Geluid

7 tips om meer uit je luidsprekers te halen

De manier waarop je je luidsprekers opstelt heeft een grote invloed op de geluidskwaliteit. Deze zeven tips zetten je op de goede weg.

1. Optimaal stereobeeld
Hoe verder je de luidsprekers uit elkaar zet, hoe breder het stereo-effect wordt. Juist, maar als je overdrijft valt er een ‘gat’ in het midden. Plaats de luidsprekers zo’n 300 centimeter uit elkaar voor het beste resultaat. Die afstand is de gulden middenweg. Sommige luidsprekers presteren immers beter op een onderlinge afstand van 250 centimeter, andere op 400 centimeter.

Optimaal sterobeeld

2. Driehoek
Probeer je luidsprekers zo te plaatsen dat je luisterpositie zich in de punt van een denkbeeldige driehoek bevindt. Zoals we eerder vermeldden, is de basis van die driehoek bij benadering 300 centimeter breed. De afstand van de basis tot de punt moet gelijk zijn aan de breedte van de basis of maximaal 20 procent groter.

Driehoek

3. Meer of minder bas?
Je kan de laagweergave sterk beïnvloeden door je luidsprekers dichter of verder van de zij- en achtermuren te plaatsen. Hoe dichter ze bij de mu(u)r(en) staan, hoe meer bas zich manifesteert.

Meer of minder bas

4. Indraaien
Als je de luidsprekers meer naar binnen draait – naar de luisterpositie toe – krijg je meer midden- en hoge tonen te horen dan wanneer je ze recht naar voren opstelt. Ook zal de invloed van de zijwanden verminderen. Experimenteren en opstellen naar eigen voorkeur is de boodschap.

Indraaien

5. Oorhoogte
Probeer de luidsprekers zo op te stellen dat de tweeters zich op oorhoogte bevinden. Het resultaat is een meer natuurlijke geluidsweergave.

Oorhoogte

6. Vrije opstelling
Compacte luidsprekers kan je netjes in de boekenkast kwijt, maar het geluid wordt er niet beter op bij zo’n opstelling. Ongewenste trillingen en allerlei reflecties beïnvloeden de weergave. Luidsprekers die vrijstaand worden opgesteld – bij voorkeur op stands – presteren gevoelig beter.

Vrije opstelling

7. Luidsprekerkabel
Zorg voor degelijke luidsprekerbekabeling met een voldoende grote diameter. Geen ‘lampendraadjes’, dus. Probeer ook de lengte binnen de perken te houden.

Luidsprekerkabel

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.