Geluid

Review: Onkyo TX-NR609 av-receiver

Zodra we de sticker verwijderd hebben, is te zien dat de TX-NR609 best een mooi smoeltje heeft. Het wekt niet de indruk dat het weggelopen is uit een high-endzaak, maar goedkoop oogt het allerminst.

Op de sticker lezen we dat het toestel 5+1 HDMI-ingangen telt en dat deze ‘3D Ready’ zijn. Mooi zo. Het volgende item is toch wel fascinerend: er wordt een video-opschaalmogelijkheid tot 4K (jawel!) beloofd.

Algemeen wordt aangenomen dat de 4K-standaard de nieuwe ‘ultra high definition’-norm wordt, met een resolutie van 4.096 bij 2.160 pixels. Vier keer zoveel pixels dan bij de huidige ‘Full HD’-norm dus, met z’n 1.920 bij 1.080 pixels. Dit soort technologie – voor de allereerste keer dan nog – in een av-receiver van 599 euro zien, komt als een complete verrassing.

Dat je er vandaag nog niet veel mee bent, is weer een ander verhaal. Er zijn immers nagenoeg geen 4K-compatibele displays of projectoren op de markt. Maar volgens Onkyo zouden de tv-fabrikanten tegen het eind van het jaar één en ander gaan lanceren op het vlak van 4K-technologie.

Kijk, dat weten we dan ook weeral.

,

Laat ons eerst nog even verdergaan met de blikvangers die op de sticker vermeld staan. Daarop lezen we bijvoorbeeld nog dat deze TX-NR609 goedgekeurd is door THX (niet dat het veel mensen nog wat kan schelen, tegenwoordig), dat je er een iPhone/iPod op kan aansluiten, dat er een app ontwikkeld is voor bedieningsdoeleinden, dat hij over internetradiomogelijkheden beschikt en dat hij een vermogen van 160 watt per kanaal levert.

Dat laatste mag je overigens met een flinke korrel zout nemen, want om die waarde te bereiken springt Onkyo ‘creatief’ om met de meetmethode. Zo komt het geclaimde vermogen pas vrij bij 6 Ohm, aan 1 kHz, met 1% THD en… slechts wanneer één kanaal tegelijk gebruikt wordt.

Dat is zoiets als een topsnelheid van 280 kilometer per uur claimen voor een auto, die dan alleen gehaald kan worden als er een anorexiamodel aan het stuur zit, terwijl de wind langs achteren met twaalf Beaufort komt aanwaaien en het steil bergafwaarts gaat. En dan nog alleen op zondagnamiddagen tussen 15u30 en 16u, en enkel als er die dag géén voetbal op tv is.

Enfin, je begrijpt wat we proberen te zeggen.

,

Er hangt trouwens nog een stickertje op de Onkyo, waar op vermeld wordt dat het apparaat de (betalende) muziekdienst Spotify ondersteunt. Maar aangezien deze dienst in België nog niet actief is, hebben we daar voorlopig nog niet veel aan (tenzij je de achterpoortjes gebruikt die we eerder uit de doeken deden – je leest er hier meer over).

De bekende vTuner-internetradiofunctie is natuurlijk wel heel goed bruikbaar. En daarnaast is de Onkyo ook DLNA-compatibel en gecertificeerd voor gebruik met Windows 7. Muziek streamen vanuit je eigen bibliotheek zou dus een makkie moeten zijn.

Over het videogedeelte lezen we nog dat de 4K-processing – we zijn nog steeds onder de indruk – wordt uitgevoerd door een Marvell Qdeo-chip. Wat surroundprocessing betreft, kan je naast de gebruikelijke Dolby- en DTS-formaten ook Dolby Pro Logic IIz activeren en Audyssey DSX.

De usb-ingang kan dan weer dienen als interface voor een iOS-apparaat, maar je kan er ook een usb-stick insteken of zelfs een harde schijf, met ondersteuning voor zowel FAT16/32 als NFTS. Mooi zo!

,

De Onkyo kan geluid produceren in een tweede zone – versterkt via de luidsprekeruitgangen of onversterkt via een stereo cinch uitgang – maar dan alleen als het geluid afkomstig van een analoge bron. Of vanuit de ingebouwde FM/AM-tuner.

Digitale bronnen kunnen dus niet naar andere kamers in huis verdeeld worden.
 

,

Zowel de remote als de GUI van de Onkyo TX-NR609 stemmen ons tevreden, en dat gebeurt ook niet bij elke av-receiver die we op de testbank zetten.

Zoals we al uit de specsheet konden opmaken, is het internetradiogedeelte uitstekend verzorgd met vTuner, Napster, Spotify en Last FM. Maar je moet wel de tv aanzetten als je in die services wil kunnen navigeren, en dat blijft toch een nadeel in vergelijking met een losse audiostreamer.

Ook muziek streamen via een DLNA-server verloopt bijzonder vlot. En jawel, ook de hoesinformatie wordt netjes mee vertoond op je tv.

Tussendoor behoefte aan een minpuntje? De verlichtingsstrook die rond de volumeknop zit is in een ander soort groen uitgevoerd als het groen van de displayverlichting. Dat ziet er eerlijk gezegd een beetje idioot uit.

,

Maar hoe hij klinkt? De TX-NR609 is alvast niet het laatste woord qua absolute natuurgetrouwheid, en al te poëtische beschouwingen over een doorgedreven muzikaal karakter of zaken als microdynamiek en een realistische stageafbeelding zijn hier niet op hun plaats.

Belangrijker is dat de prijs-klankkwaliteitverhouding lichtelijk fenomenaal is, iets wat stilaan een gewoonte lijkt te worden bij de av-receivers van Onkyo. En dan hadden we het over stereo.

In surround – dus met beeld erbij – is een mens automatisch minder kritisch over de geluidsweergave, en bijgevolg blijkt dit gewoon een
heel fijn apparaat voor de betere thuisbioscoop.

En nu wil je vast nog weten of de Onkyo je beeldmateriaal mooi opschaalt naar 4K? Bij gebrek aan bronmateriaal – we hebben nog geen 4K-Blu-ray’s of wat dan ook zien langskomen – en aan 4K-display, moeten we je daar het antwoord voorlopig op schuldig blijven…

,

KENMERKEN
Vermogen:
7 x 160
Surroundformaten: Dolby Digital, Dolby True HD, DTS, DTS-HD Master Audio, Dolby Pro Logic IIz, Audyssey DSX
Room EQ: ja
Multiroom: ja, 2 zones
Videoscaling: ja, tot 4K
Radiotuner: FM/AM met RDS
Presets: 40

AANSLUITINGEN
Stereo cinch: 6 in, 2 uit
Meerkanaals cinch: /
Digitaal coaxiaal: 2 in
Digitaal optisch: 2 in
Luidsprekeraansluitingen: 9
Diverse: D-Sub, Universal Port, IR in
Composiet video: 4 in, 2 uit
S-video: /
Component video: 2 in, 1 uit
HDMI: 6 in, 1 uit
USB: 1 (front) (FAT16/32/NFTS, ook HDD)
Frontaansluitingen: Hoofdtelefoon uit, composiet video in, HDMI, aansluiting meetmicrofoon
Netwerk: LAN (DLNA)

SCORES
Geluidskwaliteit: ***
Videomogelijkheden: *****
Meerzonemogelijkheden: ***
Audiostreaming: ****1/2
Aansluitingen: ***1/2
Bedieningsgemak: ****
Afwerking: ***1/2

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.