Geluid

Zeven tips voor surround sound

Eindelijk de surroundset gevonden die bij je past? Met deze zeven tips beleef je maximaal plezier aan je nieuwe aankoop

1. Een tv-scherm voor het beeld, losse speakers voor het geluid
Een flatscreen is een zegen voor elk interieur, maar niet voor het geluid. Omdat schermen alsmaar dunner worden, blijft er steeds minder plaats over voor degelijke luidsprekers en een dito geluidsweergave. Laat de weergave van geluid dus over aan een home theater-set, als het kan eentje met vijf echte luidsprekers en een subwoofer. Want virtueel surround-geluid is echt niet echt.
 

2. Stel de luidsprekers correct op
Welke geluidsset je ook in huis haalt om je onder te dompelen in een geluidsbubbel, de plaatsing van de luidsprekers is cruciaal. Trek een denkbeeldige cirkel om je zitpositie, en zet alle luidsprekers op de rand van die cirkel. Zet jezelf recht voor het scherm en de center-speaker, op een gelijke afstand van de linker- en rechterluidspreker. Kan je de surround-speakers niet ietsje achter je plaatsen, zet ze dan op gelijke hoogte van je zitpositie.
 

3. Ook de TV spreekt mee
Vergeet niet dat zowat elke home-theaterset of av-receiver het stereogeluid van tv-uitzendingen kan opwaarderen naar bijvoorbeeld Dolby ProLogic II surround-geluid. Zeker als je met een aparte settopbox voor digitale tv werkt, sluit je die best digitaal aan op je geluidsset. Zo laat je ook tv-beelden van surround sound voorzien.
 

4. Stem de subwoofer correct af
Een subwoofer zorgt voor het spektakel bij filmweergave. Je voelt als het ware de explosies door de huiskamer denderen. Bij muziekweergave zorgt een te luid ingestelde sub echter voor een onevenwichtige weergave. Probeer ‘m in de GUI van je av-receiver dan ook altijd af te stemmen op de grootte van de andere luidsprekers en je eigen smaak.

Zoek de ideale afsnijfrequentie (meestal 80 Hz) op in de handleiding van de sub en de speakers om de ideale balans te vinden en stel het volume bij. Een goed afgestelde subwoofer staat niet constant in het middelpunt van de aandacht, maar valt wel onmiddellijk op als je hem uitschakelt.

,

5. De decoder als troef
Heb je een aparte av-receiver en een dvd- of Blu-ray-speler, experimenteer dan even met de decoders in die apparaten en tracht te achterhalen welke het best klinkt. Zowel een dvd/Blu-ray-speler als een AVR kan het digitale geluid op een schijfje decoderen en omzetten in analoog meerkanaalsgeluid. Zodra je hebt uitgemaakt welke optie het best klinkt − waarschijnlijk zal dat de AVR zijn − laat je die voor het decoderen instaan.
 

6. Mee het podium op
Hoewel meerkanaals sacd- en dvd-audioschijfjes nooit echt doorgebroken zijn bij het grote publiek, loont het toch de moeite om er kennis mee te maken. Schaf dus eens zo’n surround-opname aan, en klim mee op het podium tussen ritmesectie, blazers en leadguitars. Controleer wel eerst even of je ook een geschikte speler in huis hebt voor deze formaten. Blu-ray discs die alleen surround-audio bevatten bestaan intussen ook – een gewone Blu-ray-speler volstaat om ze te beluisteren.
 

7. Laat de kamer (niet) horen
Hoe meer luidsprekers je in een kamer plaatst, hoe meer de kamer zelf van zich laat horen. Omdat vloeren en wanden een grote invloed uitoefenen op het weerkaatst geluid, probeer je de materialen waarop de weerkaatsing gebeurt best zo gelijkaardig mogelijk te houden – vooral met betrekking tot de links/rechts balans.

Een ruimte die aan de ene zijde vooral uit harde materialen is opgetrokken en aan de andere kant is bekleed met dikke gordijnen, is dus geen goed recept voor een akoestische balans.

Weet ook dat een tapijt wonderen doet als je vloer (of de glazen salontafel die er op staat) het geluid onaangenaam hard weerkaatst. Experimenteren en luisteren is ook hier de boodschap.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.