Beeld

Hoe we testen

De belangrijkste taak van een mediaspeler is multimediabestanden afspelen. Deze kunnen op talrijke manieren geëncodeerd zijn, bijvoorbeeld met H.264 of de DivX-codec, en verpakt zitten in een groot aantal verschillende containers zoals Matroska (.mkv) of avi-bestanden.

Een belangrijk deel van onze score is vanzelfsprekend gebaseerd op hoe de speler omgaat met deze formaten. Hiertoe laten we een groot aantal testbestanden met verschillende encoderingen los op het apparaat, zowel video- als beeld- en audiobestanden. We gaan ook na welke ondertitelformaten ondersteund worden.

Tegelijk doen we ervaring op over hoe gemakkelijk we door mediabestanden kunnen navigeren. Dit is belangrijk voor het tweede deel van de test, waar
we het gebruiksgemak beoordelen. Mediaspelers zijn al een tijdje de status ontgroeid van apparaat waarmee de computergeek z’n al dan niet legaal gedownloade bestanden kan weergeven op een televisie, en zijn geëvolueerd naar een volwaardig consumentenapparaat dat zonder al te veel gedoe een plaatsje moet vinden naast de televisie. Ook het gebruiksgemak is dus een belangrijke factor waar we de toestellen op beoordelen.

Hierbij kijken we onder andere naar de installatie van het toestel: toont het apparaat een installatiewizard, en is het onmiddellijk duidelijk waar we de menutaal en de scherminstellingen kunnen wijzigen? Bovendien moet het apparaat zich vlot laten bedienen. Denk hierbij aan de lay-out en de ergonomie van de afstandsbediening,
en de manier waarop de menu’s van de interface op het scherm worden getoond en doorlopen.

Het derde criterium waar een toestel punten op kan scoren, zijn de mogelijkheden die het biedt. Dit onderdeel is vrij ruim opgevat, en omvat bijvoorbeeld de connectiviteitsopties, de eventuele onlinemogelijkheden van het toestel, geavanceerde eigenschappen zoals het ongecodeerd doorgeven van de audio naar een versterker, de mogelijkheid om via Bittorrent bestanden te downloaden of om beelden met een frequentie van 24 frames per seconde te tonen.

Deze deelscores liggen aan de basis van de totaalscore van het toestel. De totaalscores duiden aan hoe goed het toestel voldoet aan de verwachtingen, rekening houdend met het prijspunt. De standaardscore voor een toestel dat alles doet wat we ervan verlangen, is drie bolletjes. Een toestel dat 2,5 scoort is op zich dus niet slecht, maar kan op een aantal punten toch nog verbeterd worden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.