Redactie

Spotify nu officieel van start in België


De Zweedse muziekstreamingsdienst Spotify maakt, na de sterke geruchten van gisteren, bekend vanaf vandaag in België officieel van start te gaan.

Spotify is een onlineverzameling van 15 miljoen muzieknummers, die onbeperkt en legaal beluisterd kunnen worden. Bij Spotify Premium zijn de tracks ook als download beschikbaar. De dienst werd opgericht in 2008 in Zweden en telt vandaag tien miljoen gebruikers in elf Europese landen, van wie twee miljoen betalende gebruikers.

Abonnementen
Spotify biedt zijn diensten aan in drie abonnementsvormen: Spotify Free (gratis), Spotify Unlimited (4,99 euro per maand) en Spotify Premium (9,99 euro).

Met de gratis versie kan je de eerste zes maanden onbeperkt luisteren en nummers synchroniseren met je gsm of iPod, maar krijg je af en toe reclame te horen tussen nummers. Na zes maanden mag je elke maand tien uur gratis muziek beluisteren en kan je elk muzieknummer tot vijf keer beluisteren.

Wie betaalt voor Spotify Unlimited kan gebruikmaken van speciale functies en krijgt geen reclame of onderbrekingen tussen de muziek. Spotify Premium belooft hetzelfde, maar hier kan je de nummers ook offline beluisteren op verschillende toestellen. Daarnaast biedt de Premium-variant ook een betere geluidskwaliteit, met tracks die aan 320 Kbps worden gestreamd.

En dan is er nog de downloadboetiek. Hier kan je volledige afspeellijsten aankopen die je kan synchroniseren met iOS- of Android-toestellen.

Opvallend is de sterke integratie van Spotify met een aantal populaire diensten en toestellen. Android en iPhone bijvoorbeeld, maar evenzeer met Facebook en Sonos, bekend van de populaire draadloze muzieksystemen.

Alternatieven
Over de Belgische launch van Spotify werd al lang gespeculeerd, en in tussentijd hebben ook al een paar concurrenten hun intrede gedaan. Belgacom zal binnen enkele weken gaan samenwerken met Deezer, een andere streamingdienst. En ook het Britse We7 is sinds deze zomer beschikbaar in België.

Spotify heeft voor de Belgische lancering afspraken gemaakt met Sabam, Universal, Sony BMG, EMI, Warner, Merlin en The Orchard, maar ook met een aantal onafhankelijke Belgische labels. Dat laatste zorgt voor een degelijk aanbod aan Belgische artiesten.

Het bedrijf noemt zichzelf een beter en eenvoudiger alternatief voor muziekpiraterij, al zijn illegale downloads niet de enige concurrent. Zo kan je op Grooveshark.com eveneens gratis nummers beluisteren, al worden songs ook daar af en toe onderbroken met reclame.

Ook op YouTube kan je vandaag afspeellijsten samenstellen of opvragen, al ben je daar wel afhankelijk van wat gebruikers, kanalen of groepen zelf hebben geüpload.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.