Redactie

Youtube zoekt talenten voor online orkest

Youtube daagt klassieke muzikanten uit om mee te doen aan een internationale wedstrijd, met als hoofdprijs een optreden in de New Yorkse Carnegie Hall. Uit ingestuurde auditievideo’s worden de grootste talenten gekozen.

Zowel professionele als amateurmuzikanten wereldwijd worden uitgenodigd om een video op te sturen waarin ze solo het muziekstuk The Internet Symphony van de Chinese componist Tan Dun ten gehore brengen. De beste bijdragen zullen door het London Symphony Orchestra worden samengevoegd tot één grote internationale uitvoering van Duns muziekstuk. Deze gemeenschappelijke video wordt op Youtube vertoond.

Talentenjacht
De wedstrijd heeft nog een tweede, vrijwillig onderdeel. Deelnemers kunnen op de wedstrijdpagina een klassiek stuk kiezen uit een selectie, en met de solo-uitvoering ervan hun talent tentoonspreiden. Deze uitvoeringen worden geüpload als tweede video.

De beste bijdragen worden geselecteerd door een aantal vooraanstaande orkesten, zoals het London Symphony Orchestra, het Berliner Philharmonike en het New York Philharmonic. In februari stemt de Youtube-gemeenschap voor de favoriete muzikanten. Uiteindelijk moeten er zo’n tachtig muzikanten overblijven.

Educatieve top
Zij worden lid van het Youtube Symphony Orchestra, onder leiding van dirigent Michael Tilson Thomas. Ze mogen in april 2009 deelnemen aan een driedaagse educatieve top en treden als afsluiting op in de Carnegie Hall in New York. 

Vanaf vandaag tot 28 januari kunnen musici wereldwijd hun video’s uploaden. Deelnemers kunnen hier de bladmuziek downloaden en een video-instructie, masterclasses en tempoaanwijzingen van de dirigent bekijken.
 
Wijnglazen
De bladmuziek is bedoeld voor symfonie-instrumenten, maar de wedstrijd staat ook open voor bespelers van pakweg inheemse instrumenten of wijnglazen. Youtube: "We moedigen diversiteit en creativiteit aan."

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.