Beeld

Workshop: Een projectiescherm met screenpaint

Projectoren worden met de dag goedkoper, maar de integratie van een projectiescherm in de woonkamer is niet altijd evident. Tenzij je een muur omtovert tot…

Toegegeven, er bestaan wel degelijk mooie projectieschermen die zich elektrisch laten oprollen na de voorstelling en daarna onzichtbaar verdwijnen in een nis in het plafond. Maar dat vraagt om slijpwerk in huis… In de meeste woonkamers wordt er alleen maar gedroomd van dit scenario en moet er geroeid worden met de riemen die er zijn.

Daarom zie je weleens films geprojecteerd worden op een witte muur. Op zich geen ramp, zeker niet als de projector slechts sporadisch uit de kast wordt gehaald, maar met enkele eenvoudige ingrepen kan het resultaat van projectie op de muur drastisch verbeterd worden.

Kant-en-klaar
Zo verhoogt een eenvoudige zwarte rand rondom het projectieoppervlak je kijkplezier al aanzienlijk, omdat het waargenomen contrast dan flink toeneemt. Ook een verf met een verhoogde reflectiewaarde kan een beter beeld opleveren. Die twee elementen zitten ook vervat in het Mighty Brighty doe-het-zelfpakket, een kant-en-klare kit waarmee je een muur omtovert tot een onopvallend projectieoppervlak.

Het complete pakket bestaat uit een magneetverf, een basisverf en een afwerkingsverf, verder nog een magneetstrip, een reeks verfrollers en afplaktape, en een zeer
gedetailleerde handleiding.

Daarmee gingen wij aan de slag, met het oog op een permanent aanwezig maar onzichtbaar projectiescherm in onze testruimte. Omdat de handige Harry van dienst er niet in geslaagd is ook foto’s te maken van het proces, illustreren we één en ander met enkele afbeeldingen uit de handleiding van Mighty Brighty.

Wat je hierna leest is slechts een erg beknopte weergave van de hele uitleg die je overigens ook kan vinden op de website van de fabrikant, inclusief een filmpje. Handen uit de mouwen!
 

,

Installeer je projector, zet ’m aan en kies de beeldverhouding die je wenst. Bepaal de ideale projectiegrootte, stel scherp en speel een stukje film. Heb je de ideale grootte gevonden, dan teken je de randen met potlood af op de muur. Werk eventuele scheurtjes of oneffenheden in het projectievlak eerst bij.

,

Breng afplaktape aan rondom het projectie-oppervlak. Binnen de binnenranden van deze afplaktape breng je nu magneetverf aan, met een breedte die groter is dan de zwarte magneetstrook die je later wil aanbrengen. Na droging schuur je de randen lichtjes bij zodat ze straks onzichtbaar blijven.

,

Breng nu twee lagen van de speciale basisverf aan, die je vooraf gemengd hebt met de speciale contrastversterker uit de verpakking. De hoeveelheid hiervan wordt bepaald door de lichtsterkte van de projector en de aanwezigheid van omgevingslicht. Schuur eventuele oneffenheden bij.

,

Ook de afwerkingslaag wordt vooraf vermengd met een helderheidsversterker. De te gebruiken hoeveelheid wordt eveneens berekend in de Mighty Brighty-handleiding. Het is erg belangrijk dat de twee lagen perfect egaal worden aangebracht, zonder nuanceverschillen.

,

Laat de afwerkingslaag volledig uitharden gedurende een week. Verknip de magneetband perfect op maat in vier stroken, en breng ze onder/boven en links/rechts van het scherm aan over de magneetverf die je eerder hebt aangebracht.

,

Haal een natje en droogje uit de keuken, schuif je favoriete film in de speler en geniet van de voorstelling. Haal na afloop (desgewenst) de magneetbanden weer van de muur om je projectiescherm volkomen te laten verdwijnen in het niets.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.