Geluid

Op stap met FWD Magazine op AV-NU 2011

Als je het onderschrift van de AV-NU beurs mag geloven, dan zou je denken dat beeld, geluid en multimedia hier evenredig vertegenwoordigd zijn. Dat is in de praktijk niet het geval. AV-NU is in essentie een traditioneel hifibastion, maar wel met steeds meer aandacht voor moderne toepassingen zoals audio- en videostreaming, geluid over Bluetooth en iPod-muzieksystemen.

De VAD Show. Dat was tot twee jaar geleden de grootste hifibeurs in de Benelux. Die werd gehouden in een voormalig klooster nabij Eindhoven. Aardige lokatie en betrekkelijk dichtbij voor de Belgen onder ons. De VAD Show heet tegenwoordig echter 'AV-NU', en de locatie is een heel eind naar het noorden opgeschoven. Naar de Utrechtse Jaarbeurs, meer bepaald.

De Jaarbeurs in Utrecht bestaat zoals je zou verwachten uit een reeks gebouwen met een hoop parkeerplaats er omheen. Je navigatiesysteem brengt je er zonder enige moeite naartoe.  Maar eens je uit de auto stapt, ben je natuurlijk op jezelf aangewezen. En dan blijkt dat het Beatrixgebouw – want daar moet je zijn voor de AV-NU show – zich toch echt wel goed verborgen weet te houden. De 'u bent hier'-plattegronden die op en rond de parkings staan zijn allesbehalve logisch, wat de zaken er niet makkelijker op maakt.

Eens in het Beatrixgebouw gearriveerd, blijkt de show zich op vier verschillende verdiepingen af te spelen. In totaal hebben niet minder dan veertig exposanten hier hun tenten opgeslagen, die alles bij elkaar zo'n 200 verschillende merken vertegenwoordigen…

,

De eerste kamer die we binnenstappen blijkt meteen de donkerste van de hele beurs te zijn. In deze 'batcave' staat een high-end 5.1 DSP home-theaterset van Meridian opgesteld – elektronica en luidsprekers – die in tandem met een Velodyne subwoofer voor de geluidsweergave zorgt. Twee nieuwe Epson 2D/3D-projectoren – de Epson EH-TW9000 en EH-TW9000E – staan in voor het beeld. Het resultaat is precies wat exposanten Epson en Beter Beeld & Geluid voor ogen hadden: een indrukwekkende totaalervaring presenteren waarin beeld en geluid gelijk opgaan. Meer details lees je hier.

DAC's bij Chord en AudioQuest
In de kamer ernaast valt ons de Chord QBD76HD DAC op. Deze kost een pittige 5.235 euro, maar de kwaliteit schijnt heel bijzonder te zijn. En zoals gebruikelijk bij Chord ziet het ding er ook nog eens geweldig uit. De kabelmakers van AudioQuest – die op AV-NU de kamer deelden met de invoerder van Dynaudio en Chord – zouden ook met een DAC komen, de kleinste asynchrone DAC ter wereld, zelfs. Die bleek helaas toch nog niet geëxposeerd te worden, of zouden we er overheen gekeken hebben?
 


Isotek voor zuivere stroom
De luidsprekers van Monitor Audio worden bij ons verdeeld door Transtel Sabima, maar in Nederland heet de verdeler eh… Monitor Audio Nederland. Die overigens nog wel meer merken voor z'n rekening neemt, namelijk Leema, Roksan, Isotek en Transrotor. Veel merken betekenen veel nieuws, en ook enkele producten die al wat langer op de markt zijn – een aantal uiterst fraaie draaitafels van Transrotor, bijvoorbeeld.

Hoogtepunten zijn de nieuwe Monitor Audio GX-FX surroundluidsprekers – al is het maar omdat ze schakelbaar zijn tussen monopool-, dipool- en bipoolwerking – en de Isotek Super Titan. Deze laatste is een bakbeest van een apparaat dat voor zuivere stroom voor je installatie zorgt. Op voorwaarde dat je de elektriciteitsrekening nog kan betalen als je net 6.000 pond voor dit apparaat hebt neergeteld, natuurlijk.

Nederlands debuut voor Naim nieuwkomers
Naim trekt volop de kaart van het betere streamingwerk op maat van audioliefhebbers. Dat was wel duidelijk op de stand van Latham Audio, waar de nieuwe Naim ND5 XS audiostreamer en SuperUniti voor het eerst werden gedemonstreerd op Nederlandse bodem. Dit in combinatie met de NAC252 voorversterker en de NAP300 eindversterker.

Verder waren ook de Ultrasone hoofdtelefoons van de partij, met als blikvanger de nieuwe Signature Pro.

,

Op een andere verdieping had luidsprekerfabrikant KEF twee kamers ingepalmd. In één ervan werden de bloedmooie Blade-luidsprekers gedemonstreerd, aangestuurd door twee Marantz monoblokken. Twee per luidspreker welteverstaan, dus vier in totaal! In de andere ruimte werden drukbezochte home-theaterdemo's gehouden met surroundgeluid.
 


Pio Sound als nieuwe naam
Viertron had een kleinere ruimte gereserveerd voor een doorlopende demonstratie van Musical Fidelity elektronica in combinatie met Pio Sound luidsprekers. Dat laatste is een nieuw, Nederlands luidsprekermerk. Het logo bestaat uit de Griekse letter 'Pi', waar een 'o' boven zweeft. Vandaar dus 'Pio'. Het gaat hier om een familie van elektrostaten, waarvan de ontwikkeling tot maar liefst dertig nieuwe patenten zou geleid hebben. We hoorden een korte impressie – een stukje opera –  die alvast veelbelovend klonk. En dat terwijl de akoestiek van de ruimte niet echt top was.

XS Book bij Focal
Bij Focal viel ons het nieuwe XS Book desktopsysteem op. Dit actief stereoluidsprekersetje zou zo'n beetje het ultieme 2.0-computerluidsprekersysteem moeten zijn, als we Focal mogen geloven. Deze fraaie minimonitorset beschikt over tweemaal 20 watt versterkervermogen en een frequentiebereik van 50 Hz (bij -3 dB) tot 22 kHz. De meeste computerluidsprekers zijn éénweg ontwerpen, de XS Book is dat niet. In de kastjes zitten namelijk 19 millimeter aluminium tweeters en 10 centimeter polyglass laag/mideenheden. Het geheel ziet er alleszins veelbelovend uit.

,

Impedance is de invoerder van Cambridge Audio in België, in Nederland is dat Dimex. Van het Britse audiomerk zagen we in de exporuimte van Dimex de nieuwe DACMagic Plus van Cambridge Audio staan blinken. Deze heeft zowaar een volumeregeling, waardoor je hem ook als voorversterker kan gebruiken. USB-ondersteuning tot 24 bit/192 kHz en twee Wolfson WM8740 DAC's zijn enkele van de blikvangers op de technische fiche. We verwachten dat de nieuwe versie al even succesvol wordt als z'n voorganger.

Lifestylesysteem bij Yamaha
Bij Yamaha kunnen we niet om de Restio ISX-800 (599 euro) heen. Dat is een lifestyleproduct dat in een knappe, vierkante behuizing een versterker combineert met een FM-tuner en een cd-speler. Verder kan je eveneens USB- en iOS-apparaten aansluiten. Met kleurkeuzes zoals purper en groen – je kan de Restio ook in zwart en wit krijgen – ziet het ding er nog hoogst appetijtelijk uit ook.

Hetzelfde kan overigens gezegd worden van het prototype dat we bij Yamaha zagen van een ander systeem, zoals je op de onderstaande foto kan zien.
 


Nieuwe Viso One bij NAD
Als je de letters van het merk NAD door elkaar husselt, dan krijg je AND. En laat dat nu de naam zijn van de Benelux-invoerder van dit merk! Op de stand van die laatstegenoemde konden we een heel overtuigend nieuw apparaat van NAD bewonderen: de Viso One. Dat is een iPod/iPhone-dock die alvast een uitstekende eerste indruk nalaat – we kregen een korte demo te horen. Een serieuze test zal meer duidelijkheid moeten brengen, maar de kans lijkt aannemelijk dat de Viso One zich kan meten met de beste iPod-speakerdocks op de markt.

HNNY serveert vinyllekkers
Nieuw bij HNNY Benelux is de Wyndsor Pre. Dat is een phonovoorversterker van het Engelse Creek die volledig gebalanceerd is opgebouwd – tot en met een gebalanceerde toonarmaansluiting aan toe. Met behulp van enkele knoppen en het display op het voorpaneel, kan de Wyndsor Pre zodanig worden ingesteld dat hij optimaal presteert met elk element. Hij is de jouwe voor 1.999 euro.

Nog meer vinyllekkers? Dat moet het nieuwe Xpression-element van Ortofon zijn. Door zijn extreem gestroomlijnde vorm ziet het element – met geïntegreerde headshell – er erg gelikt uit. De lengte is zodanig gekozen dat het element prima past in armen van SME, Grace, SAEC en Micro Seiki.

,

Op de stand van Audioplus maken we kennis met de producten van Audio Pro. Deze fabrikanten wil de muziekbeleving in de woning liefst van al volledig draadloos laten verlopen. En daar zijn ze heel goed in geslaagd, zo te zien. Het gamma bestaat uit een aantal – in leder afgewerkte! – draadloze luidsprekersystemen en een zender/ontvanger. We reserveren alvast een plaatsje in onze testruimte voor deze vernieuwende producten.

Sympathiek geprijsde Rega-draaitafel
Een no-nonsense draaitafel met een strak design en een sympathiek prijskaartje (600 euro). Dat is de nieuwe Rega RP3 – de opvolger van de bekende Planar 3 – in een notendop. Deze was op de stand van Joenit – jawel, eindelijk een Belgische importeur! – te bezichtigen, samen met de nieuwe Brio-R versterker en DAC van hetzelfde merk. En uiteraard konden we ook de lijn Totem Acoustic luidsprekers van dichtbij bekijken, een merknaam die ook door Joenit verdeeld wordt.
 


Akoestiek verzoend met esthetiek
Een nieuwe naam in AV-land – voor zover we weten, toch – is Mutrox. Deze heren brengen akoestische materialen op de markt die op een esthetische prettige manier de geluidsweergave in de huiskamer – maar ook in opnamestudio's en dergelijke – naar een hoger niveau tillen. Een product met een hoog 'je moet er maar opkomen' gehalte is een bijzettafeltje dat dienst doet als basstrap!

Bloedmooie Wadax
De Belgische verdeler Aspera Audio – die onder meer de producten van PS Audio verdeelt – showde een bloedmooie voor-voorversterker (ook wel pre-pre genoemd) voor analoge draaitafels: de Pre-1 van Wadax. Als hij even goed klinkt als hij eruit ziet, dan ziet de toekomst er heel mooi uit voor dit apparaat.

Blu-ray streamen met Kaleidescape
Op zoek naar een echte high-end videostreaming oplossing? Dan moet je bij Kaleidescape zijn. Deze Amerikaanse fabrikant kwam de laatste jaren veel in het nieuws omwille van hun strijd om het rippen van Blu-ray's te legaliseren. Dat is ze uiteindelijk dan toch min of meer gelukt, getuige de nieuwe M-700. Dat is een combinatie van een videospeler en een carrousel waar 320 schijfjes in passen.

Het is de bedoeling dat je al je cd's en dvd's kopieert naar de server – die heeft Kaleidescape ook in het aanbod, geen zorgen – en ze vervolgens uit het toestel haalt en ergens op zolder bewaart. De Blu-ray's kan je eveneens rippen naar de server, maar de discs zelf moeten wel in de carroussel aanwezig blijven ter verificatie. Best omslachtig natuurlijk, maar volgens Kaleidescape is het wel 100 procent legaal.
 


,

Digitale muziek bij Audiac en Viertron
Tot slot viel er nog heel wat nieuws te rapen op de stands van Audiac en Viertron. Bij Audiac vonden we vooral de Simple Audio-producten interessant. Dat is een systeem voor audiostreaming dat in bepaalde opzichten (waaronder de prijsstelling) doet denken aan het gamma van Sonos. Uiteraard hebben we meteen testexemplaren aangevraagd. Hoe zou je zelf zijn? We vertellen er hier alvast wat meer over.

Viertron – de verdeler van onder meer Meridian, Musical Fidelity en Pio Sound – had naast het eerder vermelde nieuws nog wat opzienbarends bij: de Colorfly Pocket Hifi C4 Pro. Dat is zowaar een audiofiele draagbare muziekspeler met een hoogst eigenzinnige vormgeving, zoals je kan zien op de foto iets hogerop op deze pagina (naast een iPhone 3GS). En het goede nieuws: de Colorfly is niet eens onbetaalbaar…

Meer van dat!
Onze conclusie over AV-NU 2011? Een prima verzorgde beurs in een aangenaam kader, waar heel wat nieuws te rapen viel. Eens je het Beatrixgebouw gevonden hebt is er niets mis mee, wel integendeel. Volgend jaar zien ze ons er dan ook beslist weer terug, dat staat nu al vast.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.