Geluid

KEF maakt referentiespeakers betaalbaar


Als referentiespeakers niet binnen je budgettaire mogelijkheden vallen maar een topgeluid wel je ding is, dan kan de KEF R-serie je wellicht bekoren.

 

Luidsprekerfabrikant KEF viert zijn vijftigste verjaardag en deelt cadeautjes uit. Een tijdje geleden lanceerde het nog de unieke Blade-luidsprekers die in alle opzichten een absolute eye-catcher zijn – en dat kan ook moeilijk anders, met een prijskaartje van 24.000 euro. Met de nieuwe R-serie tapt KEF uit een ander vaatje. De R-serie koppelt betaalbare prijzen aan toptechnologie die uit de Blade-luidsprekers afkomstig is, waardoor de prestaties van de illustere Reference-serie worden benaderd.

Op het eerste gezicht lijken de luidsprekers uit de R-serie vrij klassiek gestyled en vallen ze enkel op door hun piekfijne afwerking – als ze niet aan het spelen zijn, natuurlijk. Maar schijn bedriegt, want in deze totaal nieuwe speakerlijn gaat een berg nieuwe technologie schuil.

Vernieuwde Uni-Q driver
De vernieuwde Uni-Q driver voor de weergave van het mid- en hoog maakt bijvoorbeeld gebruik van een legering van aluminium en magnesium, en wordt gekenmerkt door de centraal geplaatste tweeter. We zagen (en hoorden) de nieuwe Uni-Q drivers overigens al in de Blade-serie.

Opvallend is dat het hoog helder maar niet té sprankelend naar voor komt, terwijl het middengebied (stemmen!) bijzonder aangenaam en relaxed klinkt. Volledig nieuw zijn de basdrivers die zorgen voor een opvallend stevig fundament, ook zonder subwoofer.

Dit alles is uiteraard gebaseerd op een eerste, korte luistersessie met muziekstukken die de R-serie duidelijk op het lijf waren geschreven. We verwachten de R-serie binnenkort in ons testlab voor een meer diepgaande test.

Ruime familie
De KEF R-Serie is wat men noemt een uitgebreide luidsprekerfamilie. Het grote aanbod modellen moet ruimschoots volstaan om de wensen van stereo- én surroundliefhebbers in te willigen.

KEF schuift de R100 boekenplankluidspekers (850 euro per paar) naar voor als instapmodel. De R100 beschikt over één 12,5 centimeter grote Uni-Q driver met een 25 millimeter grote tweeter – een tweewegsysteem dus. Vanaf de R300 – nog steeds in boekenplank formaat – krijg je een driewegsysteem, aan 1.250 euro per paar. Voor een koppel vloerstaanders uit de R-serie betaal je tussen 1.950 en 3.700 euro.

Voor de liefhebbers van surroundgeluid zijn er twee centerluidsprekers: de R200c en R600c, die respectievelijk 750 euro en 1.250 euro per stuk gaan kosten. De R800ds dipoolluidsprekers gaan voor 1.500 euro per paar over de toonbank, terwijl de R400b actieve subwoofer voor eigenaar verwisselt voor 1.250 euro.

Al dit fraais kan je vanaf oktober 2011 bewonderen en vooral beluisteren bij de betere hifidealer.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.