Redactie

iTunes-uitdager Songbird bereikt volwassenheid

Songbird, een hybride tussen Firefox en iTunes, heeft na ruim twee jaar ontwikkeling zijn definitieve 1.0-versie gepresenteerd. De mediaspeler streeft hetzelfde doel na als de Mozilla-browser: platformvrije software die gebruikers zelf kunnen verbeteren met add-ons.

Rob Lord, de bedenker van het Songbird-concept, kondigde in december 2005 aan dat hij een alternatief voor iTunes wilde dat de gebreken van de Apple-mediabeheerder repareerde. Hij wilde een programma dat wel kon samenwerken met belangrijke online muziekdiensten en winkels en dat in staat was om grote muziekverzamelingen te beheren. Lord, een van de oorspronkelijke ontwikkelaars van Winamp, voegde meer vrijheid toe door de add-on-structuur van Mozilla-browsers toe te voegen.

Tijdens de ontwikkeling moest de mediabeheerder (die het logo van een zwarte vogel draagt) het grote geheugenverbruik indammen en de samenwerking met mediaspelers en mobiele telefoons mogelijk maken.

Serieuze concurrent
De 1.0-versie is nog steeds niet in staat om cd’s te rippen en herkent iPhones nog niet, maar is er voor het grootste deel in geslaagd om uit te groeien tot een serieuze concurrent voor gevestigde mediaspelers. Omdat het bovendien in staat is om iPods te herkennen, een Cover Flow-achtige interface heeft en de beveiligde AAC-bestanden van de iTunes Store afspeelt, kan het gebruikers weglokken bij Apples overheersende mediadienst.

Na de lancering van Songbird 1.0 gaan de ontwikkelaars werken aan het afspelen van videobestanden en het identificeren van muziekbestanden via het internet. U kunt later vandaag in de downloadsectie een verdere beschrijving van deze nieuwkomer vinden.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.