Geluid

Review: Airplay voor Sonos-muzieksysteem

Het is natuurlijk een probleem: je investeert zwaar in een streamingsysteem, en dan blijkt plots dat je eigenlijk alles opnieuw moet kopen als je muziek van je iPhone naar de speakers wil sturen. Daarom heeft Sonos geopteerd om Airplay niet hardwarematig te ondersteunen, maar enkel met een firmware-update die voor alle ZonePlayers beschikbaar komt. Op die manier blijven bestaande klanten niet in de kou staan.

,

Helaas, een stukje bijkomende hardware is wél nodig om Airplay werkend te krijgen bij je Sonos muziekstreamer. De oplossing die de fabrikant aandraagt heet… Airport Express. Jawel, om Airplay-functionaliteit te krijgen moet je een Airport Express-plug van Apple (kostprijs 89 euro) in je netwerk plaatsen en die via een audiokabel verbinden met een ingang van een van de Zoneplayers.

Afhankelijk van hoe je Sonos-systeem in elkaar zit, moet je bovendien een ethernet-kabel spannen tussen een Zoneplayer en de Airport Express. Dat laatste is gelukkig niet altijd nodig, bijvoorbeeld als je een ZoneBridge gebruikt die rechtstreeks op de router hangt.

Dat klinkt onhandig en het is zeker niet de elegantste oplossing. Maar het heeft wel als grote troef dat je met een relatief kleine investering Airplay-functionaliteit in handen krijgt. Meer zelfs: de audio die je doorstuurt is niet enkel afspeelbaar op de Zoneplayer die met de Airport Express verbonden is.

Door andere Zoneplayers toe te voegen aan een groep, kun je de audiostream tegelijkertijd in verschillende zones beluisteren, bijvoorbeeld in de woonkamer en de keuken.
 

Airplay voor Sonos 

,

Maar waarom al die moeite voor Airplay? Het is vooral het overwegen waard als je volledig mee in het Apple-verhaal bent gestapt. Pakweg als je beschikt over een iPhone, iPad en/of een Mac is het wel handig. Op een Mac zie je bijvoorbeeld in iTunes of QuickTime een Airplay-icoontje verschijnen.

Als je muziek beluistert, klik je hierop en kies je de Airport Express als bestemming om het geluid door de Sonos ZonePlayers te laten afspelen. Goed om weten: normaal kan je met deze opstelling enkel geluid uit Apple-applicaties doorsturen, maar met een programma als Airfoil (kostprijs 25 dollar, http://rogueamoeba.com/airfoil) kun je alle audio op een Mac of Windows-machine via Airplay naar de ZonePlayers pompen.

Airplay wordt ook goed ondersteund op de iPhone, iPod Touch en iPad. Het is daar niet beperkt tot Apple-apps, zoals de ingebakken iPod-app. Op de draagbare Apple-toestellen kan je alle geluiden doorsturen via Airplay, ook van leuke muziekapps zoals Aweditorium of Deezer. Uiteraard moet je iPad of iPhone met het draadloos netwerk verbonden zijn als je dit wil doen – over 3G werkt het niet. 

,

Voor totale beginners is wellicht het configureren van de Airport Express het lastigste. Ja, Apple heeft op de Mac een gebruikersvriendelijk programma om dat te doen, maar als je de Airport Express wil laten samenwerken met een bestaand Wi-Fi-netwerk (bijvoorbeeld van je Telenet-router) moet je zelf de juiste instellingen kiezen.

Echt moeilijk is het niet, maar het is toch een tikkeltje lastiger dan een gewone Sonos-opstelling in de lucht krijgen.

Als je trouwens bij het configureren van de Airport Express dat toestel de naam ‘Sonos’ meegeeft, dan verschijnt dat etiket in plaats van ‘Airport Express’ als je op een iPhone of Mac in het Airplay-menu duikt.

,

Eens de set-up geklaard is, werkt het systeem als een droom. Als je dan bovendien op je iPhone of iPad de gratis Sonos-app installeert, is het overschakelen naar de audio-invoer (met andere woorden: de audio die via Airplay wordt gestreamd) en het toevoegen en verwijderen van ZonePlayers in een groep snel gefikst.

Sonos verdient trouwens twee schouderklopjes: eentje omdat ze best goede apps uitbrengen zonder er iets voor te vragen én omdat ze sinds vorige week ook een even goede app hebben voor Android.
 

Airplay voor Sonos

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.