Beeld

Koopgids: TV-wandbeugels

Sla de reclamefolder van een willekeurige fabrikant open en het lijkt alsof televisies enkel nog aan de muur hangen. Het oogt niet alleen modern, maar ook kabels vallen zelden te bespeuren. Die combinatie zorgt voor een strak en net eindresultaat. Maar opgelet, zo”n installatie vergt heel wat planningswerk. Onze checklist zet je alvast op het goede spoor.

,

Maak een sjabloon van de achterzijde van je televisie. Markeer er de omtrek van je toestel op, de montagegaten in het chassis en hun afmetingen (typisch M6- of M8- bouten), en de plaats en oriëntatie van de aansluittingen. Hiermee kan je in de winkel perfect inschatten of een beugel geschikt is voor jouw toestel.

Daarnaast is het een erg handig hulpmiddeltje als je bij het voorbereiden van de montage wil verifiëren of de televisie wel degelijk op de juiste hoogte zal komen te hangen.

,

Moet de televisie zo vlak mogelijk bij de muur aansluiten, dan is een vaste muurbeugel de juiste keuze. Ze worden ook weleens aangeprezen met termen zoals flat, low profile of fixed. Deze beugels zijn goedkoop (vanaf zo’n 50 euro) en erg gemakkelijk te monteren.

Hang je de tv wat hoger op (bijvoorbeeld in de slaapkamer), dan is een neigbare (tilting) beugel ideaal. Daarmee kan je het toestel licht naar voor/beneden kantelen.

Kijk je televisie van op meerdere plaatsen in de woonkamer, dan biedt een zwenkbare beugel (rotating) een uitkomst. Maar opgelet: soms zwenken deze beugels maar in een beperkte hoek en in één richting. Ook wordt de montage iets complexer.

De meest flexibele tv-beugels laten een combinatie van al deze bewegingen toe (full-motion, rotating & tilting) en zijn soms zelfs gemotoriseerd. De prijzen lopen dan wel vlot op tot meer dan 500 euro en de montage vergt heel wat meer aandacht.

,

Dat kijk je op verschillende manieren na. Heel wat fabrikanten van beugels vermelden voor elk model een compatibiliteitslijst op hun website. Is dat niet het geval, kijk dan het maximaal gewicht na dat de beugel kan dragen en hou ook de maximaal toegestane schermafmeting in de gaten.

Zoek in de handleiding op welke standaardmaat de montagegaten van je televisie volgen, meestal is dat een VESA MIS-standaard. Kijk aan de hand daarvan na of de beugel bruikbaar is. Ga je naar de winkel, neem dan je sjabloon mee. Zo kan je alles ter plaatse nakijken.

Kijk daarbij ook goed na of geen enkel deel van de beugelconstructie de aansluitingen op de televisie afschermt.

,

Sommige televisiefabrikanten bieden eigen beugels aan. Die passen uiteraard gegarandeerd op de toestellen die de fabrikant vermeldt, maar het aanbod beperkt zich meestal tot vaste muurbeugels. Ben je op zoek naar zwenkende of kantelende beugels, dan moet je elders gaan shoppen.

Voorbeelden zijn de Philips SQM6435, die niet voor de meest vlakke muurmontage zorgt maar redelijk geprijsd is (79,99 euro), en de Samsung WMN1000/2000-reeks. Die laatste valt erg prijzig uit (129 euro) maar is wel supervlak.
 


 


,

Heb je kleine kinderen in huis en opteer je voor een vlakke wandbeugel, kijk dan na of de televisie niet zomaar van de beugel getild kan worden.

Vanuit een veiligheidsoogpunt is een degelijke vergrendeling in dit soort  situaties uiteraard wenselijk. Bij zwenkende of neigende beugels is dat niet nodig, maar dan moet je wel opletten dat de bewegende onderdelen tegen kinderhanden bestand zijn.

,

De beugel ophangen is meestal kinderspel, maar het tv-toestel aansluiten op randapparaten én de kabels ook nog netjes wegwerken vergt wat meer creativiteit. Spacers gunnen je bijvoorbeeld wat extra ruimte om kabels weg te werken. Ze worden meestal bij de beugel geleverd.

Om aansluitproblemen op te lossen heb je misschien nood aan een hoeks verloopstuk voor je HDMI-kabel of aan een kabel met roterende connector. Voor een perfecte afwerking verberg je uiteraard alle kabels. Kabelgoten zijn daarvoor de eenvoudigste oplossing.

,

Eenvoud siert: Sanus ML11-B1
Deze vlakke wandbeugel van Sanus is robuust en makkelijk te monteren. Hij is geschikt voor schermformaten van 26 tot 46 inch en kan 45 kilogram torsen. Met de kickstand kan je het scherm tijdelijk kantelen om een extra toestel op de tv aan te sluiten.

Beoordeling: 4/5
Prijs: 59,99 euro

PRO: Uitstekende prijskwaliteitverhouding; eenvoudige en stevige montage
CONTRA: Brede onderdelen kunnen aansluitingen afdekken

ML11-B1

Superdun en kantelend: Vogel's THIN315
Volledig dichtgeklapt heeft deze THIN315 een pro"el van nauwelijks twee centimeter. Toch kan deze beugel ook nog 15 graden naar voor kantelen. Hij is bovendien geschikt voor toestellen van 32 tot 55 inch. Maar hou het gewicht wel in het oog: 25 kilogram is het maximum!

Beoordeling: 3,5/5
Prijs: 129,95 euro

PRO: Erg slanke beugel; ruime waaier schermformaten
CONTRA: Beperkte maximale belasting

Vogel's 315

Met afstandsbediening: Omnimount Power 40
Je wil wat meer luxe? Kijk dan eens naar deze gemotoriseerde Power 40. Hij is geschikt voor schermen van 23 tot 40 inch met een gewicht van 30 kilogram. Drie programmeerbare posities en een remote zorgen voor meer gebruiksgemak.

Beoordeling: 3,5/5
Prijs: 379 euro

PRO: Kantelt en zwenkt; afstandsbediening en programmeerbaar
CONTRA: Niet voor (erg) grote schermen
 

Omnimount Power 40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.