Geluid

Pioneer pakt groots uit op IFA


Op de IFA-stand van Pioneer heerste een drukte van belang. Niet echt verwonderlijk, gezien het enorme aanbod nieuwe producten en de diversiteit ervan.

Nieuwe merknaam: Steez
First things first: Pioneer introduceerde op IFA een heus nieuw merk op maat van dansliefhebbers, 'Steez'. Er verschijnen meteen drie producten onder de Steez-vlag: de STZ-D10-G, de NSP-C10K en de STZ-D10SL.

Deze drie toestellen zouden we gemakkelijkheidshalve onder de term 'ghettoblaster' kunnen klasseren, maar er is meer aan de hand. Zo kun je op de drie apparaten gemakkelijk het tempo van de muziek aanpassen, zodat één en ander beter samengaat met je dansmoves.

En je kan ook twee tracks automatisch 'beatmixen'. Dat is een techniek waarbij twee tracks aan elkaar gemixed worden, waarbij het tempo van beide tracks precies gelijkt loopt. Dat resulteert in een heel natuurlijke en spontane overgang.

Op de Steez-apparaten kan je zelfs 'dance battles' programmeren. Dat laatste is een functie waarbij stukken van twee tracks elkaar op gezette tijden afwisselen – je kan het allemaal zelf instellen – zodat twee dansgroepen afwisselend hun ding kunnen doen.

De STZ-D10-G is de grootste van het trio. Het apparaat beschikt over een royaal kleurendisplay en een oplaadbare accu. Je hoeft dus niet met batterijen te hannessen als je 'm op verplaatsing meeneemt.

Die accu vind je overigens ook terug in zijn kleinere broertjes, de NSP-C10K en de STZ-D10SL. Alle apparaten beschikken over 2 of 4 GB interne opslagcapaciteit, een USB-poort, pc-connectiemogelijkheid via USB (vooral om de speciale MixTraxx-software te kunnen draaien) en een iOS-dock.

,


Voor de DJ's
Pioneer is een heel grote naam geworden in het DJ-wereldje, maar een echte instapset voor beginnende DJ's ontbrak nog in het gamma. Tot nu. Want op de IFA zagen we een preproductie-exemplaar van een mengtafel die precies voor die doelgroep bestemd is. Twee draaischijven laten je toe om je tracks te cue'en, om van het betere scratchwerk nog maar te zwijgen. Het prijskaartje kregen we helaas nog niet te horen.

Air Jam
Een alleraardigste ontwikkeling die Pioneer onder meer toepast in zijn nieuwe generatie minisets heet 'AirJam'. De idee is dat meerdere mensen tegelijk met hun Bluetooth-apparaat een verbinding kunnen maken met het systeem, waarbij er dan een afspeellijst wordt opgesteld die er voor moet zorgen dat iedereen z'n muziek op tijd en stond aan bod komt. Een democratisch geïnspireerd idee.

Blu-ray en netwerkspelers
Pioneer komt met maar liefst negen verschillende Blu-ray home-theatersets. Er zijn twee verschillende basisunits waar de elektronica in zit, maar die kan je telkens combineren met verschillende soorten luidsprekers, zodat uiteindelijk negen combinaties ontstaan. Voor elk wat wils, dus.

Van high-def film naar high-def muziek is maar een kleine stap op IFA, ook bij Pioneer. De fabrikant maakte immers bekend dat er nog twee nieuwe netwerkaudiospelers, uitgevoerd in het klassieke 43 centimeter brede hififormaat. De N-50 (599 euro) en de N-30 (399 euro) verschijnen beide op de markt in januari 2012.

Ten slotte kregen we ook het prototype te zien van de HUD (Head-Up Display), een toestel dat in de wagen informatie op de voorruit projecteert. Daarvan waren we eerlijk gezegd niet echt onder de indruk, maar goed: het was dan ook 'maar' een prototype.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.