Mobile

Review: Nokia BH-905i Bluetooth-headset

De audio-accessoires van Nokia associeert ondergetekende in eerste instantie nog steeds met toestelletjes zoals draagbare minispeakers en handsfreesets voor de wagen. Handige apparaatjes, daar niet van, maar met serieuze muziekweergave hebben ze weinig te maken. Daar zou deze BH-905i verandering in moeten brengen, want met deze headset mikt de Finse telefoongigant zonder blozen op het topsegment bij de Bluetooth-headsets.

Op papier heeft de BH-905i alvast heel wat troeven in huis om die rol waar te maken: actieve noise-cancelling bij muziek en telefoongesprekken, een dubbele microfoon voor een goede gesprekskwaliteit (en dan doelen we niet op de inhoudelijke kwaliteit van de conversatie), een DSP met bass boost- en stereo widening-technologie, een stevige, lichtgewicht constructie en meer meegeleverde accessoires dan je kan inbeelden. Compleet, zei je?

,

Voor we onze zwarte testversie van de BH-905i (hij is ook in het wit leverbaar) in gebruik kunnen nemen, moet de interne batterij eerst een tweetal uurtjes opgeladen worden. Dat gaat overigens erg makkelijk: de meegeleverde stroomadapter plug je gewoon in op de linkeroorschelp van de hoofdtelefoon, waarna een klein indicatielampje de laadstatus aangeeft. Het laadproces hoef je trouwens niet van nabij te volgen – de Nokia BH-905i schakelt zichzelf uit als de batterij weer volgetankt is.
 


Met een volle batterij zou deze Nokia-headset goed zijn voor zo'n 25 uur draadloze muziekweergave. Met ingeschakelde Bluetooth-verbinding en noise-cancelling loopt die autonomie terug tot zo'n 16 uur volgens de fabrikant. De cijfers die we bij onze test haalden met gemengd gebruik lijken die cijfers min of meer te bevestigen.

Wil je de set gebruiken zonder de batterij aan te spreken, dan kan dat met een van de meegeleverde kabeltjes die we uit het draagtasje halen. Dat zijn er overigens heel wat – we sommen ze even op: 
 

  • Audiokabel met 3,5mm Nokia AV-connector (1,2m)
  • Audiokabel met 3.5mm iPhone-compatibele connector (1,2m)
  • Verlengkabel (1,7m)
  • Adapterplug voor 2,5mm Nokia AV-aansluiting
  • Adapterplug voor 3,5mm aansluiting
  • Vliegtuigadapterplug
  • Adapterplug voor 6,3mm aansluiting
  • Adapterplug voor VoiP-bellen
     

Voorlopig laten we de kabeltjes echter even links liggen en bekijken we eerst de constructie van de headset van nabij. Die ziet er op het eerste gezicht zeker niet verkeerd uit, al zal het design niet bij iedereen in de smaak vallen. Dat blijft zoals steeds een persoonlijk gegeven, maar op functioneel vlak is het ontwerp wel geslaagd.

De afmetingen zijn relatief compact en laten zich vergelijken met een doorsnee on-ear hoofdtelefoon van de bekende merken die in dat segment actief zijn. De behuizingen van de Nokia zijn elipsvormig en kunnen 90 graden draaien, terwijl ze bekleed zijn met dikke oorkussens in simileder. Diezelfde aanpak zien we terug bij de hoofdband, die eveneens van een royale polstering voorzien is.

Dat alles zorgt dan ook voor een prima draagcomfort, zonder storende drukpunten op het hoofd of de oorschelpen – we hielden het makkelijk een halve dag vol met de BH-905i ononderbroken op het hoofd.

Ons enige echte krtiekpunt is dat de hoofdband van de Nokia niet opplooibaar is. Wanneer je de BH-905i niet in gebruik hebt loop je dus sowieso met een aardig grote hoofdtelefoon rond, al is daar een eenvoudige oplossing voor: laat hem gewoon lekker nonchalant rond je nek bengelen.

Een minpuntje in de marge is dat de BH-905i het Apt-X Bluetooth-profiel niet ondersteunt. Dat zet in principe een beperking op de maximale geluidskwaliteit, aangezien de SBC-codec die het gewone A2DP-profiel benut een lossy compressie loslaat op het audiosignaal. Dat is vooral een nadeel voor wie lossless-bestanden gebruikt op z'n Apt-X compatibele telefoon of muziekspeler en geen compromissen wil maken naar de geluidskwaliteit toe.

,

Om al die functies bedienbaar te houden op een draadloze hoofdtelefoon, zijn er natuurlijk wel wat toetsen nodig. En die heeft de Nokia BH-905i in overvloed aan boord.

Op de linkeroorschelp valt het best mee: daar zit alleen een schakelaar waarmee je de actieve noise-cancelling actieveert, aangevuld met een kleine opening voor de stroomadapter. Maar op de rechteroorschelp gaat het er gevoelig drukker aan toe. Met de grote toets op de zijkant pas je het volume aan, terwijl de toetsen op het plaatje bovenop de behuizing het mogelijk maken om door een afspeellijst te navigeren, muziek te starten en tracks te pauzeren.
 


Onder de bovenste toets gaan een groter aantal functies schuil, enerzijds om comfortabel te bellen, anderzijds om de geluidsweergave te beïnvloeden. Speelt er geen muziek, dan kan je met een of meer keer drukken op de knop de spraakgestuurde nummerkeuze starten of het laatst gekozen nummer opnieuw bellen. Speelt er wel muziek, dan kan je er de bass boost of stereoverbreding mee activeren.

Weinig verrassend vraagt het wat oefening vooraleer je al die (dubbele) functies weet terug te vinden onder de knoppen, laat staan dat je alle toetsen meteen blindelings kan bedienen. Gelukkig kan je tijdens die leerperiode zaken zoals de nummerkeuze en volumeregeling ook gewoon vanaf je telefoon blijven bedienen. Geen man overboord dus.

Nokia ontwierp de BH-905i overigens als universele headset (hij is dus niet alleen voor Nokia-telefoons geschikt), maar dat garandeert nog niet dat alle functies sowieso werken op elke telefoon – even uitproberen is dus de booschap. Wij probeerden het bij onze test uit met een HTC Desire en botsten alvast niet op vervelende beperkingen – alle bel- en muziekfuncties die we uitprobeerden werkten probleemloos.

,

Wie de Nokia echt als headset gebruikt – inclusief de spraakfuncties dus – zal snel merken dat de gesprekskwaliteit zich goed staande houdt tussen klassieke handsfree oplossingen.

Vooral de ontvangstkwaliteit is bovengemiddeld goed: zelfs met het volume van onze HTC Desire op vijftig procent van het bereik krijgen we een kraakheldere stem te horen aan de andere kant van de lijn, zonder storingen, haperingen of andere vervelende bij-effecten die we weleens met draadloze verbindingen associëren. Netjes, al blijft het vreemd om in het ijle te staan praten zonder dat je je eigen stem echt hoort…

Onze gesprekspartner was echter minder onder de indruk van de ontvangstkwaliteit aan zijn kant. Het blijft dus duidelijk hoorbaar dat er handsfree gebeld wordt, met een stemgeluid dat gedempter doorkomt en van verder weg lijkt te komen.

En hoe zit het met de weergavekwaliteit van muziek? Om kort te zijn: uitstekend. Met alle 'geluidsverbeteraars' uit en tracks van Dub FX en NAS in de afspeellijst – muziek waarbij de bas geen onbelangrijke rol speelt – komt de Nokia BH-905i lekker energiek voor de dag, met stevige maar niet overdreven aangezette bassen. Daarmee bedoelen we dat de bas duidelijk aanwezig is zonder het mid of hoog te overstemmen.
 


En ook op het hoog en mid valt weinig aan te merken. Wanneer Ibrahim Ferrer en Omara Portuondo langskomen in de afspeellijst met de klassieker 'Silencio' horen we voldoende detail en pit in het hoog, zonder irritate kunstmatige randjes. Ook het mid klinkt relatief natuurlijk, en staat op quasi hetzelfde niveau als bij de betere middenklasse on-ear hoofdtelefoons met kabel. Een leuke verrassing.

Wil je absoluut meer bas, dan kan je natuurlijk gewooon de bass boost activeren. Een compleet overbodige functie wat mij betreft, maar misschien denk je daar zelf anders over. Hetzelfde gaat overigens op voor de stereoverbreder, een effect waarbij de DSP van de Nokia muziek breder probeert neer te zetten door een portie delay toe te voegen aan de muziek. Dat zorgt voor een merkbaar effect, maar wel een dat we niet echt weten te smaken. Het komt gewoon veel te artificieel over.

Daar tillen we echter niet zwaar aan, want ook zonder stereoverbreder en andere digitale goocheltrucjes is de breedteafbeelding waarmee de Nokia BH-905i tracks neerzet ronduit uitstekend voor een gesloten hoofdtelefoon. Bij klassiekers zoals 'Satisfy my Soul' en 'Stir it up' (Bob Marley) zouden we zelfs vergeten dat we 'maar' naar een draadloze hoofdtelefoon zitten te luisteren, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Gewoon uitgeschakeld houden dus, die functies.

,

De noise-cancelling technologie die Nokia in de BH-905i toepast doet z'n werk naar behoren: er is een duidelijke verbetering merkbaar in de onderdrukking van laagfrequente geluiden wanneer we de functie activeren, al doet de Nokia het ook prima op dat vlak zonder ingeschakelde elektronica. De intrinsieke kwaliteiten van de hoofdtelefoon verdienen op dat vlak dus evenveel lof als de elektronica.

Minstens even belangrijk in die optiek is dat de elektronica de geluidsweergave niet al te sterk beïnvloedt. Het onderscheid tussen muziek die met ingeschakelde noise-cancelling wordt afgespeeld en muziek die zonder actieve noise-cancelling wordt weergegeven is echt miniem. Bij de ene track is het al wat duidelijker merkbaar dan de andere, maar met ingeschakelde noise-cancelling lijkt de breedteafbeelding ietsje smaller te worden. Stemmen lijken ook wat verder naar achter te staan in de mix. Om dat te merken moet je echter haast een directe A/B-vergelijking maken zonder pauzes er tussenin. Kortom, niet echt iets om van wakker te liggen.
 

Eveneens leuk om merken is dat de Nokia geluid ook goed aan boord houdt. Zelfs met de volumeknop een heel eind open sijpelt er opvallend weinig geluid door naar onze omgeving, zodat we omstaanders niet ongewild opzadelen met onze muzikale voorkeur van de dag.

Het maximale volume dat uit de Nokia te persen valt is overigens meer dan oké. Wie muziek het liefst knalhard speelt zal misschien iets meer vermogen willen, maar wie z'n gehoor ook op lange termijn een beetje respecteert heeft weinig reden tot klagen.

,

Met de BH-905i heeft Nokia een erg geslaagde Bluetooth-hoofdtelefoon in het aanbod die een massa features combineert met een meer dan degelijke geluidskwaliteit, een aangenaam draagcomfort en een goede geluidsisolatie.

Daarnaast wordt deze set geleverd met alle denkbare accessoires, zoals adapterplugs, specifieke kabeltjes en een luxueus uitgevoerd draagtasje. Dat betekent dat je hem ook kan gebruiken zonder van de ingebouwde accu gebruik te maken, bijvoorbeeld in de woonkamer of op het vliegtuig.

Toch is de Nokia BH-905i niet perfect. De scheepslading functies leren bediening vraagt bijvoorbeeld wat oefening, aangezien heel wat toetsen meer dan één functie kunnen aansturen. En daarnaast verschilt het aanbod functies die onder een knop zitten ook nog eens naargelang er muziek speelt of niet.

Doordat deze headset zich niet laat opplooien, berg je hem ook niet zomaar even op in de binnenzak van je jas – het draagtasje levert Nokia er dus niet zomaar bij. En ten slotte hadden we het ook leuk gevonden als de BH-905i de Apt-X codec had ondersteund. Toegegeven, die codec is op dit eigenste moment misschien minder relevant, maar mogelijk komt daar in de nabije toekomst verandering al in. En van een headset die zomaar even 249 euro kost verwacht je natuurlijk wel dat hij helemaal futureproof is.

Lig je niet wakker van die minpuntjes en van het aanzienlijke prijskaartje, dan kan je er echter zeker van zijn dat je heel wat (draadloos) luisterplezier zal beleven aan deze Nokia. Wij bekijken headsets na deze test alvast vanuit een ander perspectief.

,

Voor de volledige specificatielijst van de Nokia BH-905i kan je terecht op de officiële productpagina van deze Bluetooth-headset op de Nokia-website.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.