Mobile

Review: Sony Rolly SEP-30BT muziekrobot

Met de Rolly SEP-30BT heeft Sony een swingende muziekspeler in huis. Letterlijk zelfs, want deze opvallende verschijning kan ook danspasjes maken.

De ‘Sound Entertainment Player’ SEP-30BT – Rolly voor de vrienden – doet meer dan alleen maar muziek spelen. Twee rubberen ringen zorgen ervoor dat hij rondjes kan draaien, voor- en achteruit rijden of heen en weer schudden.

De gemotoriseerde klepjes aan de uiteinden verbergen de luidsprekers. Ze klappen niet alleen open- en dicht, maar kunnen ook in het rond draaien. Twee led-ringen begeleiden de dansshow met lichteffecten.

Die vreemde combinatie zorgt voor heel wat bewegingsmogelijkheden, die ofwel volautomatisch door de speler worden verzorgd, ofwel door de bijgeleverde ‘Rolly Choreographer’-software voor pc. Met die laatste kan je ook gepersonaliseerde bewegingspatronen voor de Rolly maken, al is de leercurve best steil. De bewegingspatronen kan je ook uitwisselen met andere Rolly-eigenaars.
 


Futuristisch minimalisme

De interface van de SEP-30BT is een verhaal apart. Met een absoluut minimum aan knoppen, kan je toch relatief eenvoudig tracklijsten doorzoeken. Hou de speler verticaal wanneer een track speelt, en de onderste rubberen ring doet dienst als volumeregelaar. Met de bovenste ring skip je door de nummers.

Bij gebrek aan een lcd-schermpje kan je de tracks op het interne geheugen in ‘groepen’ onderbrengen, die met
stembegeleiding worden aangekondigd. Dat systeem werkt prima, zolang je niet teveel nummers in een groep opslaat en er geen al te grote muziekbibliotheek op nahoudt.

,

Speel zelf voor choreograaf
De SEP-30BT van muziek voorzien kan op twee manieren: met het ingebouwde geheugen (2 GB) of met een Bluetoothverbinding. Langs de Bluetooth-verbinding zien de dansjes er niet altijd even geslaagd uit, maar bij tracks vanaf het interne geheugen oogt het allemaal een stuk beter, na een analyse door de Choreographer-software.

De automatisch gegenereerde pasjes zien er fraai uit en wekken sympathie op bij jong en oud. Vaak sluiten ze mooi aan bij de muziek, soms verloopt het iets minder ritmisch.

Het volumebereik van de ingebouwde luidsprekers is ruim voldoende, en ook de klank stelt niet teleur… Als de SEP-30BT stilstaat tenminste, want bij dansjes is het andere koek: de open- en dichtslaande klepjes dempen de muziek dan behoorlijk. Dat zorgt voor vreemde effecten, met name bij de weergave van hoge tonen, waardoor de muziek op de achtergrond komt te staan ten voordele van de dansshow.

Een opvallende en charmante gadget, deze Rolly, al vinden we 400 euro wel erg veel gevraagd. Wie ook nog een los laadstation en draagtasje aanschaft, ziet die prijs zelfs nog verder oplopen.

SPECIFICATIES: Sony Rolly SEP-30BT
Wat:
Dansende muziekspeler
Geheugen: 2 GB
Formaten: mp3, aac
Speakers: 20mm, 2x 1,2 watt
Gewicht: 300 gram
Afmetingen: 104 x 65 x 65 mm
Speelduur: max. 5 uur (interne li-ion-batterij)
Bluetooth: 2.0 (A2DP, AVRCP, SPP)
Extra: usb-kabel voor laden batterij en data-overdracht, bureauhouder
Prijs: € 400 (juni 2009)
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.