Beeld

Koopgids: mediaspelers

Wie z’n digitale film-, muziek- of fotocollectie naar z’n tv wil streamen, is toe aan een mediaspeler. Maar waar let je zoal op bij de aankoop van zo’n toestel?
 
 

Bestandsformaten
Begin je nog maar net met het digitaliseren van je films en muziek, dan kan je de keuze van bestandsformaten die je daarvoor gaat gebruiken afstemmen op de mogelijkheden van je mediastreamer.

Beschik je al over een behoorlijke bibliotheek, kijk dan uit naar een speler die jouw favoriete bestandsformaten ondersteunt. Daarmee voorkom je alvast dat je al je muziek en films een tweede keer moet omzetten en taggen.

Voor foto’s reken je best op jpg, al ondersteunen heel wat spelers ook andere formaten.

Wil je een overzicht krijgen van alle ondersteunde bestandsformaten bij een aantal populaire mediaspelers, dan is onze vergelijkende test van mediastreamers een handig beginpunt. In de downloadbare tabel bij die test vind je alle compatibele bestandsindeling terug voor ieder toestel.

Audioformaten
Voor muziekliefhebbers is het bekende mp3-formaat nog steeds een veilige keuze bij het omzetten van een cd- of platencollectie. We moeten de eerste audio- of mediaspeler nog tegenkomen die in de problemen komt bij het afspelen van muziek met deze indeling.

Koop je regelmatig muziek in de iTunes Store van Apple, dan is de ondersteuning van aac belangrijk.

Wie geen toegevingen wil doen op het vlak van de klankkwaliteit en dus cd-kwaliteit (of beter) eist, zoekt best een speler die Flac (een populaire lossless compressietechniek) of
Alac ondersteunt.

Wil je meer te weten komen over deze en nog vele andere audioformaten, lees er dan zeker onze special over audiocodecs even op na..

,

Videoformaten
Ondersteuning voor het populaire DivX-formaat is sowieso een must, maar een goede mediaspeler kan ook overweg met de nieuwere matroska-container (mkv) en de moderne
H.264-codec. Ook met allerlei ondertitels moet een videospeler natuurlijk vlot raad weten.

Wie zijn dvd’s alleen wil rippen maar niet wil omzetten naar een ander formaat, heeft nood aan een speler die niet alleen overweg kan met VOB-bestanden maar die ook dvd-structuren leest.
 

Aansluitingen
Een mediastreamer speelt bestanden af die op je thuisnetwerk te vinden zijn. Sommige apparaten kunnen dat draadloos, andere sluit je op het netwerk aan met een netwerk- of ethernetkabel.

De speler aansluiten op je televisie doe je best via HDMI. Wil je ’m ook koppelen aan je geluidsinstallatie, kijk dan na of de gewenste geluidsuitgang (analoog of digitaal) aanwezig is.

Opslag en andere extra’s
Een usb-aansluiting is handig als je ook media vanaf een externe harde schijf wil weergeven. Sommige toestellen beschikken over een (soms optionele) ingebouwde harde schijf en doen dan ook dienst als netwerkopslag.

Internetradio, een Bittorent-client en toegang tot bepaalde websites zijn leuke extra’s.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.