Geluid

Review: Philips SoundHub HTS5220

In FWD Magazine 35 testten we een vijftal homecinemasets die je voor zo’n 550 tot 750 euro in huis haalt. Scherpe prijzen voor 2.1-sets met een ingebouwde Blu-ray-speler, maar het kan nog goedkoper. Zoals bij deze Philips HTS5220 bijvoorbeeld, die netjes onder de kaap van 500 euro blijft. 

Systemen uit dit prijssegment verraden hun budgetgerichte afkomst weleens door een minder fraai design of kleine afwerkingsdetails die over het hoofd gezien werden in de ontwerpfase.

De Philips HTS5220 trapt alvast niet in die val: dit audiosysteem met ingebouwde Blu-ray-lezer weet zich in positieve zin te onderscheiden van de concurrentie met z’n erg fraai vormgegeven, rechtopstaande ‘main unit’ – de centrale schakel in deze set.

Hij is groter – ruim 43 centimeter breed – dan je op basis van de foto’s zou denken. De afwerking is goed; zowel de main unit als de luidsprekers zijn beter afgewerkt dan de meeste andere 2.1-sets die we tegenkomen in dit segment. Maar laat je niet vangen door de geborstelde aluminium look op de onderste helft van de voorzijde van de main unit: het is gewoon plastic.

De hoofdunit leunt enkele graden achterover op zijn voet, waardoor het display beter afleesbaar is als je betrekkelijk dicht bij het apparaat zit. We vinden het wel jammer dat de unit niet kan roteren op z’n voet.

Diezelfde elegantie zien we ook terug aan de achterzijde. De aansluitingen zijn hier verborgen onder een grote klep – bijna even breed als het apparaat zelf – met een opening aan de onderzijde. Op die manier zijn de poorten en connectoren onzichtbaar.

,

We tellen drie ingangen achterop de Philips: twee analoge ingangen in stereo cinch-formaat en een digitale coaxiale ingang. Een LAN-poort en een aansluiting voor een iPod-dock zijn eveneens aanwezig, al wordt het dock zelf (DCK3060) helaas niet meegeleverd bij de set.

Persoonlijk vinden we zo’n dock een handige aanvulling, al maken we daar wel meteen de kanttekening bij dat de designapproach van het geheel natuurlijk enigszins onder druk komt te staan als je er een losse iPod-dock naast zet.

Wat uitgangen betreft, hebben we recht op composiet video, component video en HDMI. Aangezien de HTS5220 3D Blu-ray discs ondersteunt en de HDMI-poort ARC-compatibel (Audio Return Channel) is, kunnen we veilig stellen dat het om een HDMI 1.4 poort gaat.

Wat audio-uitgangen aangaat, zitten er enkel drie speciale ‘Easy Fit’-luidsprekerpoorten op het apparaat. Meteen een duidelijke indicatie dat alle versterkermodules in de hoofdunit verscholen zitten.

Aan de linkerzijkant van het toestel zit nog een stereo-ingang op minijackformaat, evenals een USB-poort en een tweede poort waar een Wi-Fi stick (niet meegeleverd, WUB1110) op past. Aan de rechterkant moet je geen bijkomende aansluitingen verwachten, want daar zit de gleuf van de Blu-ray drive.
 

,

Over de luidsprekers kunnen we relatief kort zijn: de linker en rechterluidspreker zijn tweewegsystemen met een frequentiebereik van 150 Hz tot 20 kHz. Het onderste deel van dat frequentiebereik wordt weergegeven door een 76 millimeter grote woofer, het bovenste deel door een 25 millimeter grote dometweeter.

De subwoofer komt in een tamelijk grote, redelijk goed afgewerkte kast met daarin een driver van 165 millimeter.

,

De LAN-poort heeft drie functies bij deze HTS5220: je kan er BD Live-content voor Blu-ray’s mee binnenhalen, software-upgrades mee installeren of beeld- en geluidsbestanden streamen vanaf een pc (via Windows Media Player 11) of Mac (via OS X Twonky Media).

Bij onze compatibiliteitstest blijkt de Philips het moeilijk te hebben met nogal wat testbestanden op onze USB-stick. Bij de videobestanden worden onder meer DivX HD- en XviD HD-bestanden niet ondersteund. Hun tegenhangers in standaard resolutie leveren gelukkig geen problemen op. Ondertitelbestanden blijken bij de HTS5220 voor onoverkomelijke problemen te zorgen, en bij onze audiobestanden worden er zelfs maar twee (met name mp3’s met variabele en constante bitrate) van de veertien testtracks uitgelezen.

Heb je een grote collectie mediabestanden van divers pluimage, dan is deze HTS5220 dus duidelijk niet de beste oplossing. Maar als je alleen maar gewone Blu-ray’s en dvd’s draait, ondervind je daar natuurlijk weinig hinder van.

,

De klankkleur van het systeem kan worden aangepast door één van de volgende EQ-presets te kiezen: Jazz, Classic, Rock, Sports. Helaas kan je de EQ-sectie niet omzeilen en bovendien schijnt een neutrale instelling ontbreken. We kiezen dan maar voor ‘Classic’.

We steken een ‘ouderwets’ cd’tje in de drive, en kiezen voor gewone stereoweergave in plaats van Dolby VS. Het krachtige laag loopt ver genoeg door en is prominent aanwezig, misschien zelfs ietsje té.

Spijtig genoeg is er geen mogelijkheid om de volumeverhouding van de links/rechts-luidsprekers tegenover de subwoofer te regelen, een klassieke fout die al meermaals bij andere Philips-sets terugzagen. Met zo’n regeling zou het eenvoudig zijn om de overenthousiaste subwoofer wat te temperen, nu is dat quasi niet mogelijk. We proberen één en ander bij te regelen met de lagetonenregelaar, maar dat blijkt geen succes.

Daarnaast is het laag ook opvallend traag en slepend. Het hoog en het mid zijn op zich niet kwaad, maar het klinkt wat aan de artificiële kant.

Zou het beter gaan met film? Niet echt, eigenlijk. Het veel te zwaar aangezette en duidelijk te trage laag zorgt heel even voor extra spektakel, maar het vermoeit algauw. Zelfs een opwindende scène als de landing van Normandië uit Saving Private Ryan wordt op die manier irritant.

Maar er is ook goed nieuws. De beeldkwaliteit is namelijk prima. Een losse Blu-ray-speler doet het echt nauwelijks beter. Helaas is er ook nog slecht nieuws: de Blu-ray drive laat zich namelijk erg horen.

,

Prima looks, een prettige bediening en een prima beeldkwaliteit: dat zijn de sterke punten van deze Philips SoundHub Home Cinema HTS5220.

Spijtig genoeg worden die sterke punten nogal overschaduwd door enkele mindere scores, waaraan met name de mindere geluidskwaliteit en de erg beperkte compatibiliteit debet aan zijn.

,

Merk/type: Philips SoundHub Home Cinema HTS5220
Prijs: 499,99 euro 
Web: www.philips.be

Schijfformaten: BD, BD-RE, DVD, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD, CD-R/RW, VCD/SVCD
Bestandsformaten: AVCHD, DivX (Ultra), mp3, wma, wav, avi, mkv, wmv, jpg, gif, png
Surroundformaten: Dolby Digital, Dolby VS, Dolby True HD, DTS, DTS-HD Master Audio

Ingangen: stereo cinch (2x), digitaal coaxiaal, stereo minijack
Uitgangen: composiet video, component video, HDMI 1.4, 3x luidsprekeruitgangen
Netwerk: LAN (+optionele Wi-Fi dongle)
USB: NTFS, FAT 16/32
iOS-support: optioneel docking station

Tuner: FM, 40 voorkeuzezenders

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.