Mobile

FM-transmitter

Een FM-transmitter of FM-zender is een klein toestelletje dat een muzieksignaal verstuurt via de FM-band. Het principe is vergelijkbaar met dat van een radiostation op de FM-band, al ligt het zendvermogen natuurlijk een stuk lager. Dat maakt het een handige optie om bijvoorbeeld een mp3-speler draadloos te verbinden met de autoradio.

De FM-transmitter wordt aangesloten op de hoofdtelefoonuitgang van een bron, bijvoorbeeld een mp3-speler. De FM-frequentie waarop het toestelletje het muzieksignaal uitzendt kan je zelf instellen, zoalng het maar om een vrije FM-frequentie gaat. Stem de FM-tuner van je autoradio af op diezelfde frequentie, en je hoort de muziek door je speakers gallen.

Het lijkt erg aantrekkelijk, draadloos luisteren naar je eigen radiostationnetje, maar in de praktijk zitten er wel een aantal nadelen aan vast. De geluidskwaliteit is meestal mager en je krijgt af te rekenen met de (in België en Nederland) overvolle FM-band, waar amper vrije frequenties op zitten. Dat kan voor storingen zorgen.

De bezetting van de FM-band varieert ook sterk van regio tot regio, zodat je bij een rit van 60 kilometer mogelijk drie of vier keer moet overschakelen naar een andere frequentie om problemen te vermijden. Een FM-zender met een aantal presets voor zendfrequenties kan het leven al een stuk eenvoudiger maken.

Op maat van de iPod
Heb je een iPod in je bezit, dan kan je ook kiezen voor een FM-zender die zich rechtstreeks op de dock-connector laat aansluiten. Een toestel zoals de Belkin TuneCast Auto Live pakt het nog handiger aan. Deze zender op maat van de iPhone gebruikt een speciale app (‘ClearScan Live’) om de beste frequentie te kiezen aan de hand van gps-ondersteuning. De app laat ook meteen toe om de zender te bedienen langs het scherm van de iPhone.

Sommige draagbare toestellen, we denken dan meer bepaald aan smartphones en draagbare mediaspelers, beschikken zelfs over een ingebouwde FM-zender. Dat maakt het mogelijk om ook in huis of op kantoor draadloos muziek te versturen naar een radio.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.