Geluid

Workshop: Een AV-receiver installeren – Deel 1

Een av-receiver is een prachtig apparaat, maar door de vele mogelijkheden wil de installatie weleens voor problemen zorgen. In een paar eenvoudige stappen zetten we je op weg om dit klusje te klaren.

Av-receivers van de laatste generatie bieden een berg eigenschappen voor een relatief haalbare prijs. HDMI-ingangen, video upscaling-technologie (de mogelijkheid om al je bronnen naar 1.080i of 1.080p te opwaarderen en weer te geven via de HDMI-uitgang) en ondersteuning voor de laatse nieuwe audioformaten zoals DTS HD Master Audio en Dolby True-HD: het is maar een greep uit de lijst eigenschappen.

Waar je nog niet zó heel lang geleden al snel zo’n 1.500 euro moest neertellen voor een av-receiver waarvan de specificaties indrukwekkend oogden, vind je de laatste twee jaar voor om en bij de 600 euro al av-receivers die de bovenstaande eigenschappen bieden. De consument vaart er wel bij. Althans financiëel, want we moeten toegeven dat av-receivers niet makkelijker te bedienen worden door al die extra functionaliteit.

Toch valt het allemaal beter mee dan vaak verwacht wordt door nieuwe gebruikers, want de fabrikanten hebben de laatste tijd hard gewerkt aan een goede interface en gebruiksvriendelijke instellingen. We nemen de Onkyo TX-SR606 (adviesprijs: 549 euro in augustus 2008) als voorbeeld.

Met vier HDMI-ingangen, twee component video-ingangen, twee digitaal coaxiale- en twee digitaal optische audio-ingangen is hij een prima voorbeeld van wat de huidige generatie av-receivers aanbiedt voor een schappelijke prijs.

Plan van aanpak
Onze eerste stap is natuurlijk het toestel aansluiten, meer bepaald de verbinding met de bronnen. Daarvoor gebruiken we de volgende selectie toestellen:

• Een Telenet HD Digicorder, aangesloten via HDMI en digitaal coaxiale audio
• Onze Toshiba SD-1200, een oudere dvd-speler aangesloten via component video en digitaal optische audio
• Een Sony PS3, aangesloten via HDMI voor zowel audio als video

De eerste horde die we moeten nemen bij een av-receiver van dit kaliber, is het toewijzen van de gebruikte ingangen. Zo willen we bijvoorbeeld dat onze settopbox, de HD Digicorder van Telenet, geselecteerd wordt als we voor de ‘CBL/SAT’-bron (wat staat voor kabel- of satellietontvanger) kiezen.

We moeten onze av-receiver dus vertellen welke ingangen hij moet activeren als we een specifieke functie selecteren. Dat geldt ook voor de andere apparaten die we op de AVR aansluiten. Neem alvast een blad papier en iets om te schrijven, leg deze workshop naast je en begin eraan!

Hou er wel rekening mee dat andere merken mogelijk licht afwijkende menubenamingen hanteren. Ook de handleiding van je av-receiver hou je dus best in de buurt.
 

,

Sluit al je apparaten aan en noteer welke ingangen je gebruikt voor welk apparaat. In ons voorbeeld sluiten we de HD Digicorder aan op ‘HDMI 4’ en de audio ervan op ‘OPT 1’. De Sony PS3 verbinden we met ‘HDMI 3’ en de Toshiba dvd-speler met ‘Component Video IN 1’ en – voor de audio – ‘COAX 1’.

,

We sluiten de televisie of projector aan langs de HDMI-uitgang, want de Onkyo die we in ons voorbeeld gebruiken geeft enkel langs die uitgang een OSD (On Screen Display) weer. Voor de zekerheid sluit je bij andere receivers ook best een gewone composiet video-kabel aan op de televisie. Lukt dit niet, dan kan je op het scherm van de av-receiver de menu’s en info aflezen.

,

Roep het menu op en selecteer 1. Input Assign, 1. HDMI Input. Omdat we onze PS3 via HDMI-aansluiting 3 hebben aangesloten, wijzen we die ingang toe aan ‘GAME/TV’. Onze HD Digicorder hangt aan HDMI 4, dus die wijzen we toe aan ‘CBL/SAT’ (kabel- of satellietontvanger). Zet alle andere functies op blanco.

,

De volgende stap is onze dvd-speler toewijzen. Ga terug naar het hoofdmenu en selecteer 1. Input Assign, 2. Component Video Input. Onze oude dvd-speler is aangesloten op IN 1, dus wijzen we die ingang toe aan ‘DVD’. Zet ook hier de andere functies op blanco.

,

De laatste stap op onze av-receiver is het toewijzen van de audio-ingangen. Ga terug naar het hoofdmenu en selecteer 1. Input Assign, 3. Digital Audio Input. We kennen COAX 1 toe aan ‘DVD’, OPT 1 aan ‘CBL/SAT’ en HDMI 3 aan ‘GAME/TV’.

,

Kijk nu bij al je aangesloten toestellen na of de gebruikte uitgangen wel degelijk geactiveerd zijn én correct ingesteld staan! Zo moet je op dvd-spelers de digitale audio-uitgang meestal specifiek activeren. Selecteer Bitstream zodat de decodering door je av-receiver gebeurt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.