Beeld

Review: Ebode IR Link Pro Mini

Een setje zoals de IR Link Pro Mini van Ebode brengt de oplossing. Wat de IR Link Pro Mini eigenlijk belooft te doen, is een brug vormen tussen de infraroodsignalen van je afstandsbediening(en) en de toestellen in een kast.

Dat doet deze set door de signalen van je afstandsbediening(en) te onderscheppen en ze om te zetten naar een elektrisch signaal. Dat elektrisch signaal wordt door het toestelletje opgesplitst, via kabeltjes de kast ingeleid en daarna opnieuw omgezet naar infrarood, zodat alle commando’s bij de juiste toestellen terechtkomen. Zelfs al zitten die achter gesloten deuren.

De in het product toegepaste eIR2x-technologie moet zorgen voor een optimale IR-ontvangst. Niet onbelangrijk, want de storende invloed van invallend zonlicht en van tv-schermen zou dankzij die aanpak tot een minimum beperkt moeten blijven. Dat horen we graag.

,

Het verhaal begint dus bij een infraroodontvanger – in dit geval de Ebode IRLPRO – die de IR-commando’s van een remote opvangt en omzet in elektrische signalen, zodat die over een kabeltje kunnen getransporteerd worden.

Het ontvangertje meet amper drie bij een centimeter en is voorzien van een kleeflaag, zodat je het makkelijk op een kast of onderaan je tv kan bevestigen.

Hoe dan ook moet het oog dusdanig gemonteerd worden dat er een ‘line of sight’ is tussen het oog en je afstandsbediening. Infraroodsignalen kunnen namelijk niet zomaar achter hoekjes reizen.

,

Het hubje – de Ebode IR-HUB4 – doet dienst als een soort splitter voor infraroodsignalen.

Het drie meter lange kabeltje van de IRLPRO ontvanger moet op deze hub worden aangesloten, waarna de hub het signaal in vieren splitst. Al is dat niet helemaal correct: eigenlijk kan je beter stellen dat de hub het signaal drie keer kopieert, want de vier uitgaande signalen zijn identiek aan elkaar.

Deze signalen stuurt de hub door naar de vier uitgangen.

,

Hoewel er vier elektrische infrarooduitgangen op het hubje aanwezig zijn, vinden we maar drie kabels in de verpakking. Twee daarvan hebben aan de ene kant een minijackplug – die past op de hub – en aan de andere kant drie IR-flashers.

Zo’n flasher zet elektrische signalen terug om naar infrarood, zodat de commando’s kunnen worden doorgestraald naar het ontvangoog van je av-apparaat. Om die transmissie perfect te doen verlopen, moet je de flasher wel op het ontvangstoogje van je toestel kleven. Maar aangezien de flashers zelfklevend zijn, zou dat geen problemen mogen opleveren. Door de twee kabels te gebruiken, kan je dus al zes apparaten bedienen.

Een derde kabel is van het minijack/minijack-type. Deze dient om elektrische signalen door te sturen naar apparaten die over een corresponderende ingang voor elektrische infraroodsignalen beschikken. De betere av-receivers zijn hier bijvoorbeeld meestal van voorzien.

Als je aan dit alles niet genoeg zou hebben, kan je optioneel nog kabels met drie flashers bijkopen, zodat je tot twaalf apparaten met de Ebode IR Link Pro Mini kan aansturen.

,

Bij de installatie is het belangrijk om de flashers precies op de juiste positie op je toestellen te kleven.

Het enige probleem is dat het infraroodoog vaak niet al te best zichtbaar is, wanneer je een toestel bij kamerlicht bekijkt. Een zaklamp helpt in dat geval.

Daarna is het alleen een kwestie om alles – zoals hierboven uitgelegd – netjes op elkaar aan te sluiten en je bent klaar.

,

Tja, wat kunnen we verder nog over de IR Link Pro Mini zeggen? Het hele systeem doet exact wat het belooft. Niets meer en niets minder.

Elke keer als het oog een IR-commando opvangt, laat het dat even weten middels een oplichtend rood led’je. Tegelijk wordt het gevraagde commando net zo uitgevoerd alsof je voor het te bedienen apparaat zou staan met de afstandsbediening in de hand.

Zolang je geen B&O-apparatuur wil bedienen – de toestellen van die fabrikant maken gebruik van andere frequenties – werkt het systeem feilloos. En voor de prijs (net geen 100 euro) hoef je het niet te laten…

Ebode wordt in de Benelux verdeeld door BMB Electronics en kan online worden besteld bij Metatrix (België) en Elekhomica (Nederland).

,

WAT
Ebode IR Link Pro Mini infraroodkit

INHOUD PAKKET

  • IRLPRO ontvangstoog met kleeflaag en feedback-LED
  • (2x) 3IREDB verbindingskabel, elk voorzien van drie IR-flashers met kleeflaag
  • IRQC elektrische IR-verbindingskabel
  • IRHUB4 IR-schakelcentrale

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.