Geluid

Review: Edifier Aurora MP300 Plus speakers

Edifier is (nog) niet zo’n bekende naam bij hifiliefhebbers, maar de fabrikant heeft wel een mooi aanbod opgebouwd waarin alles om speakers draait. Het gaat dan met name om desktopspeakertjes voor computergebruik en mp3-spelers, maar bijvoorbeeld ook iPod-speakerdocks.

De producten delen allemaal een duidelijk kenmerk: ze zijn ontworpen met oog voor design – het doet zelfs een beetje ‘B&O-achtig’ aan, maar dan in klein formaat. De Aurora MP300 Plus speakerset die we hier bekijken en vooral beluisteren, is daar een mooi voorbeeld van. Hij leverde Edifier in 2009 zelfs een prestigieuze Red Dot Design Award op.

,

Met de Aurora MP300 Plus mikt Edifier op laptopgebruikers die het geluid van hun computer willen verbeteren zonder er al te veel tafelruimte voor op te offeren. Nu is er over het algmeen niet echt veel nodig om beter te doen dan een laptop, want op enkele uitzonderingen na zijn de ingebouwde speakertjes van zo’n notebook niet om aan te horen…

De Aurora MP300 Plus is dan ook minuscuul: de diameter van de bolvormige satellietspeakers bedraagt amper 5,5 centimeter – een stuk kleiner dan een tennisbal, terwijl het aangehecht voetje waarop de speaker rust amper 6 centimeter meet.
De speakertjes zien er trouwens opvallend fraai uit, in hun jasje van geborsteld aluminium. Vooral als ook het kleurtje – in België en Nederland zijn er maar liefst acht kleurvarianten beschikbaar – modieus aandoet, zoals bij onze testversie in Original Red.

Kleine speakertjes mogen dan al handig zijn op een overvolle werktafel, voor een kwalitatief hoogwaardige muziekweergave zijn de beperkte afmetingen niet meteen een voordeel. Met name voor de weergave van een volwassen laagbereik – lees: bassen – schieten kleine luidsprekers meestal schromelijk te kort.

Om dat op te vangen combineert Edifier de satellietspeakers met een minisubwoofer, die perfect achter het scherm van een laptop past. Het gaat om een liggende cilinder die langs beide kanten open is, een concept dat ons spontaan doet denken aan een miniatuurversie van de tubesubs die je weleens in de kofferruimte van boomingcars ziet. Leuk om zien is dat de afwerking en materiaalkeuze ook hier van hetzelfde hoge niveau zijn als bij de satellietjes.

,

We halen eerst de minisubwoofer uit de verpakking en zetten hem achter het scherm van onze laptop, wat volstaat om hem meteen compleet aan het zicht te onttrekken.

De Aurora aansluiten is eenvoudig. Achterop de sub zit een drietal aansluitingen: één voor de voeding, één voor een (bijgeleverd) kabeltje in minijackformaat, en één voor beide speakers die samen een gecombineerde kabel delen.

De kabel voor de voeding en de bijgeleverde kabel in minijackformaat zijn lang genoeg om de set makkelijk te installeren, maar de kabels voor de speakers vallen een stuk korter uit – ze zijn elk goed 40 centimeter lang. Het volstaat net om de speakers op hun gewenste positie te zetten naast het computerscherm met de sub vlak achter de laptop, maar ook niet meer dan dat. Hier hadden we liever iets meer speelruimte gehad.

Verder valt er weinig te regelen. Voor de bediening staan twee kleine drukknopjes in bovenop de rechterspeaker. Ze afzonderlijk indrukken verhoogt of verlaagt het geluidsvolume, ze beide indrukken activeert de mute-functie. Een kind kan de was doen.
 

,

We laten de Aurora eerst z’n ding te laten doen met achtergrondmuziek en dagdagelijks computergebruik, zoals een rondje YouTube-filmpjes kijken. Daarbij duurt het amper een paar seconden om te merken dat de Edifier-set heel wat meer in z’n mars heeft dan de ingebouwde speakertjes van onze laptop.

De weergave klinkt een stuk grootser dan het formaat van de speakertjes doet vermoeden. Waar we aanvankelijk een schril en hard geluid hadden verwacht, krijgen we zowaar een lekker in het oor liggend, eerder ontspannen geluidsbeeld te horen. Althans, zolang het volume niet al te hard de hoogte wordt ingejaagd, want tegen de maximumstand aan wordt de klank wat schriller. Die stand bereik je trouwens sneller dan verwacht, want het maximale volume is beperkt in vergelijking met grotere desktopsets.

Het effect van de sub is vooral merkbaar in het midlaag, het frequentiegebied waar een gewone driver voor instaat bij een grotere speaker. Een echt ‘sub’-laag (zoals bij een grote subwoofer uit een homecinemaset) is er natuurlijk niet, maar dat is geen verrassing gezien de afmetingen van deze set. Meer nog: als er een ding verrassend genoemd mag worden, dan is het wel het geluid dat Edifier uit een setje van deze grootte weet te halen. En als we nog even mogen muggenziften: het frequentiebereik van de sub en de speakers lijkt niet helemaal naadloos in elkaar over te gaan, maar storen doet het gelukkig niet.

,

Met de Edifier Aurora MP300 heeft Edifier een erg fraai gevormd setje minispeakers in het aanbod. Het design en de mooie afwerking zorgen voor een premium uitstraling, terwijl de formfactor perfect aansluit bij laptopgebruik. Dat alles maakt van de Aurora een echt hebbeding.

De prestaties van de Edifier-set zijn verrassend volwassen, al brengen de kleine afmetingen natuurlijk wel een aantal klankmatige compromissen met zich mee in vergelijking met grotere luidsprekers. Dat weerhoudt ons er echter niet van om de MP300 aan te bevelen voor laptopgebruikers die op zoek zijn naar een setje aparte luidsprekers van dit kaliber.

,


Technische gegevens Edifier Aurora MP300 Plus


Wat

2.1-multimediaspeakers
Uitgangsvermogen (fabrieksopgave)
2x 3,5 watt (satellieten) + 15 watt (RMS, 10% THD)
Frequentiebereik (fabrieksopgave)
230 Hz – 20 kHz (speakers), 45 Hz – 200 Hz (sub)
Luidsprekers
1,5-inch driver (speakers), 2-inch driver (sub)
Aansluitingen
3,5mm ingang
Afwerking
Geborsteld aluminium
Afmetingen
Satellieten: 5,5 cm diameter / sub: 28 cm lang, 8,5 cm hoog, 5,6 cm diep
Kabellengte speakers
43 cm
Gewicht (totaal)
1 kilogram

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.