Geluid

Koopgids: Soundbars

De geluidskwaliteit van je televisie upgraden kan op heel wat manieren, maar een soundbar is veruit de meest elegante oplossing.

 

Wie net zijn flatpanel-tv aan de muur heeft gespijkerd, zal niet bijzonder opgetogen zijn over de geluidskwaliteit ervan. Zelfs de duurste toestellen komen niet verder dan een geluid dat heel erg beperkt is.

Vooral het beperkte frequentiebereik valt in negatieve zin op, met name de weergave van lage tonen en sublaag. Maar bij heel wat tv’s deugen ook het middengebied (denk aan de weergave van stemmen) en de hoogweergave niet.

En wie net een grote tv heeft gekocht, wil wel een geluid dat bij het HD-beeld past: indrukwekkend.
 


Verschillende roeping

Gelukkig bestaan er heel wat manieren om de geluidskwaliteit te upgraden. Een soundbar is echter veruit de meest elegante oplossing voor een plat scherm.

In FWD Magazine 33 beluisteren we een ruime selectie van die speakersystemen, en daaruit blijkt dat de ene soundbar de andere niet is.

Er zijn sets die gewoon dienen om het standaardgeluid van je tv op te krikken, maar er zitten ook systemen bij die claimen virtual surround sound te leveren.

Wees echter niet naïef: soundbars zijn in de meeste gevallen 2.1-systemen (dus met twee luidsprekerunits en een subwoofer), en dit soort sets kunnen (voorlopig) nog niet het ruimtelijke effect evenaren van echte 5.1- of 7.1-systemen.

Zelfs soundbars met de meest complexe DSP’s (Digital Sound Processing) creëren geen heus surroundgevoel. Besef dus dat je in het beste geval een breed, kamervullend geluid koopt met indrukwekkende diepgang.

,

2.1-soundbar versus 5.1-surround
Toch zijn er goede redenen waarom je een soundbar zou kunnen verkiezen boven een compleet 5.1-systeem. Denk bijvoorbeeld aan de bekabeling van een 5.1-set. En waar zet je al die luidsprekers neer? Vooraan is het meestal niet zo’n groot probleem, maar de achterste luidsprekers? Bovendien luister je vooral bij films naar surroundgeluid. En je zit niet constant naar films zitten kijken, toch?

Maar wat met concert-dvd’s of Blu-ray’s? Wel, er bestaan verschillende visies op dat vlak en ook wij hebben er ons idee over. Als je een concert bijwoont, komt het geluid vooral van vooraan. Met wat geluk hoor je een beetje stereo, maar het geluid van een liveband wordt doorgaans niet als extreem stereobeeld de zaal of weide ingestuurd. De reden ligt voor de hand: slechts een handvol mensen staat of zit in de zogenaamde sweetspot, waar het geluid optimaal wordt waargenomen.

We worden dus altijd een beetje achterdochtig van die hermixte live-optredens die alleen maar een overdonderend en onderdompelend effect nastreven. Het voorbeeld van een symfonisch orkest illustreert dit nog het best. Als je in de zaal zit, speelt het orkest zonder versterking vooraan. Geen blazers in jouw nek en ook geen pauken ergens links achter de voordeur. Neen, dan liever een soundbar voor de concertbeleving, want daarvoor zijn ze perfect.

Toeters en bellen
Het etiket ‘soundbar’ dekt niet alleen een ruime lading op het vlak van de geluidsweergave, ook de geboden functies lopen erg uit elkaar.

Sommige soundbars zijn niets meer dan een behuizing waarin een aantal speakers gemonteerd zijn. In dat geval heb je nog een av-receiver nodig om de soundbar aan te sturen.

Andere modellen voegen daar nog versterking aan toe en eventueel enkele aansluitingen voor randapparatuur, terwijl de laaste groep soundbars eigenlijk gewoon complete entertainmentsystemen zijn.

Denk daarbij aan extra’s zoals een ingebouwde Blu-ray-lezer, usb-aansluitingen en eventueel zelfs een netwerkspeler voor de weergave van digitale audio- en videobestanden over een thuisnetwerk.

Maar wat je ook zoekt, de kans is buitengewoon klein dat er geen soundbar bestaat die jou op het lijf geschreven is.
 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.