Geluid

Lezersreview: Sony MDR-Z1000 hoofdtelefoon


Een maand geleden sleepte Toon Van Baelen een nagelnieuwe Sony MDR-Z1000 in de wacht bij onze wedstrijd, een high-end hoofdtelefoon ter waarde van 549 euro.

Bij de preselectie trok Toon onze aandacht met een erg interessante motivatie voor zijn kandidatuur: hij is student muziekproductie aan het conservatorium van Gent. Door zijn opleiding is hij al vier jaar bezig met professioneel audiomateriaal. Het hoofdvak van zijn studierichting is 'Studio', waar studenten leren opnemen (microtechnieken, mixen, masteren) en hun oren zeer kritisch leren gebruiken. Een stevige portie geluk bij de finale loting deed de rest voor Toon.

Leuk detail: Toon Van Baelen blijkt de basist te zijn van School is Cool, ex-winnaars van Humo's Rock Rally en afgelopen zomer een vaste klant op heel wat festivalaffiches. Intussen vervulde hij ook de tweede voorwaarde die aan deze wedstrijd vast zat: een review maken van de hoofdtelefoon. En die lees je hier…

,

Een tijdje geleden won ik de Sony MDR-Z1000 hoofdtelefoon via FDW Magazine (waarvoor dank!). Als wederdienst moest ik enkel deze review schrijven. Met plezier!

Deze hoofdtelefoon komt in een fraaie houten kist met satijnen binnenbekleding. Het oog wil ook wat, maar als je het prijskaartje bekijkt verwacht je natuurlijk niets minder.

Er zitten twee kabels bij met verschillende lengtes: één van 1,2 meter en één van 3 meter. De korte is handig om bv. te gebruiken met de laptop, mp3-speler of in de studio in controlekamer. De langere kabel kan gebruikt worden om opnames mee te doen voor de muzikanten.

Beide kabels zijn van het 3,5mm mini-jack type en kunnen vlot en stevig in de hoofdtelefoon worden geschroefd. Er is een 6,3mm jack adapter meegeleverd, deze ook met schroefsysteem en past spijtig genoeg enkel op de langere kabel. Maar zo’n adapters heb ik gelukkig in overvloed liggen dus geen paniek.

Verder krijg je een leren etui met apart compartiment voor de kabels zodat de hoofdtelefoon steeds krasvrij kan getransporteerd worden en dankzij de verwijderbare kabels zitten deze ook nooit in de war.
 


,

De MDR-Z1000 hoofdtelefoon is speciaal ontwikkeld voor professionele monitoring in de studio. Hij ziet er goed uit en is degelijk gebouwd, met onder meer magnesium omwille van de stevigheid ervan. Hierdoor kon er een lichter design gemaakt worden en ook voorkomt dit het resoneren bij basfrequenties, wat de klank ten goede komt.

Het is een gesloten hoofdtelefoon, maar niet extreem. Het valt me op dat hij meer gesloten is van binnen naar buiten toe dan omgekeerd. Vooral de basfrequenties van de buitenwereld hoor je nog als je hem op hebt.

Dankzij de gesloten constructie is hij zeer nuttig voor opnames van luide bronnen zoals bijvoorbeeld drums of bij opnames op locatie waar je als technieker dikwijls in veel lawaai je monitoring moet doen. Of als je gewoon in excellente kwaliteit op de trein muziek wil beluisteren zonder de hele coupé te storen natuurlijk.

De beugels zijn heel makkelijk verstelbaar. De oorschelpen zijn eerder aan de kleine kant en omsluiten strak de oren. De urethaankussens zijn comfortabel en verminderen het omgevingsgeluid. De druk op de oren is net genoeg zodat de hoofdtelefoon goed blijft zitten, en toch niet pijnlijk of irritant wordt bij langdurig gebruik.
 


,

Het eerste wat me opvalt is de luidheid van deze hoofdtelefoon in vergelijking met anderen. Dit door de eerder lage impedantie van de Sony (24 ohm).

Wanneer ik dan mijn favoriete muziekjes afspeel ben ik onder de indruk. De hoofdtelefoon klinkt zeer transparant, direct en gedetailleerd en geeft een heel breed stereobeeld. Ik hoor dingen in de muziek die me nog nooit eerder opvielen zoals bv. een delay op een snare, een klokkenspel in de achtergrond…

Vooral de basweergave is indrukwekkend. Ze is heel diep, heeft zeer veel body en is transparant. Helemaal niet modderig. De basfrequenties zijn heel prominent aanwezig, misschien zelfs iets té prominent.

De hoge frequenties klinken allesbehalve agressief in het hoog. Eerder sprankelend, open en warm.

Enkel het hi-mid gebied lijkt een beetje een dip te vertonen in het frequentiespectrum. Dit maakt dat de hoofdtelefoon soms een beetje te ‘hifi’ klinkt in vergelijking met een echt vlakke studiomonitor.

,

Enkel en alleen op de Sony MDR-Z1000 hoofdtelefoon vertrouwen bij het mixen van muziek in de studio lijkt me wat tricky, dat doe ik liever op monitorspeakers, maar het geeft wel een betrouwbare extra referentie om de mix op te controleren. En hij klinkt ook super om gewoon muziek op te beluisteren.

De adviesprijs (549 euro) is eerder aan de dure kant en zou ik er zelf niet voor over hebben. Voor die prijs zijn misschien nog wel betere hoofdtelefoons te verkrijgen, maar het is ongetwijfeld een goede en uitgebalanceerde hoofdtelefoon die een nuttige aanvulling is in elke studio.

,

Een compleet overzicht van de technische gegevens vind je op de officiële productpagina van de Sony MDR-Z1000.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.