Redactie

Mobistar maakt amper winst op iPhone

De duurste iPhone 3G ter wereld is geen Russisch model met diamantjes, maar het exemplaar dat je om de hoek bij Mobistar koopt. Veel winst houdt de operator er echter niet aan over. Volgens De Tijd en zijn Franstalige zusterkrant L’Echo maakt het bedrijf slechts vijf euro winst op elk toestel.

Omgerekend komt dat bedrag neer op nog geen procent van het totale bedrag van € 525 (voor het model met 8 GB). In Frankrijk, waar ook een verbod op koppelverkoop bestaat, wordt de iPhone zonder abonnement net iets goedkoper verkocht, voor € 509. Om hem simlockvrij te maken betaal je wel honderd euro extra, al valt dat zes maanden na de lancering weg.

De krappe winstmarge toont aan dat Apple veel druk legt op de exclusieve operatoren. In de meeste landen halen die nog wel winst uit de gekoppelde abonnementen, in eigen land ziet het er minder rooskleurig uit. Je betaalt bijna een half maandloon dat grotendeels naar Apple gaat. Daar komen nog eens de gespreks- en datakosten bij in de vorm van een abonnement of prepaidkaart. Het verklaart meteen waarom Mobistar de telefoon op hardnekkige wijze met een eigen abonnement wil aanbieden.

Mobistar: geen commentaar
De operator zelf geeft geen commentaar op de cijfers die L’Echo en De Tijd aanhalen. Mobistar mikt op de verkoop van 35.000 toestellen in 2008. Dat moet voor 17 miljoen euro extra omzet zorgen. Hoeveel toestellen er tot nu toe verkocht zijn, maakt de operator niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.