De EcoNova is meer dan zomaar een zuinige LED-tv. Philips heeft werkelijk aan alle aspecten gedacht die een impact kunnen hebben op ons leefmilieu. En dat is al zichtbaar zodra je de televisie uitpakt: al het verpakkingsmateriaal is perfect recycleerbaar. Je vindt enkel karton en papier terug, er is geen stukje plastic te bespeuren. Zelfs de spaarzaam gebruikte plakband is van het afbreekbare type dat schilders op zak hebben. Het scherm zit ook niet in de gebruikelijke plastiek hoes, maar wordt beschermd door een groot blad papier. Gooi dat blad trouwens niet onachtzaam weg – je vindt er de montage-instructies op terug, en zelfs een sjabloon dat je moet gebruiken als je voor wandmontage kiest.
Ook bij de ontwikkeling van de voet is aan hergebruik gedacht. Hij doet immers ook dienst als wandbeugel. Het volstaat om de twee bijgeleverde schijfjes in de muur te schroeven, de voet andersom te monteren, en hop: het toestel hangt aan de muur. Dat het om een niet-draaibare voet/beugel gaat, is eigenlijk het enige minpunt dat we kunnen bedenken.
Met deze EcoNova bewijst Philips meteen dat een doordacht design ook heel mooi kan zijn. Het toestel is erg licht en zowel het chassis als de voet zijn volledig uitgevoerd in geborsteld aluminium. Ook het aluminium is voor meer dan 60 procent gerecycleerd materiaal. De licht afgeronde hoeken zorgen voor het typische Philips uiterlijk.
De HDMI- en Scart-aansluitingen achterop dit toestel zijn neerwaarts gericht, wat ideaal lijkt voor wandmontage. Omdat ze dichtbij elkaar en dichtbij bij de rand staan, is het wel lastig om dikkere of weinig flexibele kabels onzichtbaar weg te werken. Ook de plaats van de hoofdtelefoonaansluiting, op de achterkant in plaats van in de zijkant, vinden we wat ongelukkig gekozen. Ze wijst net zoals de component video-aansluiting naar achter. Wie er gebruik van wil maken, let er bij de wandmontage best op dat er voldoende plaats is.
Eens het toestel is opgesteld en ingeschakeld, neemt de installatiehulp je bij de hand tijdens het volledige proces. Taal- en landselectie, zenders programmeren, beeld en klank naar wens instellen, bijkomende apparaten aansluiten: het gaat allemaal erg vlot.
,
Philips levert geen papieren handleiding mee om ecologische redenen, maar biedt wel de mogelijkheid aan om een beperkte pdf-versie te downloaden op de website. In het toestel zelf is zit echter een uitstekende elektronische handleiding ingebouwd. Daar navigeer je snel en handig doorheen, en via het trefwoordenregister vind je snel wat je zoekt. Enkel snelkoppelingen naar de functies in kwestie ontbreken nog.
De typische Philips menu-interface blijft naar onze mening wat achter wat gebruiksgemak betreft. Deze versie navigeert snel genoeg, maar de nodige uitleg bij elke instelling ontbreekt.
De achilleshiel is echter de afstandsbediening. Ook bij deze EcoNova-tv koos Philips voor zijn compacte ovalen remote. Die biedt goed bedienbare volumetoetsen en een prima D-pad, maar de tweede ring rond die D-pad zorgt ervoor dat je af en toe de verkeerde toets indrukt. Op die ring staan ook de veelgebruikte kanaaltoetsen, die we toch liever naast de volumetoetsen zien staan. Het grootste probleem is echter het te kleine aantal beschikbare toetsen, de onduidelijke labels en het gebruik van contextuele functies. Houd de ‘cheat sheet’ dus maar bij de hand, je zal hem zeker de eerste dagen nodig hebben.
Een van de toetsen die wel een label meekreeg, is de eco-toets waarmee je een deel van de energiebesparende eco-instellingen beheert. Ook bij de remote vinden we trouwens een eco-detail terug: de rug is voorzien van zonnecellen. Je laadt de batterij éénmaal op via USB, daarna zouden de zonnecellen moeten volstaan om de afstandbediening in leven te houden. Denk er dus aan om de remote in het licht te leggen, met de cellen naar boven uiteraard.
,
Bij het design ging er heel wat aandacht naar eco-aspecten, maar hoe zit het met het verbruik? Op papier verbruikt de EcoNova 58 watt, wat erg weinig is. In de ‘Cinema’-instelling (waarbij de lichtsensor en de variabele achtergrondverlichting uitgeschakeld worden) meten we nog steeds nauwelijks 74 watt, alweer een zeer goed resultaat. In de ‘Energiebesparend’-modus zakte de meter zelfs onder de 45 watt, en in uitzonderlijke omstandigheden tot slechts 35 watt. Dat is ronduit verbazingwekkend voor een 42 inch scherm. Zeker als je weet dat we keken in een verlichte ruimte, en er dus misschien nog wat af kan door in het duister te kijken. Uiteraard lever je dan in aan helderheid, maar het moet gezegd dat zelfs in de zuinigste stand het beeld nog erg aantrekkelijk en levendig was.
Of dat erg bescheiden verbruik ook een financieel voordeel oplevert is weer een heel andere vraag. Eco-toestellen van de concurrenten blijven voorlopig steken op minstens 80 watt. Als we dus uitgaan van 22 watt minder verbruik, dan bespaar je op jaarbasis (bij vier uur per dag tv-kijken, 365 dagen per jaar) ongeveer 8 euro (aan een tarief van 0,25 €/kWh). Tegenover een doorsneetoestel dat 100 watt verbruikt, bespaar je ongeveer 16 euro.
De eigenlijke beeldkwaliteit is ook positief. De beeldverwerking is uitstekend: het resultaat is iets beter met Blu-ray dan met dvd-materiaal, maar zware fouten vinden we niet. De ruisonderdrukking scoort erg goed.
De Cinema-instelling levert een goed beeld, al staat het scherm naar onze mening dan nogal helder afgesteld. De achtergrondverlichting mag dus iets lager. Het beeld is ook erg warm en vertoont dus een zachtrode tint. Onze metingen bevestigen die indruk, de kleurtemperatuur is te laag. De grijsschaal is wel vrij van kleurzwemen; de mindere score is daar vooral te wijten aan de te warme kleurtemperatuur.
Er is erg veel zwartdetail te zien, iets te veel zelfs. Onze metingen brengen een nogal lage gammawaarde aan het licht, die het beeld over het algemeen iets helderder maakt. Dat verklaart gedeeltelijk het teveel aan zwartdetail. Je kan dat deels corrigeren door in de beeldmenu’s de gamma-instelling naar ‘4’ op te trekken. De kleuren zijn wel uitstekend. De eindbalans blijft dus positief. Wie niet op zoek is naar de diepste zwarten zal zich deze aankoop niet beklagen.
De geluidskwaliteit stel echter wel teleur. Vooral de basweergave is te zwak, en het algemene klankbeeld is ook minder vol dan we van Philips gewend zijn. We vonden de klank ook vermoeiend, en bij luidere passages hoor je de luidsprekers duidelijk ‘in het rood’ gaan.
,
Of eco-redenen aan de basis liggen van het zwakke aanbod extra’s weten we niet. Rijk uitgerust is het toestel in elk geval niet: je moet het stellen met een USB-mediaspeler.
Die doet het prima met audio, maar erg matig met video. Er is ondersteuning voor de meeste formaten, maar dat je geen enkel soort ondertitels kan gebruiken is een niet te onderschatten minpunt. Bij heel wat formaten gaat het ook mis voor de beeldverhouding.
,
Groen door het leven gaan kost meestal een euro extra bij de aanschaf van av-toestellen, maar in dit geval valt dat best mee. De prijs van de EcoNova situeert zich in het middenveld.
Reken echter niet op een substantieel financieel voordeel door het erg lage verbruik – de meerkost bij de aankoop heft dat voordeel grotendeels op.
Goed om weten is dat je ondanks het milieuvriendelijke concept niet te veel aan beeldkwaliteit inboet, en dat de EcoNova werkelijk op alle vlakken ecologisch verantwoord is. Het is dus heel wat meer dan een gimmick van ijverige marketeers. Onder meer daarom vinden we de EcoNova zeker het overwegen waard, en moedigen we dit soort initiatieven dan ook aan.
TECHNISCHE GEGEVENS: PHILIPS 42PFL6805H ECONOVA
Technologie: Edge LED-LCD
Schermformaat: 42 inch (107 cm)
Afmetingen (excl voet): 991 x 605 x 43 mm
Gewicht (incl voet): 16,2 kg
Energieverbruik (typisch / stand-by): 58,1 / 0,07 watt
Gebruikte instelling voor metingen: Cinema
Lichtopbrengst: 289 cd/m²
Zwartwaarde: 0,248 cd/m²
Contrast: 1.165
Responsscore voor bewegende beelden (op 5): 3
Aansluitingen beeld: antenne (x1), HDMI (x3, x1 ARC), Scart (x2), component (x1), D-sub (x1)
Aansluitingen audio: mini-jack in (x1), stereo cinch in (x1), hoofdtelefoon uit (x1), digitaal coaxiaal uit (x1)
Zijkant: HDMI (x1), USB (x1, NTFS & FAT16/32)
3D: neen
DVB-T/T2: T
DVB-C/C2: C
DVB-S/S2: –
Mpeg-4/H.264: ja
CI/CI+: CI+
DLNA muziek / foto / video: –
USB muziek: mp3, wma, aac, wav
USB foto: jpg
USB video: mpeg-1/2, DivX HD, H.264, wmv, mkv
PVR – ingebouwd / extern: –
Hard switch-off: ja
Draaivoet: neen
Lichtsensor: ja
PIP/PAP: neen
Internet: neen
Andere: zonnecellen remote