Geluid

Zeven tips om meer uit je luidsprekers te halen

De manier waarop je luidsprekers opstelt heeft een grote invloed op de geluidskwaliteit. Deze zeven tips zetten je op de goede weg.

1. Optimaal stereobeeld
Hoe verder je twee luidsprekers uit elkaar zet, hoe breder het stereo-effect wordt. Maar overdrijf niet: als ze te ver uit elkaar staan, dan valt er een ‘gat’ in het midden – de weergave wordt dan minder coherent. Plaats de luidsprekers zo’n 300 centimeter uit elkaar voor het beste resultaat. Die afstand is de gulden middenweg, maar een vaste regel is het echter niet. Sommige luidsprekers presteren immers beter op een onderlinge afstand van 250 centimeter, andere op 400 centimeter. De aanbevelingen van de fabrikant in de handleiding van je speakers zijn een goed vertrekpunt.
 


2. Driehoeksverhouding

Probeer je luidsprekers zo te plaatsen dat je luisterpositie zich in de punt van een denkbeeldige driehoek bevindt. Zoals we eerder vermeldden, is de basis van die driehoek bij benadering 300 centimeter breed. De afstand van de basis tot de punt moet gelijk zijn aan de breedte van de basis, of maximaal 20 procent groter.
 


3. Meer of minder bas?

Je kan de laagweergave sterk beïnvloeden door je luidsprekers dichter of verder van de zij- en achtermuren te plaatsen. Hoe dichter ze bij de mu(u)r(en) staan, hoe sterker de laagweergave zich manifesteert.
 

4. Draaien en keren
Als je de luidsprekers meer naar binnen draait (toe-in) – naar de luisterpositie toe dus – krijg je meer midden- en hoge tonen te horen dan wanneer je ze recht naar voren opstelt. Ook zal de invloed van de zijwanden verminderen. Experimenteren en opstellen naar eigen voorkeur is de boodschap.
 

,

5. Op oorhoogte
Probeer de luidsprekers zo op te stellen dat de tweeters zich op oorhoogte bevinden. Het resultaat is een meer natuurlijke geluidsweergave.
 


6. Vrijheid blijheid

Compacte luidsprekers kan je netjes in een boekenkast kwijt, maar het geluid wordt er niet beter op bij zo’n opstelling. Ongewenste trillingen en allerlei reflecties beïnvloeden de weergave. Luidsprekers die vrijstaand worden opgesteld – bij voorkeur op luidsprekerstands, ontkoppeld van de ondergrond – presteren gevoelig beter.

7. De juiste kabel
Zorg voor degelijke luidsprekerbekabeling met een voldoende grote diameter en vermijd ‘lampendraadjes’. Probeer ook de lengte binnen de perken te houden, en zorg voor een goede verbinding met zowel de terminals van de versterker als de terminals van de speakers.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.