Redactie

Noorse ombudsman spant zaak aan tegen iTunes

Het is een poosje stil geweest over de langlopende actie van enkele Europese consumentenautoriteiten om iTunes open te breken, maar nu gooit koploper Noorwegen de knuppel in het hoenderhok. De Noorse ombudsman stapt met een klacht naar de marktautoriteit van zijn land. Het doel is vooral om te kijken hoe de kansen liggen, meldt Associated Press.

De poging wordt gesteund door consumentenorganisaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Finland en Denemarken. Een eerdere klacht van de Nederlandse Consumentenbond bij de Mededingingsautoriteit NMa liep vorig jaar op niets uit. De marktwaakhond oordeelde dat er in het geval van iTunes geen sprake is van koppelverkoop of oneerlijke handelspraktijken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een liedje eerst op cd te branden, alvorens het te beluisteren op een ander apparaat.

Proefballon
Volgens de Noorse ombudsman Bjoern Erik Thon is zijn klacht bij de Noorse Marktraad vooral bedoeld als proefballon. "We hebben twee weken geleden tijdens een bijeenkomst besloten dat Noorwegen de testcase zal doen", zegt hij tegen AP. "Dit zou internationale consequenties kunnen hebben." Thon eist dat Apple consumenten zelf laat beslissen op welk apparaat zij de muziek beluisteren die ze hebben gekocht in de iTunes-winkel.

"iTunes heeft genoeg tijd gekregen om een bevredigende oplossing te bieden om hun muziek beschikbaar te maken voor alle draagbare muziektoestellen", verklaart de ombudsman op zijn site. "Ze [Apple] hebben in hun contractvoorwaarden enkele aanpassingen gedaan rond het converteren van muziekbestanden, om ze af te spelen op andere muziekspelers. Maar dat is niet genoeg." Naar zijn mening schendt Apple gewoon de Noorse wet door vast te blijven houden aan zijn DRM-technologie.

Boetes
De Noorse Marktraad heeft de wettelijke macht om bedrijven op te dragen om hun handelspraktijken te wijzigen. Deze autoriteit kan ook boetes opleggen als bedrijven niet gehoorzamen. Volgens Thon heeft Apple nog tot 3 november om een reactie in te dienen. De Marktraad zal waarschijnlijk begin volgend jaar beslissen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.