mega Bass-knop nooit indrukken, want dan pompen de bassen echt teveel. Maar liefhebbers van opzwepende beats stellen de functie ongetwijfeld wél op prijs.

De RDP-X60iP spuwt ook relatief directioneel zijn geluid naar buiten, wat vrij typisch is voor een dock. Dat maakt deze Sony naar mijn gevoel beter geschikt als tafel- of bureaudock dan als geluidsbron ergens in de hoek van een grote kamer.

De vervorming bij hoge volumes valt nog goed mee bij deze 20 plus 20 watt krachtige dock, gezien de kleine behuizing.

,

Tegelijkertijd met de RDP-X60iP stelde Sony nog twee andere docks voor. Die zijn vooral het bekijken waard als je muziek wil beluisteren op een plaats die niet de woonkamer of het bureau is.

Bijzonder is dat zowel de RDP-M15iP (met tweemaal tien watt) als de RDP-M5iP op batterijen werken. Je kan ze dus gebruiken om muziek te beluisteren op plaatsen waar een stopcontact ontbreekt, in de tuin bijvoorbeeld.

De M5iP produceert met zijn tweemaal twee watt natuurlijk geen gigantische volumes, maar het handvat maakt het toestel wel zeer transporteerbaar. Beide modellen missen echter die grote troef van de RDP-X60IP: streaming via Bluetooth.


De nieuwe RDP-M5iP is een kleinere, ultradraagbare dock van Sony. Hij beschikt echter niet over Bluetooth.


,

Om de Bluetooth-functie op de RDP-X60iP te gebruiken moet je de smartphone (of gelijk welk ander toestel met een A2DP-compatibele Bluetooth-verbinding) koppelen aan de speakerdock.

Gelukkig loopt dat in dit geval pijnloos. Je zet Bluetooth op de telefoon aan en zoekt naar toestellen om mee te pairen – een zoektocht die meestal automatisch start als je Bluetooth inschakelt. Op de Sony-speakerdock hou je de Bluetooth-knop wat langer ingedrukt, totdat het lampje (blauw, uiteraard) snel begint te pinken. Op de telefoon zie je dan algauw een aanduiding die verwijst naar de Sony. Er even op drukken volstaat meestal om de koppeling te maken.

Bluetooth-streaming probeerde ik uit in combinatie met een uitgebreid arsenaal mobiele gadgets: een iPhone, een HTC Trophy 7 met Windows 7, een Samsung Galaxy Tab 10.1 (Android 3.0) en een Mac Mini met Mac OS X 10.7. Kortom, niet alleen een allegaartje aan besturingssystemen maar ook aan verschillende types apparaten. In alle gevallen verliep het koppelen en streamen van muziek zonder noemenswaardige problemen.

Goed om weten is dat Bluetooth in twee richtingen werkt. Je kan de meegeleverde afstandsbediening van de Sony dus gebruiken om muziek die vanaf een telefoon komt te pauzeren of naar een volgende/vorige track te springen. Maar meer, zoals het selecteren van een album of zoeken door een muziekcollectie, kan uiteraard niet met de remote.
 


,

Het is vooral de Bluetooth-functie die deze speakerdock van Sony interessant maakt, zeker voor mensen die net niet over een iPhone of iPod Touch beschikken.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een telefoon die via Bluetooth muziek streamt betrekkelijk veel stroom verbruikt. Hang je de gsm niet aan de adapter, dan zal de pret geen uren duren.

Vind je dat geen bezwaar en heb je zo'n 180 euro veil voor een compacte speakerdock, dan is er echter weinig dat tegen de Sony RDP-X60iP pleit.


TIP: Meer weten over speakerdocks met een duidelijke meerwaarde? Neem dan een kijkje in FWD Magazine 39 (in de kiosk vanaf dinsdag 22 november 2011), waarin we een vergelijkende test brengen van speakerdocks met Airplay en Bluetooth.
 

,

Wat
Speakerdock
Functies
Muziek afspelen en laden van aangesloten iPhone, iPod of iPad (geen laden), muziek streamen van Bluetooth-toestellen.
Aansluitingen
Bluetooth, 3,5 mm audio-in
Versterking
2x 20 watt
Afmetingen (BxHxD)
356 x 158 x 152 mm
Gewicht
1,8 kilogram

Een volledig overzicht van alle specificaties vind je op de officiële productpagina van de Sony RDP-X60iP.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.