Redactie

Philips Net TV

De mogelijkheden van internet op een ‘gewone’ flatscreen-tv zijn enorm. Gedeelde foto’s en video’s bekijk je nu gewoon op de televisie, zonder extra apparatuur, en ook internetradio’s staan voor je klaar. De mogelijkheden voor video on demand-toepassingen zijn bovendien enorm.

Een netwerkaansluiting is de enige vereiste om van Philips’ Net TV gebruik te maken. Bij de grootse Cinema 21:9 die wij testten, kan dat zelfs draadloos. Je hebt dus geen extra apparatuur of een betalend abonnement nodig. Net TV is trouwens ook beschikbaar op Philips-televisies uit de 8000- en 9000-serie.

Aangepaste sites
Zodra je Net TV activeert, kom je terecht op de portaalsite van Philips. Van daaruit navigeer je via grote, duidelijke pictogrammen naar websites die een voor Net TV aangepaste versie aanbieden.

Philips maakt die niet zelf – dat doet de website-eigenaar – maar waakt wel over de kwaliteit van de aangeboden interface. Die moet immers aangepast zijn voor gebruik op een televisie, met extra aandacht voor de leesbaarheid, eenvoudige navigatie en optimaal gebruik van de afstandsbediening. Zo zijn sommige links gemarkeerd met een cijfer van 1 tot 9, zodat je ze met één eenvoudige druk op de afstandsbediening selecteert.

Geen flash
Websites worden weergegeven in een resolutie van 1.280 bij 720 pixels, en kunnen van een resem mediaformaten gebruikmaken (zoals mp3, aac, H.264 en wmv). Multimedia op websites vormt dan ook geen enkel probleem; enkel Flash-ondersteuning ontbreekt.

Net TV is een echte, volwaardige browser, en laat je dus toe om ook niet-aangepaste websites te bezoeken. Het gebruiksgemak varieert dan wel sterk van site tot site.

,

De diensten zijn onderverdeeld in een aantal categorieën, zoals nieuws, entertainment, video en lifestyle. Diensten worden gelokaliseerd per land. Voor België zijn er al meer dan negentig aangepaste sites, en daar zijn heel wat interessante namen bij.
 
Voor het nieuws kun je rekenen op zowat alle belangrijke dagbladen zoals De Standaard en Het Nieuwsblad. Tomtom zorgt voor verkeersinformatie, Beursduivel voor financieel nieuws. Sportliefhebbers worden bediend door Voetbalkrant, Walfoot, Sport-planet en Exqi-sport, en voor het weerbericht kun je bij Meteox.be en Meteoservices.be terecht.

Netwerksites
Entertainment krijgt natuurlijk opvallend veel aandacht. Zo zijn Youtube, Utopolis, Uit in Vlaanderen, Aristomusic en Mijnalbum.be alvast overstag gegaan voor Net TV. Zelfs shoppen is mogelijk via Proxis.be, en natuurlijk krijgen ook sociale netwerksites hun stek.

We vinden Net TV een bijzonder geslaagd initiatief; beter dan het concept met widgets en tickers van de concurrenten. Ook in de praktijk blijkt Net TV een leuke aanvulling voor de woonkamer. Browsen op internet verloopt over het algemeen vrij vlot, al valt het op sommige websites beter mee dan op andere. Daar moeten Philips en de contentproviders dus nauwgezet over blijven waken.

Philips Net TV
Prijs: vanaf 999 euro (juli 2009)

PRO: gebruiksvriendelijk; volwaardige webbrowser; reeds veel aangepaste sites beschikbaar.
CONTRA: geen Flash-ondersteuning; niet-aangepaste sites soms moeilijk te navigeren.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.