Geluid

Advance Acoustic met flink wat nieuwe producten

Advance Acoustic had op IFA flink wat nieuwe producten op stapel staan: luidsprekers, twee cd-spelers, een D/A-omzetter, een nieuwe geïntegreerde versterker en een oogstrelend minisysteem. Het kan niet op!

Advance Acoustic pakte op IFA uit met zo'n groot aantal nieuwtjes dat het vooral de kunst was om het bos door de bomen te blijven zien. We beginnen dus maar bij het begin: luidsprekers. Eigenlijk wisten we niet eens dat Advance Acoustic überhaupt luidsprekers in het gamma heeft, maar dat blijkt toch al even zo te zijn. Meer nog: het bedrijf maakte aanvankelijk alleen maar luidsprekers, en geen elektronica.

De nieuwelingen zijn de EL-300 vloerstaanders en de EL-200 boekenplankluidsprekers. De EL-300 is een flinke knaap, die piekfijn afgewerkt is. Bovenaan zit een keramische tweeter, met daaronder een middentoner. Dat is al bij al tamelijk weinig conusoppervlakte in verhouding tot de grootte van de kast, maar er zit ook nog een sidefiring 10-inch woofer in de EL-300.

Opvallend is de hoge gevoeligheid (93 dB) van de luidspreker en de kwaliteit van het laag. Tenminste, dat is wat we van een vriendelijke Fransman te horen kregen. Een paar EL-300's gaat € 2.790 kosten. De EL-200 – gevoeligheid 90 dB – heeft dezelfde drivers aan boord als zijn grotere broer, met uitzondering van de sidefiring woofer. De prijs – € 890/paar – is een stuk lager.

Heel apart ook is het zogenaamde BSW-systeem. Het gaat om een soort bal die in de luidsprekerkast zit en die er voor zorgt dat interne staande golven geen kans krijgen om het feestje om zeep te helpen.

Minisysteem met audiostreamer
Een andere nieuwigheid is het EZY-80 minisysteem. Dit bestaat uit twee losse componenten en een set speakers. Eén van de apparaten is een combinatie van een UPnP-gebaseerde netwerkspeler, die ook over internetradio en FM-radio beschikt en die een cd-lezer aan boord heeft. Een andere bijzonderheid is de Bluetooth Apt-X-compatibiliteit.

Wat dit apparaat niet aan boord heeft is een voeding. Dat komt omdat die in het tweede apparaat ondergebracht is. Dat toestel heeft alle uiterlijke kenmerken van een eindversterker – hij doet zelfs héél sterk denken aan de Onkyo Integra-eindversterkers uit de jaren '80 – en guess what, het is ook een eindversterker. Eentje die 2 x 80 watt produceert, meer bepaald. De vreselijk sexy wattmeters die zo ongeveer het complete voorpaneel opeisen, zijn onweerstaanbaar.

En zoals gezegd heeft deze eindversterker ook de voeding van het andere apparaat onder z'n chassis zitten. De set komt eind 2011 op de markt en zou rond de € 800 gaan kosten. En de luidsprekers? Die zijn inbegrepen in de prijs, maar we hebben ze nog niet gezien.

,

Betaalbare DAC
Advance Acoustic heeft ook een nieuwe D/A-converter klaargestoomd: de MDX 600, die je hier net boven ziet. Dit toestel beschikt over maar liefst negen ingangen, waaronder USB type-B. Of in 'normale mensentaal': een USB-poort die toelaat om het apparaat rechtstreeks op een pc aan te sluiten.

De MDX 600 is gebaseerd op een Burr-Brown PCM 1796-chip en gaat 390 euro kosten. De nieuwkomer kan signalen tot 24-bit/192 kHz verwerken.

Versterker en cd-spelers
Tot slot toonde Advance Acoustic ook nog twee nieuwe cd-spelers en een geïntegreerde versterker.

Deze laatste heet de MAX-250. Dit forse apparaat – met een vermogen van 2 x 80 watt – kost 550 euro. En dankzij de USB type-B-ingang kan je hem rechtstreeks met de computer verbinden.

De MCX-400 (550 euro) is een cd-speler met een buizenuitgangscircuit. De MCX-300 is dan weer een goedkopere speler, maar die moet het zonder buizen in z'n uitgangscircuit stellen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.