Redactie

Onbeperkt muziek downloaden voor Britten

De Britse internetprovider Virgin Media heeft aangekondigd dat het nog dit jaar onbeperkte muziekdownloads gaat aanbieden tegen een maandelijkse vergoeding. Als tegenprestatie voor de muziekindustrie verhoogt de provider de jacht op piraten. Het sluit daarbij niet uit dat mensen die illegaal downloaden tijdelijk offline vliegen.

Het muziekaanbod bestaat vooralsnog uit de platencollectie van Universal Music, maar Virgin Media hoopt bij de lancering ook andere labels aan te kunnen bieden. De nummers zullen vrij van kopieerbeperkingen (DRM) zijn. Er komt zowel een onbeperkt aanbod als een goedkopere beperkte downloadservice, al zijn de prijzen nog niet vastgelegd.

Piraten offline
Het aanbod van Virgin Media heeft dus wel een addertje onder het gras. Zo zegt de provider maatregelen te zullen nemen tegen piraterij. "Dit zal een aantal methodes omvatten om bestandendelers te informeren over piraterij en hen bewust te maken van legale alternatieven", aldus het persbericht. "Deze omvatten, als laatste mogelijkheid voor hardnekkige overtreders, een tijdelijke schorsing van de internettoegang."

Volgens Virgin wil die schorsing niet zeggen dat downloaders hun verbinding voorgoed kunnen verliezen. "Het kan gaan om slechts vijf minuten, een uur of een dag", verklaart een woordvoerder aan onze collega’s van ZDNet UK. Zij benadrukt dat het systeem van schorsingen nog wordt uitgewerkt en dat het nog niet zeker is of het er daadwerkelijk komt.

Waarschuwing
Virgin Media gaat niet zelf op zoek naar piraten. Universal Music werkt hiervoor samen met het Deense antipiraterijbedrijf Dtecnet, dat openbare downloadnetwerken afgaat. Er wordt dus niet binnen Virgins eigen netwerk gekeken.

Dtecnet logt de IP-adressen van "hardnekkige" piraten, samen met de tijd dat ze bestanden uitwisselen. Die informatie wordt bezorgd aan Virgin, dat de dader in kwestie waarschuwt over de mogelijke gevolgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.