Geluid

Koopgids: luisterbezoek aan een hifizaak

Bij de aankoop van nieuwe hifi-apparatuur is de laatste stap misschien wel de belangrijkste: het toestel zelf beluisteren bij de dealer. Waar let je op?

Technische specificaties zeggen best wel één en ander over een apparaat of een luidspreker, maar lang niet alles.

Het is zelfs helemaal niet ongewoon dat een apparaat dat het minder goed doet op de testbank duidelijk beter klinkt dan een beter metend apparaat. De waarde van specificaties is dus erg relatief bij audioapparatuur.

Zoals we daarnet al aangaven, kunnen reviews uit vakbladen en discussies op internetforums erg nuttig zijn om een eerste selectie te maken uit de massa beschikbare producten, maar om je uiteindelijke keuze te maken vertrouw je best op je eigen oren. Smaken verschillen immers.
 

Ervaring vereist
Er is echter flink wat luisterervaring nodig om snel en accuraat de goede en de minder goede punten van een toestel of een luidspreker te leren herkennen, dus beperken we ons tot een aantal algemene tips.

Systemen die in het begin opwindend en pittig klinken, met veel bas en een opvallende hoogweergave, wekken gewoonlijk binnen de kortste keren luistermoeheid op.

Het zijn integendeel eerder systemen die aanvankelijk onopvallend en bijna saai klinken, die op termijn het meeste luistergenot verschaffen.

In dat verband is het ook belangrijk om weten dat het een slecht teken is wanneer je geneigd bent om het luistervolume van een systeem bij een demo aan de lage kant te houden of terug te schroeven.

Een goed klinkend systeem mag lekker hard staan zonder dat het irritatie opwekt; hoe hard hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Wanneer een component of een luidspreker irritatie opwekt, schrap je die best van je lijstje. Een goed high-end audiosysteem sleept je mee in de muziek en laat je al het overige vergeten.

Als je vergeet om oplettend te luisteren naar de prestaties van een systeem omdat de muziek je ‘pakt’, zit je in principe goed.
 

Koopgids: luisterbezoek aan een hifizaak 

,

Vergeet de dealer niet
Een goede high-end audiodealer kent de producten die hij verkoopt door en door, is in staat om een gefundeerde uitleg te geven over de eigenschappen van het product en over de manier waarop het product het beste tot zijn recht komt.

Een namiddagje luisteren naar de producten die je – al dan niet in samenspraak met hem – geselecteerd hebt, is zonder meer mogelijk bij de betere dealer.

En dat in alle rust – vaak zelfs in een andere kamer, zodat je geen last hebt van andere klanten – en met je eigen stapeltje cd’s bij de hand.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om je eigen componenten mee te nemen voor een demo op maat of – na het betalen van een waarborg en/of kleine onkostenvergoeding – om bepaalde producten thuis te beluisteren.

Vooral als het om de aankoop van luidsprekers gaat is dat een goede zaak, want de prestaties van luidsprekers zijn sterk afhankelijk van de ruimte waarin ze staan te spelen.
 

Koopgids: luisterbezoek aan een hifizaak

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.