Beeld

Koopgids: Mediastreamers

Harde schijven en mediagateways die zich specifiek op multimedia richten worden steeds populairder. Dat heel wat computergebruikers een massa mediabestanden op de harde schijf van hun computer bijhouden, is natuurlijk niet vreemd aan deze trend.

Bij televisies zien we langzaam maar zeker netwerkaansluitingen opduiken, maar de mogelijkheden die daarbij geboden worden zijn meestal nog veel te beperkt om een echte brug te slaan tussen de tv en computer. Een mediagateway lost dat probleem op, maar waar moet je zoal op letten bij de aankoop?

Codecs en media
In de eerste plaats zijn we op zoek naar een brede ondersteuning van verschillende bestandsfomaten. Voor foto’s nemen we genoegen met jpg-bestanden.
Voor muziek zijn we iets veeleisender, gezien het uitgebreide aanbod bestandsindelingen. Ondersteuning voor mp3, wav en wma lijken ons daarbij evident. Extra punten zijn er te verdienen voor een degelijke aac-ondersteuning; dit bestandsformaat wordt vaak gezien als de opvolger van mp3. Ook vorbis en lossless-formaten zoals Flac zijn natuurlijk meer dan welkom, aangezien die een nog betere geluidskwaliteit mogelijk maken.
Bij de videobestanden is de lijst het langst. We kijken vooral uit naar een degelijke DivX-ondersteuning, maar ook mpeg-2 (gebruikt op dvd) is belangrijk. Als alternatief zoeken we ook uit of de mediagateway raad weet met wmv-bestanden. Wie toekomstgericht kijkt, zoekt best naar een speler die met H.264-video’s overweg kan. Ondersteuning van HD-bestanden vinden we intussen vanzelfsprekend.

Verschillende wegen
Als je een bestand op verschillende manieren kan ‘aanbieden’ aan de televisie, verhoogt dit sterk de flexibiliteit en inzetbaarheid van het toestel. Een netwerkspeler met ingebouwde harde schijf is natuurlijk het makkelijkst. Die schijf kan je meestal langs een usb-aansluiting met een computer verbinden, maar sommige toestellen bieden mediabestanden ook aan via het netwerk. In dat geval sluit je de netwerkspeler aan op een router of netwerkswitch, en je mediagateway kan ook dienst doen als netwerkschijf of NAS (Network Attached Storage). Extra poorten met een USB host-functie laten toe om een usb-geheugenstick of usb-harde schijf aan te sluiten op de netwerkspeler. Meer en meer toestellen kunnen zelf ook op het netwerk bladeren en daar bestanden vinden. Zo hoef je geen uPnP- (Universal Plug and Play) of DLNA-server (Digital Living Network Alliance) zoals Windows Media Player, Twonkyvision of Tversity te installeren op je computer. Op veel netwerkspelers begint de ondersteuning voor uPnP/DLNA-servers trouwens te verdwijnen.

,

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is bij dit soort toestellen moeilijker in te schatten dan bij een dvd- of Blu-ray-speler, maar blijft natuurlijk wel belangrijk. Je biedt immers een grote variëteit aan beeldbestanden aan, en toch wil je van alle bestandsformaten het beste resultaat zien. Hou er rekening mee dat in veel gevallen de kwaliteit van het bronmateriaal de grootste impact heeft op de beeldkwaliteit.

Gebruiksgemak
Een toestel dat veel functies biedt en waarmee je regelmatig in verschillende lange lijsten zal bladeren, moet een goed gebruiksgemak leveren. Zeker voor een mediagateway is snel en efficiënt door de menu’s bladeren van groot belang, wil je plezier aan het toestel beleven. Je komt er immers elke keer mee in contact als je naar een film wil kijken of muziek opzet.
Een goede afstandsbediening is eveneens een troef met het oog op de gebruikservaring. Jammer genoeg is de afstandsbediening bij deze toestellen zelden een toonbeeld van een hoogstaand ontwerp.

Aansluitingen
Ook bij deze toestellen geven we de voorkeur aan een HDMI-aansluiting. Alle toestellen die je in de vergelijkende test in FWD Magazine 24 vindt hebben zo’n aansluiting aan boord. Eén kabel zorgt dan voor hoogwaardig beeld en geluid. Goede alternatieven zijn component video voor beeld en de coaxiale of optische digitale aansluiting voor audio.
Zowat alle toestellen beschikken over een composiet video- en stereo cinch-aansluiting, maar die raden we enkel aan als noodoplossing. Zelfs op een middelmatige televisie levert die aansluiting een aanzienlijk zwakkere beeldkwaliteit dan HDMI of component video.
Sommige toestellen zijn ook uitgerust met audio- en videoingangen voor opnames vanaf een extern toestel. Daarbij geldt dezelfde bedenking als voor de uitgangen. Beschikt het toestel over component video voor opname, dan mag je je aan een degelijke beeldkwaliteit verwachten. Via composiet video is de opnamekwaliteit op zijn zachtst gezegd matig. Voor geluid beschik je steevast over stereo cinch als ingang.

Een overzichtstabel met de belangrijkste kenmerken van de toestellen die in de vergelijkende test in FWD Magazine 24 aan bod komen, vind je hieronder terug als download (Excel-formaat).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.