Aan een kubus zitten zes kanten, en in het geval van de Sub 250 Compact zijn vier van die zijkanten weinig opwindend. Het gaat immers om een hoekige kast zonder franjes. Wat de pil enigszins verguldt, is dat de sub onder meer verkrijgbaar is in mooi ogende witte- en zwarte hoogglansuitvoeringen.
Over naar de vijfde kant, die ruimte biedt aan een 24 centimeter grote driver met lange excursie. Daarmee is de kast niet alleen goed gevuld, het zorgt ook voor een opmerkelijk laagbereik: Dynaudio claimt dat deze Sub 250 Compact frequenties tot 29 Hz (bij +/- 3 dB) kan neerzetten. Voor een compacte sub met een eerder doordeweeks versterkervermogen van 200 watt is dat alleszins een knap cijfer.
,
De zesde kant van de kubus wil je niet in het zicht hebben staan, en draai je dus best naar de muur toe. De reden daarvoor hoef je niet ver te zoeken: daar bevindt zich het regel- en aansluitpaneel.
Dat paneel biedt een aantal aansluitmogelijkheden waarmee de Dynaudio zich echt onderscheidt van de concurrentie. Goed, er zijn geen ingangen op luidsprekerniveau, maar dat compenseert de Sub 250 Compact met een aantal andere mogelijkheden.
Om te beginnen kan je de sub op lijnniveau aansluiten op de subwooferuitgang van een AV-receiver. Verder is er ook een stereolijningang voorzien die je kan verbinden met een lijnuitgang op voorversterkerniveau (pre-out) van je stereoversterker. De Sub 250 Compact zal hier vervolgens het gedeelte uit filteren dat hij kan weergeven en dat naar zijn ingebouwde versterker leiden. Blijft over: de rest van het signaal, dat de links/rechts luidsprekers zullen moeten weergeven. Dit signaal moet aan de eindversterkeringangen van je versterker worden gevoed. Als je met een losse stereo voor- en eindversterker werkt is dat soweiso geen probleem, maar in meer courante stereosets is het wel een aandachtspunt. Kijk van tevoren dus goed na of je stereoversterker over de benodigde in- en uitgangen beschikt.
Maar er is meer. De Sub 250 Compact beschikt namelijk ook over een 'slave'-aansluiting en over een knop waarmee je de sub instelt op 'LFE' of 'Slave'. In het eerste geval gedraagt de Dynaudio zich als elke andere subwoofer. In het tweede geval neemt hij 'slaafs' het signaal over van een andere subwoofer, wat erg handig is als je met meerdere subwoofers in je set-up aan de slag wil gaan.
,
Een kernwoord om de prestaties van de Sub 250 Compact samen te vatten? Lichtvoetig. De Dynaudio doet zodanig onopvallend zijn ding dat je al gauw vergeet dat hij er staat. Voor alle duidelijkheid: dat is een compliment. Je zou de prestaties van een subwoofer kunnen vergelijken met het correct toevoegen van kruiden bij een gerecht. Zonder kruiden zou het saai en futloos zijn, met komt het helemaal tot leven. Maar als je teveel kruiden toevoegt, gaan die het hele gerecht overheersen zodat je niets anders meer proeft.
De 250 Compact laat zich zeer subtiel combineren met muziek, op een zodanige manier dat hij nauwelijks de aandacht trekt. Maar schakel hem uit en de hele luisterervaring stort in elkaar als los zand.
Het karakter van de Dynaudio doet overigens sterk denken aan dat van de Focal Chorus SW 800 V (getest in FWD Magazine 38). Beide zijn onopvallend aanwezig, maar als het nodig is staan ze meer dan hun mannetje. De 'thumb' uit Titanic wordt voluit in de kamer gezet, als een duveltje uit een doosje. Het ene moment is er nog niets, het andere moment daveren de ramen plots in hun sponningen.
Hij is wat minder gespierd dan de Mirage MM-8, maar hij doet zijn ding met heel wat meer finesse. Uiteindelijk luistert dat ook veel prettiger. Voor zo'n kleine opdonder straalt hij overigens heel wat autoriteit uit, maar op dat vlak moet hij de Focal laten voorgaan. Uitputtende, zeer luide sublaagsequenties in films – de scène met de tank in het platgeschoten Franse dorpje uit Saving Private Ryan, bijvoorbeeld – brengen de Dynaudio dicht bij de grens van zijn kunnen, en dat hoor je ook.
Let op: de Sub 250 Compact doet het prima met filmgeluid, maar dat neemt niet weg dat hij sterker uit de hoek komt bij muzikale toepassingen.
,
De prestaties van de Sub 250 Compact leunen nauw aan bij die van de Focal, maar deze Dynaudio is veel kleiner. Dat betekent dat je er makkelijker een plaatsje voor vindt in je interieur, en dat dat zal voor heel wat potentiële kopers harder doorwegen dan het stukje autoriteit dat hij mist tegenover de Focal.
De Dynaudio Sub 250 Compact kost ook 70 euro meer dan die laatste… maar daar zal het niet meteen op aankomen, zeker?