Redactie

Gratis muziekdownloads via Vlaamse bib

Legaal en gratis muziek downloaden kunt u vanaf oktober via de Vlaamse bibliotheken. U moet er zelfs niet voor langs de bib gaan en ook een lidkaart is niet nodig. Zo mag u wekelijks tot honderd nummers downloaden. Na zeven dagen worden ze automatisch verwijderd.

Het systeem heet Digileen en is volledig gebaseerd op dat van de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR), de muziekuitleendienst van de Nederlandse stad. Hier is men in 2005 begonnen met een proefproject dat intussen is uitgegroeid tot een succesvol initiatief. Het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) biedt het systeem aan in samenwerking met CDR, Sabam en verschillende platenlabels.

160.000 titels
De online catalogus telt 160.000 muzieknummers, gaande van Keane tot Alice Cooper. Deze zijn na het downloaden tot zeven dagen te beluisteren. Wel kunt u elk nummer maar één keer downloaden. De bibliotheken die deelnemen aan Digileen kunnen een link plaatsen naar het Nederlandse Muziekweb.nl. Van hieruit kunt u de nodige software downloaden en installeren.

Kopieerslot
Het systeem werkt met DRM-beveiliging en speelt bijgevolg geen muziek op een Mac of een pc met Linux. Ook verplaatsen naar een mp3-speler is niet mogelijk.

Het VCOB is zich bewust van deze beperking, maar zegt dat dit nodig is om een legaal uitleenplatform te kunnen realiseren. De keuze is volgens het VCOB gevallen op de DRM-standaard van Microsoft omdat er nog geen standaard is voor openbron-DRM en omdat het model van Apple niet vrij beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.